Quantcast

TV poplatek se má zvýšit na 160 korun, rozhlasový na 55 Kč

| Tisk

Vládní koalice předložila návrh na novelizaci zákonů o Českém rozhlas a České televizi a Zákona o výběru rozhlasových a televizních poplatků. K posílení nezávislosti médií veřejné služby a ke stabilizaci jejich financování se nynější kabinet zavázal ve svém programovém prohlášení.

Vyšší poplatky za televizi i rozhlas

Koncesionářský televizní poplatek se podle návrhu má zvýšit ze stávajících 135 Kč měsíčně na 160 korun. K navýšení dojde po patnácti letech. Rozhlasový poplatek se má navýšit o desetikorunu - ze 45 korun na 55 Kč. Novela by měla vstoupit v platnost 1. ledna 2025.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Technika České televize (foto: Česká televize)

Po navýšení poplatků se zvýší příjmy ČT o 1,4 miliardy korun ročně (s přihlédnutím k osvobození od DPH) a v případě Českého rozhlasu se zvýší jeho příjmy o 0,6 miliardy Kč ročně.

Česká televize aktuálně z koncesionářských poplatků vybere 5,7 miliardy a Český rozhlas 2 miliardy korun.

Rozšíření okruhu plátců koncesionářských poplatků

S navýšením koncesionářských poplatků se rozšíří také okruh jejich plátců. Autoři novely tím míří na moderní spotřební elektroniku - tedy počítače, tablety a mobily, které umožňují přijímat televizní a rozhlasové vysílání (nejenom již set top boxy a televizory). Poplatku se budou moci vyhnout majitelé mobilních telefonů, které neumožňují připojení k internetu (a neumožňují ani přijímat DVB-T2/VKV/DAB). Budou muset doložit Čestné prohlášení, podobně jako nyní.

Zároveň se mění způsob plateb právnických osob - nově by firmy platily dle počtu zaměstnanců, přičemž firmy do 5 zaměstnanců a živnostníci budou od platby osvobozeni.



Vláda očekává, že s novelou zákona o poplatcích se zvýší počet koncesionářů o 230 tisíc.

Ohlasy šéfů ČT a ČRo na návrhy novel zákonů

Návrhy zákonů o navýšení koncesionářských poplatků a redefinici plátce poplatků bedlivě sledovali šéfové veřejnoprávních médií - České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo).

Návrh vlády jednoznačně vítáme a věříme, že najde podporu v legislativním procesu. Je výsledkem naší dlouhodobé komunikace s politiky a veřejností a dlouholetého předkládání argumentů o neudržitelnosti veřejné služby při nevyřešení jejího financování,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a doplňuje: „Na konci září opouštím po dvanácti letech post ředitele ČT. Mrzí mě to, televize byla mojí srdeční záležitostí. Ale jsem pyšný, že ji předávám v nejlepší kondici, v jaké kdy byla. A navíc s bonusem, kterým je právě vyřešené financování, o což jsem se léta snažil. Věřím, že se díky tomu podaří nejen zachovat stávající šíři veřejné služby, ale i narovnat platový dluh, který má ČT vůči svým zaměstnancům i tvůrcům.“

Český rozhlas v minulých letech přistoupil k řadě vnitřních úsporných opatření, zejména v oblasti provozních nákladů a v personální oblasti, kdy zrušil zhruba 160 pracovních míst. Bez navýšení rozhlasového poplatku, který od roku 2005 činil jen 45 korun měsíčně, bychom se ale nyní kvůli růstu inflace a všech provozních nákladů neobešli. Věřím, že navýšení rozhlasového poplatku budou vnímat jako nutnost i obě komory parlamentu. Zároveň mě těší, že současný systém výběru rozhlasových poplatků zůstal zachován, protože představuje záruku nezávislosti médií veřejné služby, jako dalšího z pilířů naší demokratické společnosti,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

redakce





Reklama




Vybrané články