Quantcast

Dekódování zahraniční digitální televize

| Tisk

V současné době už většina evropských provozovatelů placených stanic přenáší svoje programy výhradně digitální komprimovanou technologií (vysílání v normě MPEG2). Provozovatelé se však stále častěji zaměřují také na technické úpravy vysílání ve snaze snížit počet diváků sledujících jejich programovou nabídku neoficiálně.

Během posledního půl roku se podmínky pro dekódování digitálních paketů v jednotlivých systémech změnily.
Informace které zde přinášíme, jsou čerpány z mnoha evropských stránek a diskuzí na internetu.

SECA MEDIAGUARD
Kódovací systém Seca Mediaguard patří francouzské společnosti Canal+ Technologies, která se stará o veškerý rozvoj tohoto systému. Nedávno společnost ohlásila globální výměnu abonentských karet nejprve u abonentů Canal Satellite Numerique (Francie). Výměna by měla proběhnout do konce roku. Po této akci mají přijít na řadu další státy ve kterých působí Canal+ (Španělsko - Canal Satelite de Espana, Itálie - D+ Telepiú a Stream, Holandsko - Canal Digitaal Satellite, Polsko - Cyfra+). V minulém týdnu došlo k fúzi polské Cyfra+ a WizjaTV. Jako společný dekódovací systém by měl být použit také Seca Mediaguard.
Nově začal od června 2001 používat systém podmíněného přístupu Seca Mediaguard i provozovatel arabského paketu ORBIT, vysílaného na satelitu Arabsat 3A (26E). Pirátům se však doposud nepodařilo prolomit kód tohoto paketu. Hovoří se o tom, že provozovatel paketu ORBIT již údajně používá přístupové karty vyšší generace a neoficiální příjem nebude možný.

Nabídka programů v systému Seca se má v nejbližší době ještě rozšířit. Při již zmiňovaném spojení polské Cyfra+ a Wizja by měly tyto pakety používat společný kódovací systém Seca Mediaguard.
Po fúzi italských společností Stream a D+ Telepiú budou i programy paketu Stream kódovány systémem Seca.

Neoficiální příjem v systému Seca Mediaguard se v posledním roce značně rozšířil. Z pochopitelných důvodů, vždyť v systému Seca je kódováno více než 250 atraktivních programů, které jsou vysílány na nejsledovanějších evropských satelitech - Astra a Eutelsat Hot Bird. Navíc je možné získat na internetu v pravidelných (měsíčních) intervalech aktuální kódy. Kódy se dají získat vždy v předstihu před každou změnou. V budoucnu je ovšem nutné počítat s určitými problémy s příjmem díky předpokládané výměně oficiálních karet a tím i změně kódovacího systému. Tele+ Digitale již prý testuje obávaný Super Encryption, který má snad už do konce roku zabránit příjmu programů v tomto systému.

IRDETO
Systém Irdeto byl jako první kódovací systém používaný v digitálním přenosu piráty prolomen před několika lety. Nabídka neoficiálně přijímatelných programů se neustále snižuje.
Na jedné straně vysílací společnosti přecházejí na 'bezpečnější' kódovací systém, který by měl zamezit velkým finančním ztrátám. Pro příklad můžeme jmenovat společnost D+ Telepiú, která přestala kódovat programy v CA Irdeto začátkem května 2001, dále bude zastaveno simultání kódování programů i u italského paketu Stream (přechází stejně jako D+ Telepiú na Seca Mediaguard s plánovanou výměnou karet) a u paketu Canal Digitaal Satellite (Holandsko).
Na druhé straně provozovatelé začínají využívat bezpečnější variantu systému Irdeto - tzv. Irdeto2. Tato modifikace CA Irdeto umožňuje provozovatelům zatím účinně se bránit proti neoficiálnímu příjmu - k Irdeto2 zatím nejsou k dispozici dekódovací klíče. Irdeto 2 podle dostupných informací používají nyní ART (Arábie), Showtime (Arábie), SCT Satisfaction TV (Itálie) a NOVA Hellas (Řecko).

Systém Irdeto se zdá být na ústupu. Ale ve skutečnosti tomu tak nemusí být. Například srbská televizní a rozhlasová společnost RTS SAT oznámila svůj úmysl šířit od konce roku několik digitálních TV a rozhlasových programů přes satelit Eutelsat W2 (16E) právě v systému Irdeto.

IRDETO BETACRYPT
Další modifikace systému Irdeto - BetaCrypt - používá německá pay-tv společnost Premiere World a rakouská veřejno-právní ORF. Oba pakety naladíme na satelitu Astra 19,2E a (zatím) bez problémů fungují i na neoficiálních kartách. Málo se píše o paketu MEDIA VISION, který se nyní vysílá přes třetí pozici satelitů Astra - 24,2E. Paket také používá systém BetaCrypt. Je určen pro německé kabelové rozvody. I v tomto případě je neoficiální příjem pomocí dekódovacích modulů zatím bezproblémový. Objevují se však i zde informace o změně kódovacího systému.

VIACCESS
V prvních měsících tohoto roku se evropským pirátům úspěšně podařilo prolomit i kódovací systém Viaccess, který patří France Telecom. Nabídka v tomto systému je také bohatá; většina programů je vysílána na satelitech Hot Bird a Sirius. Zprávy o prolomení CA Viaccess vzaly vysílací společnosti různě. Některé začaly měnit neustále kódy - cca každý třetí den (Satisfaction TV, HRT, NTV+), jiné to dělají náhodně (NTV International, SRG, Viasat,...), některé společnosti klíče doposud nezměnily.

France Telecom (FT), který vyvinul kódovací systém Viaccess, samozřejmě začal bránit svůj CA systém. Na trh brzy dodal nový modul Viaccess tzv. Red CAM (Viaccess s červenou etiketou). Od tohoto kroku si společnost slibovala zastavení narůstajícího neoficiálního příjmu. Obrana se však minula účinkem. Viaccess jde přijímat po úpravě neoficiálně i s těmito novými moduly. Moduly se dají navíc spolehlivě předělat na příjem systému Irdeto - BetaCrypt.

Oproti výše uvedeným kódovacím systémům jsou však u systému Viaccess určité prodlevy před zveřejněním nových kódů. U některých programů nejsou velké problémy, na druhé straně jako mezní příklad může posloužit chorvatská TV a rozhl. společnost HRT, která nedávno s novými klíči fungovala údajně tři dny a nové kódy byly známé až po třech týdnech.

EMULÁTORY A UNIVERZÁLNÍ KARTY, HUMAX IRCI5400
Na internetu se v posledních měsících objevily emulátory karet - programy, které v PC pomocí přídavného zařízení připojeného k přijímači odkódují několik digitálně kódovaných systémů. Hned poté přišly na řadu také dekódovací karty, které v upravených přijímačích Humax 5400 umožní příjem až čtyř systémů (všech výše uvedených) současně. Divák ušetří na modulech, ale řešení má také několik nevýhod. Při častých změnách kódů některého ze systémů je třeba vždy přeprogramovat celou kartu a přitom může jít řádově i jen o několik dnů. Pořizovací cena karet nové generace je vyšší.
Zejména provozovatelé pay-tv v sytému Betacrypt zřejmě přinutili výrobce přijímačů Humax k příslušným technickým protiopatřením proti těmto kartám. Na základě jednání korejský výrobce v tomto roce několikrát zveřejnil nový software pro model IRCI-5400 s nadějí, že s novým SW již nebude možné přijímač softwarově upravovat. Jejich snaha byla však zatím marná. Byla tedy zvolena nová varianta boje proti neoficiálnímu příjmu v tomto systému - donutili právní cestou tvůrce patchů pro úpravu Humax 5400 ke stažení svých www prezentací na adrese www.humfree.de ...Proslýchá se, že výrobce přijímačů Humax připravuje na základě tlaku provozovatelů paketů i novou verzi Humax 5400, ve kterém by tyto univerzální karty neměly fungovat.

VÝHODY I NEVÝHODY
Při pořízení jakéhokoliv neoficiálního dekódovacího zařízení má divák obrovskou výhodu rozšíření své nabídky o stovky atraktivních filmových, sportovních, dokumentárních, hudebních a porno programů z orbitu ve výborné kvalitě. Musí však vždy počítat s tím, že tato možnost není trvalá a přináší další finanční náklady i problémy s častou aktualizací a úpravou neoficiálních karet a programů. V některých případech mohou technické úpravy provozovatelů i trvale zabránit dalšímu neoficiálnímu příjmu některých paketů a programů.



ZÁVĚR
Přes všechny tyto problémy je však podle všech informací o neoficiální řešení kódovaného satelitního příjmu stále velký zájem a diváci jsou ochotni riskovat případné problémy i finanční náklady. Důvodem zájmu je ve většině případů nedostupnost programů v jiných státech, než pro které je vysílání konkrétních programů určeno. Dalším důvodem stálého zájmu diváků o neoficiální příjem jsou vysoké cenové relace oficiálního předplatného.
Obecně převládá mezi čtenáři na internetu názor, že pokud by bylo možné za rozumnou cenu kdekoliv v Evropě předplatit cokoliv z nabídky jednotlivých provozovatelů, nebylo by tolika pirátů, ani vysokých a často zbytečně vynaložených nákladů vysílacích i výrobních společností na boj proti nim.


Připravujeme další informace, sledujte naše aktuální články.


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články