Quantcast

Fúze UPC/Wizja TV s Cyfra+ - a co český a slovenský divák?

| Tisk

Nedávno jsme se na stránkách Parabola.cz zmínili o sloučení dvou italských digitálních platforem D+ Telepiú a Stream, krátce jsme se zmínili o problémech, které fúze doprovází. Dnes stručně popíšeme další spojení vysílacích společností, které se však může navíc výrazně dotknout i českých a slovenských diváků.

Další sloučení dvou společností totiž probíhá v Polsku mezi platformami UPC/Wizja TV a Cyfra+.

Paket Wizja TV patřící společnosti UPC z Holandska přenáší svoji nabídku přes satelity Astra na satelitní pozici 19.2E na čtyřech transpondérech (další programy jsou vysílány na dalších transpondérech využitím technologie Simulcrypt). Wizja TV používá kódovací systém firmy Philips - CryptoWorks.
Část nabídky Wizja TV je zpřístupněna i českým a slovenským divákům službou UPC Direct.

Cyfra+ patřící francouzské společnosti Canal+ Group využívá satelity Hot Bird, umístěné na pozici 13E. V současné době provozovatel používá 3 transpondéry pro digitální provoz a 1 pro analogový (program Canal+ Bialy). Další programy jsou divákům Cyfra+ zpřístupněny díky spolupráci s D+ Telepiú. Cyfra+ používá kódovací systém Seca Mediaguard. Tato nabídka je známá našim divákům prostřednictvím neoficiálních karet.

Nová sloučená společnost má mít název Canal+ Polska (TCP). V ní bude mít Cyfra+ 75% podíl, UPC/Wizja 25%. Společnost bude tedy řízena francouzskou společností Canal+ Group.

Fúze UPC a Cyfra+ není pro společnost technicky jednoduchá. Wizja TV/ UPC Direct používá kódovací systém CryptoWorks, Cyfra+ zase Seca Mediaguard.
Přijímací zařízení, které abonenti mají od obou společností zapůjčené, je jednoúčelové, určené pro příjem kódovaných programů jen v jednom systému (příjímače Philips pro paket Wizja/UPC Direct, Mediasat pro Cyfra+).


Jako společný kódovací systém byl však zvolen systém Seca - Mediaguard francouzské společnosti Canal+ Technologies. Zatím není jasné, jakým způsobem bude proveden přechod do jednoho systému.

Další problém který bude muset nová společnost řešit - na kterém satelitu bude 'sloučená' nabídka provozovatelů Cyfra+ a Wizja TV/UPC Direct.

Fúze společností UPC/Wizja TV a Cyfra+ se pravděpodobně může dotknout i českých a slovenských diváků přijímajících nabídku UPC Direct.
Připomeňme, že před několika lety právě francouzský Canal+ odkoupil vysílání placené televize holandské společnosti Multichoice pro východní Evropu. Jediným státem kde pokračoval v provozování PAY TV bylo Polsko. V ostatních státech (i v ČR a na Slovensku) byla tehdy tato televizní nabídka zrušena.

Sledujme další vývoj a informace.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články