Quantcast

Příjem českých programů na zahraniční dovolené

| Tisk

Jaké máme možnosti sledování českých programů televize a rozhlasu v zahraničí? Chcete na dovolené i českou televizi? Oslovte svoji cestovní kancelář.

Příjem českých programů na zahraniční dovolené

Léto je obdobím, kdy nejčastěji odjíždíme na dovolenou. Někteří z nás se rozhodnou pro český kemp či hotel, jiní pro zahraniční oblasti.

Jednu z možností, kterou na dovolené v zahraničí většina z nás postrádá, je příjem českých televizních a rozhlasových programů. Předpokládáme, že málokomu chybí televizní seriály či filmová nabídka programů, ale zpravodajství z ČR by v cizině uvítala většina českých turistů.



Existuje však několik možností jak i ve světě sledovat aktuální dění v České republice

Rozhlas:

Nejjednodušší možnost - rádio s rozsahem dlouhých vln. Nezapomeňte si ho přibalit. Budete-li na dovolené i ve vzdálenějších oblastech Evropy, můžete v některých případech předpokládat, že i zde je možné poslouchat Český Rozhlas 1 stanici RadioŽurnál na kmit. 270 kHz, který je na tomto kmitočtu vysílán přes den od 5 do 24 hodin.

V Evropě bude také možné občas přijímat i na středních vlnách stanici Český Rozhlas 2 - Praha na kmit. 639 kHz, na tomto kmitočtu je vysílána opět pouze přes den.

Detailní zpravodajství můžete poslouchat na středovlnném rozsahu. Na kmitočtech 1071 kHz, 1233 kHz a 1287 kHz je vysílána stanice Českého Rozhlasu 6 - Rádio Svobodná Evropa. Přes den je program v češtině, večer ve slovenštině.

Z možností příjmu programů pomocí rozhlasového přijímače to je ale skoro všechno. Můžeme přijímat i programy, které vysílají do zahraničí, např. Radio Budapest či jiné, ale v tomto malém výčtu dáváme prostor nejsledovanějším stanicím u nás.

Internet:

Další možností jak se dozvědět aktuální informace z dění v České republice je internet. Médium, které je využíváno nejčastěji jen pro textové informace se dá využít i pro příjem rozhlasových programů. Přes internet vysílají celý svůj program Český rozhlas 1,2,3, tj. stanice Radiožurnál, Praha a Vltava. Z dalších stanic jmenujme Rádio Proglas.
Odkazy:
http://radiozurnal.rozhlas.cz/audio/zive/288s.ram (ČRo1-Radiožurnál)
http://praha.rozhlas.cz/zive/288s.ram (ČRo2-Praha)
http://vltava.rozhlas.cz/zive/288s.ram (ČRo3-Vltava)
http://live.atlas.cz/proglas/proglas20.asx (Proglas)

Příjem českých programů na zahraniční dovolenéTelevize - i tuto možnost poskytuje internet. Na internetu naleznete vysílání komerční televize Nova (www.tv-nova.cz ). Z důvodu autorských práv jsou však přes internet vysílány pouze některé pořady. V okamžiku kdy není možné sledovat aktuální pořad TV Nova, můžete shlédnout některý pořad z archívu. Přehled pořadů on-line i z archivu najdete na stejné adrese.

Ani veřejno-právní Česká televize nezapomíná na svoje diváky. Na adrese www.ct1.cz naleznete některé programy ke kterým má ČT vysílací práva a vysílají se tedy volně, zpravidla jsou to zpravodajské a publicistické pořady. Ale jak sama ČT v minulosti oznámila, měl by se počet pořadů dostupných přes internet postupně zvyšovat.

Internet však není u nás a častěji v zahraničí levnou záležitostí. Také rychlost a kvalita připojení nemusí být vždy nejlepší.

Příjem televize a rozhlasu pomocí vlastního satelitního kompletu:

Příjem českých programů na zahraniční dovolenéPokud budete v zemi, kterou pokrývá satelit EuroBird 1, můžete přijímat české programy přímo ze satelitu. Nutností je ovšem vzít na dovolenou svůj digitální satelitní komplet. Bez dekodéru a přístupové karty můžeme ze satelitu EuroBird 28,5E přijímat volně TV3 a zpravodajské a publicistické pořady ČT1 a ČT2 a také rozhlasové stanice ČRo1, ČRo2, ČRo3 a Rádio Proglas. Vše je vysíláno na kmit. 12607/H, SR 27500, FEC 3/4. Majitelé zařízení Czechlink, pokud si zařízení vezmou do zahraničí, mohou však sledovat kompletní nabídku.

Pokud území nebude ozářeno signálem satelitu EuroBird, můžete doufat, že v místě vašeho pobytu bude snad přijímatelný aspoň signál ze satelitu Hot Bird, kmitočet 12484/V, SR 8300, FEC 3/4, kde v paketu WorldNet vysílá i ČRo6 - Svobodná Evropa.
Před odjezdem na dovolenou ale nezapomeňte zjistit vysílací parametry družic a programů pro ověření možnosti příjmu v daném území a také kvůli zjištění potřebné velikosti přijímací parabolické antény.

Příjem české televize a rozhlasu v zahraničních hotelech:

Pokud by letoviska a hotely byly patřičně technicky vybaveny a česká televize byla zařazena do jejich nabídky televizních programů, šlo by o nejvýhodnější variantu příjmu.

S touto možností však zatím většinou nepočítejte, aspoň letos ne. Před vypuštěním družice Eurobird v letošním roce nebylo možné na celém území Evropy signál paketu Czechlink přijímat. Situace se však změnila. Česká televize je přijímatelná díky nové družici a jejím lepším parametrům na většině území Evropy, části Asie i Afriky. Připomeňme ovšem, že z paketu Czechlink je v zahraničí bez karty možné sledovat pouze volně vysílané pořady ČT, program TV3 a rozhlasovou nabídku. Volně vysílané programy ČT naleznete označené na TTX programu ČT1 od strany 300. U společného příjmu na hotelu nebude zatím možné použít přístupovou kartu.
Podle informací ČT bude v příštím roce umožněn příjem kompletní nabídky ČT i Čechům žijícím v zahraničí. Dnes však ještě nevíme, zda se může tato možnost týkat i příjmu kompletní nabídky ČT na hotelích s českými turisty.

Předpokládejme, že aspoň stávající možnost příjmu volných pořadů ČT, celé nabídky TV3 a rozhlasových stanic je pro turistu v zahraničním hotelu přínosem. Každý z nás může přispět ke zlepšení a urychlení požadovaných služeb v tomto směru. Jaké máme možnosti?

Příjem českých programů na zahraniční dovolenéJeště před dovolenou při výběru hotelu či turistické oblasti můžeme žádat u cestovní kanceláře také možnost příjmu českých TV programů. Upozorněme je na možnost příjmu české TV i rozhlasu na většině území Evropy.

Při pobytu jsou v některých hotelech nejen v západních zemích turistům předkládány dotazníky, ve kterých můžeme sdělit svůj názor na služby hotelů a uvést návrhy pro zlepšení. Využijme vždy i této možnosti, svými poznámkami tak můžeme upozornit přímo majitele hotelů na nedostatky v příjmu televize. Upozorněme na možnosti i pracovníky a delegáty cestovních kanceláří v místě pobytu.



Můžeme upozornit také majitele cestovních kanceláří (i po dovolené) prostřednictvím dopisů, mailů a telefonátů na možnost příjmu české televize v Evropě a požádat je o zlepšení i v této oblasti služeb. Manažeři našich cestovních kanceláří mohou na majitele zahraničních hotelů a ubytovacích zařízení působit při společných jednáních mnohem účinněji.

Upozorněme také cestovní kanceláře i vysílací společnost Czechlink na nedostatek – často navštěvované Kanárské ostrovy nejsou pokryty signálem české televize.

Podobným způsobem může každý z nás přispět k urychlení zlepšení služeb cestovních kanceláří i služeb zahraničních hotelů a turistických letovisek.
Letos se výsledky naší snahy zřejmě už neprojeví, oslovené společnosti ale mají příležitost být před konkurencí o krok vpřed. Mají také dostatek času vše připravit na další letní turistickou sezónu v příštím roce.

Přejeme příjemnou dovolenou

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články