Quantcast

Humax IRCI 5400 a BetaCrypt

| Tisk

Digitální placené vysílání představuje mimo jiné také vzájemný souboj mezi vysílacími společnostmi a hackery. Do boje proti hackerům jsou zapojováni na nátlak vysílacích společnosí i výrobci přijímačů.

V současné době je na evropském trhu nejpopulárnějším digitálním satelitním přijímačem typ Humax IRCI-5400. Díky integrovanému systému podmíněného přístupu Irdeto si získal přízeň nejenom u diváků v Řecku, přijímající paket NOVA ale i v ostatních částech Evropy. Zajímavou vlastností tohoto přijímače je totiž možnost softwarové úpravy pomocí tzv. patch souborů. Tato úprava v přijímači umožní sledovat programy systému BetaCrypt, používaného zejména v německém paketu Premiere World.

V posledních měsících získal tento přijímač další popularitu: Pomocí jediné karty osazené obvody 16F876 + 24C64 je možné otevřít všechny pakety ve čtyřech kódovacích systémech: Seca Mediaguard, Viaccess, Irdeto a BetaCrypt.

Vysílací společnosti tato situace samozřejmě nepotěšila. Provozovatelé pay-tv v sytému Betacrypt přinutili výrobce přijímačů Humax k příslušným technickým protiopatřením. Na základě těchto jednání korejský výrobce v tomto roce několikrát zveřejnil nový software pro model IRCI-5400 s nadějí, že s novým SW již nebude možné přijímač dále softwarově upravovat. Jejich snaha byla však zatím marná. Provozovatelé tedy zvolili jinou variantu - donutili právní cestou tvůrce aktuálních patch souborů ke stažení svých www prezentací na adrese www.humfree.de .

V nejbližší době se objeví na trhu nový Humax IRCI5400, který bude mít již jiné System ID a zřejmě bude obsahovat i nový SW. Nebude tedy možné do přijímače nahrát starší softwarovou verzi.


V současné době jsou pořád ještě na trhu přijímače, na které lze aplikovat patch pro BetaCrypt.
U těchto přijímačů se dá předpokládat v nejbližší době výrazný nárůst maloobchodní ceny z důvodu doprodeje a tím i nedostatku přístrojů.


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články