Quantcast

Příjem programů ze satelitů Astra 2 a EuroBird 1

| Tisk

Příjem satelitních televizních a rozhlasových programů v analogovém přenosu se v minulosti soustředil hlavně na pozice 19.2°E a 13°E, tedy na pozice družic Astra a Hot Bird. Díky se stále rozšiřujícímu vysílání v digitálním přenosu má divák dnes podstatně více možností příjmu zajímavých družic. V České republice a na Slovensku patří mezi žádané pozice 28.2/28.5°E, kde jsou zaparkovány družice společností SES Astra (Astra) a Eutelsat (Eurobird).

ASTRA 2A (28.2°E)
Novou pozici 28.2°E 'otevřela' nikoliv družice Astra 2A, nýbrž Astra 1D, která sem byla přesunuta z pozice 19.2°E. První družici z tzv. dvojkové řady Astra - Astra 2A vynesla nosná raketa Proton 30.srpna 1998 z Kosmodronu Bajkonur (Kazachstán). Družice má celkově na palubě 32 transpondérů, v prvních pěti letech (tedy doposud) byla k dispozici kompletní transpondérová kapacita, dnes již jen 28 transpondérů.

EIRP všech transpondérů ve středu ozářené zóny činí 52 dBW, což znamená, že pro příjem programů postačí i v ČR parabolická anténa od průměru 50 cm. Na Slovensku je signál slabší a pro příjem signálů je nutné volit parabolu od průměru 60 cm.

ASTRA 2B (28.2°E)
Družice Astra 2B vynesla nosná raketa Ariane dne 14.září 2000 z evropského kosmického střediska v Kourou ve francouzské Guyaně. V prvních pěti letech provozu družice je k dispozici celkem 30 transpondérů, poté již jen 28. Šířka pásma transpondérů je stejná jako u Astry 2A - 26 MHz (pásmo FSS), resp. 33 MHz (pásmo BSS).

V hlavní zóně pokryté signálem dosahuje EIRP hodnoty 52 dBW, což umožňuje opět příjem s parabolickými anténami od průměru 50 cm (i v ČR). Na Slovensku je signál opět slabší a je nutné volit větší anténu (od 60 cm).

ASTRA 2D (28.2°E)
Třetí a (zatím) poslední satelit Astra na pozici 28.2°E nese jméno Astra 2D. Oproti sesterským družicím Astra 2A a Astra 2B je něčím specifický - svým vyzařovacím diagramem, který primárně pokrývá kompletně britské ostrovy. V hlavní zóně dosahuje EIRP opět 52 dBW. Příjem signálů z družic Astra 2D je možný i ve střední a východní Evropě, ale s podstatně větší parabolou (viz dále).

ASTRA 2D byla vynesena nosnou raketou Ariane dne 19.prosince 2000 z evropského kosmického střediska v Kourou ve francouzské Guyaně. Po celou dobu životnosti družice (12 let) je k dispozici celkem 16 transpondérů v tzv. sub-Ku pásmu 10,7 až 10,95 GHz.

EUROBIRD 1 (28.5°E)
Společnost Eutelsat se po dlouhých tahanicích se společností SES Astra o pozici 28-29°E nakonec dohodla o využívání určitých kmitočtových pásem. Eutelsatu tak na pozici 28.5°E 'patří' pásma 11,2 až 11,7 a 12,5 až 12,75 GHz.

Eurobird 1 má celkem tři vyzařovací svazky: pevný vyzařovací svazek, kde EIRP v hlavní zóně pokrytí dosahuje 54 dBW, dále pak dva řízené vyzařovací diagramy (u nich dosahuje EIRP až 53 dBW, což znamená, že pro příjem postačuje parabola od průměru 50 cm).

EuroBird 1 má celkem 24 transpondérů o šířce pásma 33 a 72 MHz. Očekávaná životnost satelitu je 12 let.



VYSÍLANÉ PROGRAMY
Transpondéry na pozici 28.2/28.5°E využívá v drtivě většině provozovatel placené satelitní televize Sky Digital (používá kódovací systém Videoguard). Atraktivní programy jsou zakódovány, přesto mezi volnými programy nalezneme řadu zajímavých stanic, které se jinde kódují: Reality TV, Extreme Sports Channel či TCM - Turner Classic Movies. K dispozici jsou i programy pro děti a mládež POP TV, POP Plus či Rapture TV, videoklipové Chart Show TV, Channel U či oldies The Vault. V angličtině můžeme naladit i celou řadu zpravodajských kanálů CNN International, Sky News, ITV či panevropský EuroNews. Volně zde vysílá i britská veřejnoprávní BBC (Astra 2D).

Na družici EuroBird 1 nalezneme programy v českém a slovenském jazyce - pakety Czech Link a Slovak Link (více informací v sekci ČS STANICE).

ZKUŠENOSTI S PŘÍJMEM
Pro příjem programů z pozice 28.2°E (družice Astra 2A a 2B) postačuje v ČR parabolická anténa od průměru 60 cm. Přesto se doporučuje nainstalovat větší parabolu (70 - 80 cm), která poskytne určitou rezervu za zhoršeného počasí. Trochu komplikovanější je situace s příjmem Czech Link a Slovak Link. Podle obrázku dosahuje EIRP u transpondéru F3, který používají domácí platformy 53 dBW, kde by měla postačit parabola od průměru 50 cm. Vzhledem k tomu, že transpondér F3 je 'dělený', signál mírně zeslábl a je proto nutné volit větší parabolu (od průměru 80 cm) s kvalitním konvertorem (LNB Universal).

Jak jsme již zmínili, komplikovanější situace s příjmem je u družice Astra 2D, která pokrývá primárně britské ostrovy. Na první pohled by se mohlo zdát, že příjem programů ze satelitu Astra 2D je u nás vyloučen. Praxe ukazuje, že je tomu jinak. V západních Čechách lze programy z Astry 2D přijímat s parabolou již od průměru 140 cm a více, v Praze a Středních Čechách již s parabolou o průměru okolo 165 cm. V obou případech 'hrají' jen horizontální transpondéry, vertikální mají ještě slabší signál. Jiná je situace na středním Slovensku, kde naopak je 'silný' signál z vertikálních transpondérů. Příjem se zde uskutečnil s parabolou o průměru 190 cm.redakce
Parabola.cz






Reklama




Vybrané články