Quantcast

Arabsat 2C - nová šance pro lovce signálů

| Tisk

Arabsat 2C - nová šance pro lovce signálůNa pozici 26°E byly v minulých měsících dopraveny dvě 'nové' družice EuroBird 2 a PanAmSat-5.

Družice EuroBird 2, která po čtyři léta sloužila na pozici 13E jako družice Hot Bird 5 byla přesunuta na novou pozici 33°E, kde měla sloužit k přenosům dat (internet). Vzhledem k technickým problémům Hot Bird 5, které družici provázejí od samotného počátku, z plánů nakonec sešlo a družice našla nový 'domov' na pozici 26°E, kde se stala členem družic Arabsat pod názvem Arabsat 2D.

Družice EuroBird2 změnila nejenom název a domov, ale i vyzařovací diagram, který nyní hlavně pokrývá území Saudské Arábie, severní Afriky a částečně i jižní Evropy. O praktických zkušenostech s příjem signálů z družice Arabsat 2D jsme se již na stránkách Paraboly jednou zmínili. Jen připomeňme, že pro příjem je zapotřebí parabolická anténa od 120 cm (jižní část republiky; směrem na sever větší).

Druhá 'nová' družice PanAmSat-5 dostala nové označení Arabsat 2C a byla delší dobu na pozici 26°E jen zaparkována. Aktivní signály se z ní objevily teprve až nyní. Jestliže Arabsat 2D převzal kompletní činnost dosluhující družice Arabsat 2A v Ku pásmu, Arabsat 2C se postaral o ten zbytek - převzal činnost Arabsat 2A z C pásma.

Arabsat 2C má 18 transpondérů v kmitočtovém pásmu 3,7 - 4,2 GHz. Na rozdíl od družice Arabsat 2A, kde se používala cirkulární (kruhová) polarizace, Arabsat 2C má lineární polarizaci (horizontální a vertikální).



Přesun programů v C pásmu z Arabsat 2A na 2C znamenal nejenom změnu polarizace, ale i změnu pokrytí (viz obrázek). Satelit Arabsat 2A pokrýval signálem zvláště severní Afriku a Saudskou Arábii, Arabsat 2C pokrývá hlavně střední a východní Evropu, severní a východní Afriku a Madagaskar.

EIRP dosahuje u Arabsatu 2C v C pásmu až 40 dBW (pro srovnání u Arabsatu 2A to bylo 35 dBW /medium power/, resp. 41 dBW /high power/ v hlavní zóně pokrytí). Uvedená hodnota potvrzuje i výsledky s příjmem analogových programů v C pásmu, který se zřetelně zlepšil.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články