Quantcast

Astra 1K: Družice byla zničena

| Tisk

Astra[podle ČTK] Neúspěšné listopadové vynesení největšího civilního satelitu světa vyvrcholilo dnes ráno jejím úmyslným zničením. Evropská telekomunikační družice Astra 1K byla svržena do Tichého oceánu, sdělila to agentura Interfax.

Družice Astra 1K, s nímž odstartovala 26.listopadu 2002 čtyři minuty po půlnoci z kosmodromu Bajkonur ruská nosná raketa, nedosáhl plánované oběžné dráhy. Dodavatel satelitu Alcatel-Space zprvu ujišťoval, že aparát je pod kontrolou a může být zachráněn. To se však nepodařilo.

Nosná raketa Protom vypustila náklad příliš brzy. Družice se proto nachází mnohem níže, než potřebných 36 000 kilometrů nad Zemí, vysvětlili po startu odborníci. Upřesnili, že chybu způsobila porucha při zapálení čtvrtého stupně rakety.

Ztráta družice Astra 1K bude pro lucemburského provozovatele SES Astra velmi bolestivá. Družice měla umožnit vysílat televizní a rozhlasové programy v analogovém a digitálním přenosu a zajišťovat internetové a další služby ve velkém rozsahu po celé Evropě.

Družice Astra 1K měla na pozici 19.2E nahradit nejstarší družice Astra na této pozici - satelity Astra 1B a Astra 1C, které jsou již na konci své životnosti. Dále Astra 1K byla připravena, podle požadavků jednotlivých provozovatelů, pokrýt i různé regiony v Evropě. S tím také počítal provozovatel španělské pay-tv platformy Canal Satelite Digital de Espana (používá Seca/Mediaguard2), který chtěl signálem pokrývat jen Španělsko a Portugalsko. Vyřadil by tak předem nelegální příjem placených programů ve zbývajících částech Evropy.



Na vynesení družice Astra 1K čekal i provozovatel britské pay-tv Sky Digital! Astra 2C, která dočasně slouží na pozici 19.2E měla být po zprovoznění Astra 1K přemístěna na pozici 28.2E a umožnit tak další rozvoj placeného digitálního satelitního vysílání na britských ostrovech.

Již nyní se neoficiálně hovoří o možné náhradě za družici Astra 1K, tou by se měla stát Astra 1L. Výroba a dodávka nové družice Astra a úspěšné vynesení opozdí všechny plány provozovatelů minimálně o 2 roky.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články