Quantcast

Start družice Astra 1K se blíží

| Tisk

AstraNa noc z 25. na 26.listopadu je na kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu naplánován start nosné rakety Proton K, s největším komerčním satelitem vyrobeným v Evropě. Ve 4:04 hodiny místního času (0:04 hodiny středoevropského času) je naplánován start rakety Proton K s družicí Astra 1K.

Nová družice Astra 1K bude umístěna na pozici 19.2E, tedy na pozici, kde jsou nyní v provozu družice Astra 1B, 1C, 1E, 1F, 1G, 1H a 2C. Astra 1K bude mít 52 (!) transpondérů v Ku pásmu a 2 transpondéry v Ka pásmu.

Úlohy družice Astra 1K:
1. Astra 1K nahradí nejstarší satelity Astra 1B a Astra 1C, které jsou již na konci své životnosti. Astra 1K zároveň poskytne transpondérovou kapacitu za satelit Astra 1D (nyní je na pozici 24.2E)

2. Astra 1K posytne vysílacím společnostem nové možnosti pokrytí signálem včetně možností oslovení 'nových trhů' ve východní Evropě.

3. Ka pásmo bude využito pro obousměrný přenos dat.

Zřejmě nejobávanější bude pro české a slovenské diváky druhá úloha Astry 1K. Přes tuto družici totiž bude vysílat provozovatel španělské pay-tv platformy Canal Satelite Digital (CSD) a bude používat cílený vyzařovací diagram, který pokryje jen území Španělska a Portugalska (EIRP o cca 53,5 dBW). První kroky k použití tohoto diagramu již provozovatel podnikl - přešel na kmitočty, které budou využity družicí Astra 1K.



Ve střední Evropě nebude příjem programů CSD možný. Na stejných kmitočtech budou pro střední a východní Evropu vysílány jiné pakety a programy. Divák přechodem paketu CSD na družici Astra 1K patrně přijde i o možnosti příjmu španělských nekódovaných stanic (např. TVC International, ETB Sat, Canal Canarias a další).

Změna vyzařovacího diagramu paketu CSD může být opatřením souvisejícím s obavou společnosti z nalomení kódovacího systému tzv. Seca2.

Jak je již dobrým zvykem, start rakety s novou družicí Astra budou opět moc sledovat i satelitní diváci družic Astra 19.2E. V analogovém přenosu bude přenos vysílán na transpondéru č.51 (kmitočet 10,744 GHz, polarizace horizontální), v digitálu pak na transpondéru č.108 (kmitočet 12,552 GHz, polarizace vertikální, SR 22000, FEC 5/6, TV kanál Astra Vision). Začátek přenosu z Bajkonuru je naplánovaný na 25.listopadu na 23:30 hodinu.

Podle www.satkurier.pl

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články