Quantcast

Vybíráme digitální přijímač

| Tisk

Vysílání v digitálním přenosu se nadále rozšiřuje, naopak v analogovém přenosu se programová nabídka postupně zužuje. Je to trend, který se nedá zastavit. Je tu doba, kdy uživatelé analogových satelitních přijímačů, stejně tak i noví zájemci o příjem satelitních stanic uvažují o pořízení digitálního receiveru.

V první řadě musí zájemce podle svých potřeb zvolit typ satelitního přijímače. Měl by zvážit, zda mu postačí přístroj jen pro příjem volných ( FTA) programů (bez možnosti rozšíření o moduly /dekodéry/) či zvolí o něco dražší model, který je buď vybaven vestavěným dekodérem, nebo má sloty CI pro vložení libovolného modulu, nebo má přijímač vestavěný modul i CI sloty. Popisu základního vybavení satelitních receiverů jsme se na stránkách serveru Parabola.cz již několikrát věnovali, vzhledem k několika novinkám v této oblasti se budeme samozřejmě nadále věnovat aktualizovaným přehledům parametrů a možností dalších set top boxů.

Pokud jsme se již rozhodli, jaký typ přijímače si pořídíme, nastává vyřešit druhý úkol. Vybrat z dané kategorie set top box, který bude splňovat určitá kritéria. Naprostý začátečník se ale patrně hned nezorientuje ve změti zkratek a cizích pojmů a těžko posoudí, zda mu bude přijímač plně vyhovovat.

Několik základních zkratek, určujících vybavení digitálních přijímačů:

Počty předvoleb - číslo udává počet předvoleb, tj. kolik TV a R programů můžeme uložit do přijímače. V současné době je pro příjem všech volných programů ze satelitů plně dostačující kapacita 3000 předvoleb, pro příjem i kódovaných programů je většinou přístroj už z výroby vybaven běžně 4000 předvolbami, v některých případech až 9000.

SR (Symbol Rate) - symbolová rychlost, se kterou dokáže přijímač pracovat. V současnosti se na satelitech používá nejnižší SR okolo 1500 Ms/s a nejvyšší 31000 Ms/s s TV a R programy. V praxi plně postačí přijímač s rozsahem 2000 až 30000. Většina prodávaných přijímačů na českém trhu tuto vlastnost splňuje.

FEC (Forward Error Correction) - korekce chyb v signálu. Provozovatelé programů využívají prakticky všechny poměry 1/2, 2/3, 3/4, 5/6 i 7/8. Nejčastěji se používají 2/3, 3/4 a 5/6. Většina přijímačů dokáže pracovat se všemi hodnotami FEC.

SCART - pro kvalitní příjem programů je vhodné prostudovat, zda má přijímač zásuvky SCART či CINCH a kolik. Měly by nám postačovat k připojení TV i VCR a případně i hifi věže. Pro nejkvalitnější příjem a využítí výstupu RGB pro TV je vhodný SCART, navíc doplněný audio výstupy CINCH pro hifi věž, případně výstupem DD Digital pro domácí kino (viz níže).

UHF - modulátor. Možnost naladění satelitu na TV v pásmu 21.-69.K. Některé přijímače mají tento rozsah omezený. UHF modulátor je využíván zejména při šíření signálu po bytě pro více TV (na nich je však možnost sledování pouze jednoho zvoleného programu v přijímači). Pokud tuto možnost nevyužíváte a máte TV vybaven vstupním konektorem SCART, nebo Cinch (vstup AV či AUX), modulátor není nutností.

DiSEqC - slouží k přepínání signálů z několika konvertorů umístěných v jedné, nebo více parabolách. Rozhodnete-li se pro příjem signálů z několika družic, poslouží přepínací signál DiSEqC, který ve spojení s externím přepínačem a několika konvertory automaticky přepíná signály z několika družic. Běžně je využíváno přepínání dvou až čtyř družic (konvertorů).Toto vybavení (DiSEqC) má většina prodávaných satelitních přijímačů i PC karet. Signály DiSEqC slouží i k ovládání přídavného natáčecího zařízení. Pro obsluhu a využití natáčecího zařízení je však nutné, aby měl přijímač DiSEqC ve verzi 1.2.

USALS - máme-li motor DiSEqC s funkcí GOTO X, přijde nám určitě vhod podpora USALS. Pouhým zadáním zeměpisné polohy místa příjmu můžeme jednoduše aktivovat natáčecí zařízení takřka na neomezený počet družic. Tato funkce zjednodušuje instalaci a nastavení všech družic, které chceme přijímat.

OSD - menu na obrazovce. Většina výrobců přijímačů vybavuje přijímače multijazyčným menu. Běžně nechybí angličtina či němčina. Řada dovozců u nás nabízí přijímače s menu v češtině či slovenštině. Je potěšitelné, že počet přístrojů s OSD v našem rodném jazyce se rozšiřuje.

EPG - elektronický programový průvodce - informace o vysílaných pořadech. Pomocí této funkce se v záplavě TV ale i R programů již neztratíte. EPG vysílají prakticky všichni provozovatelé pay-tv. Rozšiřuje se i počet FTA programů, které EPG vysílají.

Teletext - Podpora teletextu není u digitálních přijímačů samozřejmostí. Pokud máte zájem sledovat teletext u digitálních programů, musíte hledat v manuálech informace, zda přijímač teletext skutečně podporuje. V poslední době se však situace u digitálních přijímačů značně zlepšila, přijímače bez podpory TXT jsou již jen vzácností.

Vestavěný dekodér - před nákupem se rozhodněte, zda budete chtít přijímat české programy ze satelitu (u nás např. Czechlink, Slovak Link, nebo UPC Direct). Některé modely přijímačů jsou vybaveny vestavěnými dekodéry (u nás většinou Cryptoworks). Některé přijímače mají navíc další sloty pro doplnění o dekódovací moduly pro příjem kódovaných programů v jiných, či případně stejných systémech.

CI Sloty - rozhraní, do kterých vkládáme externí modul, který nám ve spojistosti s patřičnou dekódovací kartou umožní sledovat objednané placené programy. V praxi stačí většinou jen 1 slot, ale v případě zájmu o příjem dalších programů (v odlišném kódovacím systému) je vhodný přijímač s dvěma sloty CI.

Dolby Digital/AC3 - podpora a výstup Dolby Digital. Výhodné při příjmu filmových kódovaných programů ve spojení s vaším "domácím kinem". Ale i v případě, že se rozhodnete pro příjem volných programů ze satelitu, má podpora Dolby Digital své opodstatnění. V DD vysílají i FTA programy PRO7 Germany na Astře a polská TVN a TV Polonia na Hot Birdu.


Další vybavení:

Open TV/ F.U.N - příjem interaktivních služeb. Na satelitu Astra 19.2E vysílají Open TV volně programy F.U.N., ARD, ZDF a RTL World. Přijímače s tímto vybavením jsou u nás vzácností, ale využití tohoto nadstandartu je 'omezené'. Programové společnosti ARD a ZDF plánují ukončení podpory Open TV a v budoucnu budou využívat MHP.

TWIN tuner - druhý tuner v přijímači. V praxi z jednoho tuneru můžeme nahrávat programy a z druhého sledovat aktuálně jiné programy. Tato možnost je nejčastěji k dispozici v přijímačích s HDD.

HDD - hard disk v přijímači. Na disk můžeme zaznamenávat pořady (např. v době naší nepřítomnosti), později si je přehrát na TV, či je přehrávat (i když poněkud složitější cestou) na HDD PC a poté si je případně vypálit i na CD či DVD.

RAPS - nová technologie, která se stane 'hudbou blízké budoucnosti' nabídne větší požitek z příjmu satelitní televize. Nové programy bude přijímač vyhledávat při našem sledování televizního či rozhlasového programu. RAPS nabídne i možnost třídění programů podle místních podmínek. Více o novince jsme se zmínili před dvěma týdny. Touto funkcí zatím disponuje omezený počet přístrojů.



Kombinovaná zařízení:

Výrobci satelitních receiverů přicházejí s dalšími novinkami, které kombinují satelitní přijímač s dalším přístrojem. Na trhu se objevují první zařízení, které mají i přehrávač DVD, či podporují i příjem digitální pozemní televize (DVB-T).

DVD - speciální satelitní přijímače mají zabudovaný přehrávač DVD disků. Pokud nás takový výrobek zaujme, měli bychom si ověřit, zda podporuje právě ty formáty disků, které budeme používat.

DVB-T - příjem digitální terestrické (pozemní) televize. Tuto možnost mohou zatím využít pouze diváci v hlavním městě a ve Středních Čechách, kde probíhá experimentální vysílání v DVB-T (multiplexy obsahují známé terestrické stanice + TV Óčko). Příjem DVB-T se řeší speciálním přijímačem, v jehož názvu je za označením písmeno T (např. Humax 5100T). Na trhu se postupně objevují i nové kombinované přijímače, které umožní satelitní i pozemní příjem.

redakce
Parabola.cz






Reklama




Vybrané články