Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

Astra 23 st.E

Dobrý večer,
chtěl jsem požádat, zda mi někdo neporadíte nebo nemáte zkušenost. Mám parabolu 85cm s natáčecím zařízením (cca od 24st.W do 45 st.E) s různou úrovní kvality signálu dle družice. Vposl. cca týdnu mám ale velmi malou kvalitu signálu právě 23st.E a obraz se kostičkuje, některé programy nejdou vůbec. Přitom kvalita okolních družic (13 st., 19st, 28st, 31st atd.) je stále velmi vysoká až 10db. Nevíte náhodou někdo čím to může být zrovna u této družice, kterou samozř.sleduji nejvíce. Předem moc děkuji za každou radu a pomoc. Jen pro úplnost, jsem v lokalitě Pardubice a přijímač mám TechniSat Digit HD 8-S.

mildes
Registrace: 9/2009
Stránka: 1 2 [ 3 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 69
Odpověď v diskusním vlákně

pre : dvb.cz

Rieši sa samozrejme severná pologuľa, tak sa nehraj na múdreho.
Pre : "Tomik535" . Áno, trvale na juh to nemá skoro nikto, okrem niektorých jedincov na Slovensku, ktorí prijímajú len Astru 19,2°E. Ale pri nastavovaní polohy motora je dobré mať k dispozícii satelit, ktorý je z pohľadu prijímateľa čo najbližšie k presnému juhu, k určeniu nulového (najvyššieho) bodu geostacionárnej dráhy.

Frank11
Registrace: 2/2009

RE: Astra 23 st.E

Kontrolní otázka: Bude i na jižní polokouli směřovat osa otáčení motoru na hvězdu Polárku?

visper
Registrace: 5/2008

ono je na jizni polokouli souhvezdi ursa minor videt ?

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

pre : visper

Polárka leží skoro na priamej línii s osou otáčania sa Zeme, takže áno.

Frank11

pre : bublajs

To, že ju nie je vidieť, ešte neznamená, že na ňu nesmeruje.

Frank11

@ dvb.cz

Pokiaľ bude nastavoval tvoj kamarát parabolu z motorom v Južnej Afrike, tak taktiež zadá do motora súradnice bydliska v južnej Afrike, len s tým rozdielom že si nastaví súradnice:

xx,xx - Východne
xx,xx - Južne

Južná Afrika má rozsah v stupňoch:

16,23 - 32,84 Východne
22,16 - 34,76 Južne

Použiť môže satelit ktorý pokrýva Južnú Afriku.
príklad tento:

https://www.parabola.cz/satelit/eutelsat-w2a/

skynett
Registrace: 8/2009

Frank11

Pochvala, je to tak. Polárka bude pod obzorem ale osa motoru na ni bude směřovat tentokrát dolním koncem.

visper

@Frank, Ale pri nastavovaní polohy motora je dobré mať k dispozícii satelit, ktorý je z pohľadu prijímateľa čo najbližšie k presnému juhu, k určeniu nulového (najvyššieho) bodu geostacionárnej dráhy.

No a právě to vůbec netřeba :)))

Znova osmnáctku v osmiválci

Tomik535
Registrace: 10/2007

Netřeba. Usals nastavím podle jakéhokoliv dostupného satelitu. Je ale lepší vybrat některý poblíž středu z jediného důvodu: když budu mít něco křivého tak to udělá chybu elevace třeba +1 stupeň na východě a -1 stupeň na západě. Kdybych se chytil krajního satelitu tak na druhém kraji bude chyba 2 stupně.

visper

Tak. A teď už to snad bude jasné aspoň do doby než to budem probírat příště.. :)

Tomik535

to jsem netušil, že svým dotazem vzbudím takový zájem:-) vč. Polárky a Jižní Afriky atd.
Ale jen pro úplnost, dnes jsem tu měl pána z jedné firmy co Sat montují a problém je údajně se vzrostlým stromem a jeho větví, který údajně brání právě kvalitě signálu z družice 23 st.E, především horizont.polohy a dohodli jsme se, že parabolu musíme cca o 1m posunout doprava a cca o 1m nahoru, možná se mi prý zhorší kvalita signálu jiné východní družice, ale to mi tolik vadit nebude. Každopádně všem moc děkuji za názory a rady. díky.

mildes
Registrace: 9/2009

@mildes

poradne si toho montera zkontroluj, ale pozor aby jsi s nim nahodou tady a take ted nediskutoval, to se ti klidne muze stat

rj45
Registrace: 6/2007

A to práveže treba ! Možno sa nerozumieme, ale ak motor na konzole v stredovej polohe nie je nastavený čo najpresnejšie smerom k juhu - teda na nulový bod ktorý je najvyššie na geostacionárnej dráhe, tak Vám nepomôžu ani "tri USALS-y" ! Ak to nejakí frajeri dokážu len s kompasom - prosím, ale presnejšie je to podľa signálu satelitu, ktorý je čo najbližšie k nulovému bodu.
Až keď bude motor na konzole nastavený tak, že kopíruje čo najpresnejšie geostacionárnu dráhu, potom stačí nájsť a určiť jeden satelit. Podľa neho je USALS schopný zadaním zemepisných súradníc sám vyhľadať ostatné satelity na obežnej dráhe.
Ak Vám to nie je jasné, študujte :
https://www.parabola.cz/abc/nastaveni-nuloveho-bodu/

http://soundastic.tym.sk/tag/usals

Frank11

visper

Naprosto správně, jen škoda, že někteří méně chápou a raději žertují.

Topfield TF 7710 HD PVR 250GB HDD, Ferguson 7318, motor SG 2100, Parabola 73x80 Al Emme Esse, LNB Maximum Pro-Line P-2 Twin.

kuba
Registrace: 3/2007

Ano to souhlasím, motor musí být ve své nulové poloze přesně na jih. Ale to udělám tak že ho vyrezetuji na nule (z fabriky by už měl být). Potom ho nechám natočit přijímačem v obyváku na jakoukoliv družici a s takto natočeným motorem vylezu na střechu a tu družici najdu. Když potom dám goto nula tak bude parabola přesně na jih. Kompas netřeba a nulové body taky ne.

visper

Bohužel někomu to nevysvětlíš.

Tomik535

Špatně jsem to napsal, ne goto nula ale goto moje zeměpisná délka. Potom bude motor v nule a parabola bude směrovat na jih. Ty nulové body platily v době když nebyl usals, tam to jinak nešlo.

visper

pre : visper

Asi sme sa naozaj nerozumeli. Súhlasím s Tebou, samozrejme sa to dá aj takto. Akurát ja osobne uprednostňujem ako prvotný satelit ten, čo je najbližšie k juhu práve vzhľadom na možnú odchýlku pri nepresnostiach. Ospravedlňujem sa, fakt sme sa nerozumeli, asi to bolo iným uhlom pohľadu na vec.

Frank11

Já to samozřejmě taky zaměřím podle satelitu co je poblíž středu ale nijak úzkostlivě netrvám na tom který to je.

visper
Stránka: 1 2 [ 3 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 69

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra