![]() |
|
Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm parabolouAhoj všem,chci si jako začátečník pořídit parabolu s multifokusem na 4 družice 13,0°E + 19,2°E + 23,5°E + 28,2°E. Umístění v Pardubicích na zdi panelového domu, tudíž 85 cm parabolu beru jako maximum. Snažil jsem se toho nastudovat co nejvíce a vyšlo mi z toho prozatím toto: 1x Gibertini OP 85 L (http://www.gibertini.it/product/product_serieL.html) 1x Emme Esse Multifokus 4 LNB 3° (http://www.klelektronik.cz/antenni-a-satelitni-technika/multifeed-emme-esse-4-new/) kabel belden H125 CU (http://www.ges.cz/cz/koaxial-tv-sat-h125-cu-pe-GES06713113.html) Nejprve jsem uvažoval o parabole FUBA 85Al (http://www.czc.cz/fuba/102472/produkt), ale přijde mi škoda, že ten originální multifokus není nijak nastavitelný (kromě posouvání po liště) a taky, že ta zadní část je hodně z plastu. A mnou vybraný multifokus (evedený výše) by na ni asi nešel rozumně přidělat. Nebo je ten multifokus Fuba na moje potřeby plně dostačující? Zase se mi líbí, že to vypadá bytelně. O parabole Fuba jsem četl samou chválu, ale ta mnou vybraná Gibertini předpokládám nebude o nic horší? Jaké mám použít LBN aby se vešly vedle sebe na ty Astry? Půjde např. Single Smart Titan (http://www.e-satelity.cz/lnb-singl-smart-titanium/)? Na volbě DiSEqC přepínače asi zas tak moc nezáleží? Ohnisko počítám na 23,5°E a dále předpokládám, že 28,2°E asi nebude chodit zcela na 100%, ale zbylé 3 družice by měly být snad i s rezervou? Asi mi řeknete, že to je pro začátečníka velké sousto, ale já se na to těším, že to zkusím zprovoznit a kdyby ne, tak si holt pozvu odborníka. Na zaměřování chci použít nějaký jednoduchý měřák viz např. http://www.klelektronik.cz/merici-pristroje/digitele-electronics-satelitni-merak-optisat-finder/ . Děkuji za případné rady a podněty. |
xtreo
Registrace: 5/2014 Příspěvků: 42 |
Stránka: [ 1 ] 2 3 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 67 | |
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...1. toto si nastudujhttps://www.parabola.cz/abc/multifocus/ 2. střed by měl být 19°E 3. Gilbertini je dobrá parabola 4. lnb se vedle sebe vlezou 5. na 28E to hitparáda nebude, pokud máš o ni zájem a chceš připojenou 1tv zvážil bych motor 6. měřák-finder=vyhozené peníze zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 3 001 Galerie: gunter |
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...Střed dej na 23,5°E.Dej Fubu a použij multifokus plast/dural s půlenými okami. LNB IBU single. DiseqC Centauri na 4 družice |
HiFiOK
Registrace: 12/2006 Příspěvků: 3 951 |
![]() |
|
re::hifiok drazsi varianta uz nexistuje :O42e,39e,28,2e,26e,23,5e,19,2e,16e,13e Maximum E85 + motor(1w par.80cm)//full dvb-t2 cz,sk //CCcam// VU+ Solo SE v2 //
|
marceles
Registrace: 9/2006 Příspěvků: 539 |
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...A co má být ? |
HiFiOK
Registrace: 12/2006 Příspěvků: 3 951 |
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...Fuba ma vlastny, velmi kvalitny multifokus aj drziaky lnb. Tam nic nepokazis. |
Peep
Registrace: 10/2010 Příspěvků: 604 |
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...Drahsia varianta je diseqc spaun. :))) |
Peep
Registrace: 10/2010 Příspěvků: 604 |
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...Súhlas s @gunter, až na drobné pripomienky. Pokiaľ chceš mať rezervu aj pri zhoršenom (opakujem zhoršenom, nie keď padajú z oblohy trakaře) počasí, klidne daj na stred Astru 3B, vľavo 19,2°E a 13°E a vpravo 28,2°E, pri pohlade spoza paraboly. Eutelsat Hot Bird má silný signál, takže konvertor preň môže byt úplne na kraji. Na Astre 2 počítaj s príjmom od frekvencie 11222 MHz... a čo sa týka meracieho prístroja, pokiaľ sa dá tak si ho od niekoho požičaj, prípadne si daj parabolu odborne nastaviť. Finder na ktorý si dal odkaz ti neukáže na ktorej si družici a mnohé ďalšie dôležité údaje. Nielen zbytočne vyhodené peniaze, ale aj zbytočne premárnený čas... ;)DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.
|
Maneto
Registrace: 9/2010 Příspěvků: 5 084 Galerie: Maneto |
![]() |
|
drobný nesouhlasnejsem montážník ani někdo kdo montuje 10 parabol měsíčně ale přesně stejnou konfiguraci provozuju 6 let bez nejmenšího výpadku1/ pokud je k fubě multifokus originál, bude fungovat určitě na 100%. Fuba je určitě mercedes mezi parabolami 2/ střed na 23.5E. Úplně v pohodě. Mám to tak 6 let. Pro tebe je priorita zřejmě 23.5E a zbytek pokud nepůjde na 100% při bouřkové oblačnosti tak se asi nezblázníš. Ale neboj půjde. Gibertini má rozsah který jsem někde dohledal asi 24°. Mezi 13 a 23.5 to je papírově na hraně, ale nikdy jsem neměl problém s výpadkem třeba supertenisHD. 3/ je. Mám ji uvedených 6 let s originálním multifokusem Gibertini pro 4 LNB. Bez problému. Občas je podle mne dobré umýt špínu a navoskovat aby se sníh lépe zklouznul Drží dobře i ve větru, má dobrou povrchovou úpravu. Srovnání dával zde některý z odborníků - najdeš to tady. Ovšem viděl jsem srovnání Fuba a noname - rozdíl v "bytelnosti" u větru byl diametrální. 4/ vlezou. Mám "obyčejné" LNB vedle sebe, vzdálenost mezi hlavami je ještě pořád taková, že se nedotýkají 5/ bude to i na 28E. A úplně v pohodě, tím víc pokud dáš střed na 23.5E. Samozřejmě nemluvíme o 28.2E svazku UK. 6/ nevím, používám "teploměry" |
Dagy2
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 4 172 |
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...---reakce na gunter (15.05.2014, 12:32.32)1) Už jsem četl, ale přečetl jsem si to pro jistotu ještě jednou. :-) 2) Já jsem právě myslel, že aby to nemuselo na tu 28,2°E tolik šilhat, že dám ohnisko do 23,5°E, čímž jsem předpokládal lepší příjem na 28,2°E. Zbylé 2 družice šilhané z druhé strany by měly být dostatečně silné? 5) Zatím jsem o motoru neuvažoval. Netuším jak moc velká je prodleva mezi přepnutím kanálů ani jak moc to je hlučné, aby večer při otevřených ventilačkách polovina baráku nenadávala. :-) x) Teď se možná zeptám blbě, ale kdybych chtěl do budoucna na přijímači mít stream server do LAN sítě (co vím, tak to lze), tak v případě multifokusu budu moct v jeden okamžik s jedním tunerem streamovat pouze jednu družici? |
xtreo
![]() |
|
@xtreoK bodu :2) Áno. 5) Pokiaľ nebudeš stále skákať z Astry 2 na Hot Bird tak prodleva nie je vôbec hrozná a keď, tak chvíľu počkáš... ;) Ak nechceš žiadnu daj DiSEqC prepínač. x) Áno. Jednu družicu, jeden program. DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.
|
Maneto
Registrace: 9/2010 Příspěvků: 5 084 Galerie: Maneto |
![]() |
|
@xtreo...pokud budeš mít hotbird úplně na kraji, budeš mít problém s příjmem např FTA HD kanálu Supertennis, který patří mezi ty choulostivé. Pokud se podíváš na můj podpis pak ano, např. 2tuner Vu+Solo2 umožní to, abys na jednom TV sledoval na 1družici třeba hokej a manželka koukala v ložnici na nějaký hudební kanál na jiné družici. To ti umožní web. rozhraní přijímače...Samo potom potřebuješ multifokus s twin ev. quad konvertory-to podle toho jaké máš nárokyzgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
![]() |
|
@xtreotu máš link jak to vypadá pro stream-jedna z možnostízgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
![]() |
|
@xtreošotek tak ještě 1xhttp://leteckaposta.cz/930678034 zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
![]() |
|
@xtreo2/ rozmýšlaš správne. stred 23.5E, s 13E nie je žiadny problém3/ ak chceš stream tak presne ako ti píšu - 4x twin LNB 2x diseqC prepínač 4/1 (alebo v jednej krabici 2x4/1) presne takto to používam. ak chceš stream tak motor je pomerne nezmysel. ak chceš stream tak si dobre pred kúpou prijímača prever všetky skutočnosti. Napríklad ako chodí to VU+ s kartou M7 (ak si nováčik ako píšeš, predpokladám, že nemáš kartu Skylink a budeš kupovať novú). Pre stream do siete nie je podmienkou prijímač s open linux. |
Dagy2
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 4 172 |
![]() |
|
@Dagy2 (15.05.2014, 13:09.14)Děkuji moc za cenné informace. Ani jsem netušil jak se to tu hned rozjede. :-)Takže ty máš tu parabolu Gibertini OP 85 L a k ní orig. multifokus (http://www.hofisat.cz/gibertini-multifokus-4x-konvertor/d-70406/) s 4x twin LNB a vše chodí v pohodě. Tak to rád slyším. Ale proč u toho multifokusu všude píší, že je to pro anténu Gibertiny (100cm, 120cm)? Mně ty úchyty LNB podle fotek přišly takové dost široké, tak jsem si říkal jestli tam nebude problém s tím 4,3° rozestupem. Porovnání Gibertini OP 85 L a FUBA 85 Al jsem bohužel nenašel, ale podle parametrů mi přijde, že to asi bude +- stejné?! Mechanicky se možná líbí více ta Gibertini a je i levnější. :-) Já jsem hlavně na základě tohoto webu usoudil, že nejlepší multifokus bude ten Emme Esse / Vantage 4 LNB 3°, protože lze precizně donastavit. Ale teď nevím jestli se na to teda nevyprdnout a koupit jednu z těch dvou parabol s orig. multifokusem. |
xtreo
![]() |
|
@HiFiOK (15.05.2014, 12:55.03)Rovněž děkuji za reakci, ale bohužel nevím jak moc byly rady myšleny vážně, poněvadž ten LNB IBU single jsem na webu v prodeji ani nikde nenašel. :-) Za to DiseqC Centauri na 4 družice jsem našel, ale asi do něj nepůjdu. :-) |
xtreo
![]() |
|
@xtreoIBU = inverto black ultra jeden z asi nejlepších současných konvertorů...každopádně Ti doporučuji, jak už bylo výše zmíněno, abys celou věc ještě do a pro-myslel. Většinou to po pár měsících končí snahou rozšířit parabolu nebo eventuelně doplnit nějaký další lnb a to je prakticky konečná pro tu 85tku... zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...Dával jsem známým dvě Emme Esse 85, střed 23, Supertennis HD chodí i za deště, neboj se toho. |
charlie4
Registrace: 2/2011 Příspěvků: 90 |
![]() |
|
@gunterMně právě přijde, že na začátečníka to mám nadimenzovaný solidně, že by mi to mohlo nějakou dobu vydržet. A kdyby mě to jó chytlo, tak můžu dát druhou parabolu na motor, na jih mám dvě okna a balkon. :-) Moje prvotní představa byla 60cm parabola s jedním LBN, ale jak jsem to tady pročítal, tak jsem došel k té 85 cm a 4x twin LNB. :-) |
xtreo
![]() |
|
@charlie4A s jakým multifokusem? |
xtreo
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...Jestli Gibertini OP 85 L, nebo FUBA 85 Al mi asi nikdo neřekne, protože jsou asi obě hodně dobré.Nicméně kdybyste mi mohli říct jestli se mám nutit do toho multifokusu Vantage, nebo si to v klidu zjednodušit a jít do originálních multifokusů, tak bych vám byl zavázán. :-) To já už nedokážu posoudit, když jsem nikdy nic nazaměřoval. Díky moc všem za dosavadní reakce. |
xtreo
![]() |
|
Asi dostanu za tento názor tvrdou kritku.Nedělej žádný multifokus. K životu ti stačí jedna družice, třeba 23,5. Hodně začátečníků (včetně mne před 8 roky) je nadšeno z možností příjmu stovek stanic z více satelitů. Po čase ti nadšení začátečníci zjistí, že ty další LNB jsou na parabole jen jako náhradní díly, protože už sledují jen "placené" stanice jednoho poskytovatele a možná vybrané volné zahraniční zprávy na jednom satelitu. |
Standa3
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 705 |
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...Úžasné, jak někteří vědí, co je pro druhého to nejlepší. Stando3, kdy se mám chodit vykakinkat ? |
bretah
Registrace: 9/2012 Příspěvků: 5 290 |
![]() |
|
bretahUmíš něco jinýho, než zde na webu vysí-at ?! Rv :))) Rv . |
CES
Registrace: 4/2007 Příspěvků: 4 385 |
![]() |
|
@Standa3Já děkuji za každý názor, tedy i za tento. Samozřejmě je možné, že máš pravdu, ale pokud si tím nezkusím projít, tak to nezjistím a já bych to holt rád zkusil. :-) Přeci jenom ta počáteční investice není zase tak zásadně rozdílná když si přikoupím navíc pár LNB atd. |
xtreo
Stránka: [ 1 ] 2 3 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 67 | |
![]() |
|
![]() |