![]() |
|
Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm parabolouAhoj všem,chci si jako začátečník pořídit parabolu s multifokusem na 4 družice 13,0°E + 19,2°E + 23,5°E + 28,2°E. Umístění v Pardubicích na zdi panelového domu, tudíž 85 cm parabolu beru jako maximum. Snažil jsem se toho nastudovat co nejvíce a vyšlo mi z toho prozatím toto: 1x Gibertini OP 85 L (http://www.gibertini.it/product/product_serieL.html) 1x Emme Esse Multifokus 4 LNB 3° (http://www.klelektronik.cz/antenni-a-satelitni-technika/multifeed-emme-esse-4-new/) kabel belden H125 CU (http://www.ges.cz/cz/koaxial-tv-sat-h125-cu-pe-GES06713113.html) Nejprve jsem uvažoval o parabole FUBA 85Al (http://www.czc.cz/fuba/102472/produkt), ale přijde mi škoda, že ten originální multifokus není nijak nastavitelný (kromě posouvání po liště) a taky, že ta zadní část je hodně z plastu. A mnou vybraný multifokus (evedený výše) by na ni asi nešel rozumně přidělat. Nebo je ten multifokus Fuba na moje potřeby plně dostačující? Zase se mi líbí, že to vypadá bytelně. O parabole Fuba jsem četl samou chválu, ale ta mnou vybraná Gibertini předpokládám nebude o nic horší? Jaké mám použít LBN aby se vešly vedle sebe na ty Astry? Půjde např. Single Smart Titan (http://www.e-satelity.cz/lnb-singl-smart-titanium/)? Na volbě DiSEqC přepínače asi zas tak moc nezáleží? Ohnisko počítám na 23,5°E a dále předpokládám, že 28,2°E asi nebude chodit zcela na 100%, ale zbylé 3 družice by měly být snad i s rezervou? Asi mi řeknete, že to je pro začátečníka velké sousto, ale já se na to těším, že to zkusím zprovoznit a kdyby ne, tak si holt pozvu odborníka. Na zaměřování chci použít nějaký jednoduchý měřák viz např. http://www.klelektronik.cz/merici-pristroje/digitele-electronics-satelitni-merak-optisat-finder/ . Děkuji za případné rady a podněty. |
xtreo
Registrace: 5/2014 Příspěvků: 42 |
Stránka: 1 2 [ 3 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 67 | |
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...Přesně jak píše Badr, dělat multifokus když je konec krku od balkonu za reflektorem je pitomost. To už je lepší si tam vymyslet uchyt pro T90, jednou na začátek si zaplatit 500kc za hodinový pronájem plošiny a pak následně uz si z balkonu můžeš jezdit po kolejnici s LNB dle libosti. Nedávno jsem jednu takovou montáž T90 delal, plošina tam byla 15minut a zbytek jsem udělal z balkonu úplne v pohodě.On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...Este mala poznamka, pisal, ze byva na predposlednom poschodi, ci by nebolo jednoduchsie dat to na strechu ( stativ a podobne ) . |
Peep
Registrace: 10/2010 Příspěvků: 604 |
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...Chlapi nikdo nevíte jak ten balkon vypadá a jak bude parabola upnuta, zda k boční zdi balkonu, k zábradlí na boku nebo bůhvíkde a spekulujete tu. Předpokládám, že tazatel asi není hloupý aby levitoval někde mimo balkon a ladil parabolu. Někde na začátku psal, že má dokonce balkony dva, takže ať si to udělá jak chce, rad se mu dostalo a zbytek je jen mlácení prázdné slámy...zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 3 001 Galerie: gunter |
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...Děkuji moc za poznatky. Ta T90 už mi přijde jako moc velký kalibr pro mě. :-) Balkon mám jeden + dvě okna. Není to čistě jih, ale spíš jiho-západ. Takže to chci přidělat mezi balkon a okno a natočené to bude k balkonu, z kterého bych na ty LNB měl dosáhnout. Aspon jak jsem si to tak kreslil, tak mi to tak vychází. :-)Na třeše nevím jak bych to ladil bez TV, asi bych si musel pozvat odborníka, nebo mít někoho na vysílačce u TV. Ale máme na střeše Vodafone, tak nevím jestli tam náhodou nemáme nějaký zákaz cokoliv dávat. |
xtreo
![]() |
|
to gunterMáš v něčem pravdu, ale stejně mi přijde věčší sláma to, jestli gibertini, nebo fuba.../osobně jsem za fubu, obzvlášt při 4xtwin/ |
badr
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 180 |
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...Píšeš jihozápad, čili parabolu počítáš omístit nejspíš poblíž pravého rohu, celá soustava bude natočena doleva a k LNB by měl mít celkem přístup. Nevím jak zamýšlíš výložník, ale řešil bych to příčníkem mezi stěnu a rám balkonu, trubku stožáru bych ukotvil na příčník a dole k podlaze, případně bych dolů k podlaze dal pomocnou ocelovou konstrukci. Vše tak, abych na LNB v pohodě dosáhnul. R^ R^Ten držák vypadá pěkně, ale zřejmě jsi dost pozorný, když sis všiml, jak je konstruovaný Rv Rv Osobně Ti mohu doporučit - kup si slušnou parabolu a jedny nebo dvoje obyčejný brejle, kde se LNB vyndavají nahoru, a držáky jdou zespoda povolit natočit. Efekt obloukové kolejničky vypadá sice hezky, ale stejného efektu dosáhneš jednoduše jednoduchým posunutím LND dopředu-dozadu. Takže tenhle krásnej paskvil bych přenechal rychle "odborníkům" a řídil bych se rozumem. A nebo půjčit plošinu jak píše SAXON. Když vyjde s dovozem a odvozem včetně instalace na 15 minut za Kč,- 500,-, proč nééé. Možná na Apríla :laughing: :laughing: :laughing: I když jsi chytrý, možná přijde někdo ještě chytřejší
|
Morous
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 1 335 |
![]() |
|
MorousNepřekrucuj. 500kč/hod je běžná cena za pronájem plošiny. Cestak neřeším. Stejnak do toho nepletu nějakou montáž....On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...Ahoj, vzhledem k řazení témat dle jejich založení asi už toto téma upadlo v zapomnění, tak mi možná ani nikdo neodpoví. :-) Zkompletoval jsem potřebné vybavení - tu Gibertini 85L AL parabolu, Vantage multifokus, 2x LNB Inverto Black, 2x LNB Inverto Ultra (ty chci dát na krajní pozice), kabel Nordix CM407 Cu, 2x DiSEqC EMP S4/1PCN-W1. Zatím úplně nejsem rozhodnut jak a kam parabolu namontovat.Co říkáte na postup nejprve celou parabolu sestavit a naštelovat na pomocném držáku na balkóně a pak to jako celek usadit o kousek vedle na finální držák? Jde mi o to, že na ty LNB asi moc dobře nedostanu. |
xtreo
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...Podmínka úspěšného výsledku: oba drzaky, montážní i finální musí byt naprosto kolmé. Nebo alespon stejně křivé...:-))On Air!
|
Saxon
![]() |
|
xtreoTo radenie prispevkov sa da nastavit a posledny pridany sa ti zobrazi vzdy hore na prvej strane - takze to ma kazdy na ociach ;)Mam E-85 a 4 LNB - 13, 1í, 23, 28,5 parabolu mam umiestnenu ciastocne v balkone -lodžii- pod stropom, takze pri pohybe na balkone nezavadzia a pristup k LNB a diseqC prepinacom mam dobry. Balkon je orientovany na juh, vyloznik je na pravej bocnej stene balkona, 50x20 cm, takze parabola je nejakych 15cm od bocnej a hornej hrany, je to trochu chranene susednym hornym balkonom, LNB su vytrcene von. Ine riesenie sa ani nedalo pouzit, na konstrukciu balkona som to nechcel davat. Mozno ti to pomoze ;) |
HornetF18
Registrace: 10/2011 Příspěvků: 878 |
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...Díky, za tipy, už jsem si to řazení změnil, dobrá fíčura. :-) Problém je, že máme zasklený balkón, takže to co vidím i zde, že lidi mají polovinu paraboly v prostoru balkónu u nás nejde. |
xtreo
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...OT: To že mám skutečně AL parabolu poznám nejjednodušeji podle toho, že není magnetická? |
xtreo
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...Zostaviť parabolu a nastaviť LNB na pomocnom držiaku je ideálne riešenie, tiež som tak nastavoval dve E-85. Ak dodržíš na pomocnom aj na fixnom držiaku rovnakú kolmosť, pri konečnom doladení nastavíš už len azimut. Nechce sa mi všetko čítať od začiatku, len nerozumiem prečo 2x DiSEqC 4/1, keď máš 4 LNB, predpokladám singl...DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.
|
Maneto
Registrace: 9/2010 Příspěvků: 5 084 Galerie: Maneto |
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...Vyskúšaj priložiť magnet a hneď zistíš... ;) Potom prilož magnet trebárs na zárubňu dverí a porovnaj... ;)DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.
|
Maneto
![]() |
|
RE: Vybavení na 4x LNB multifokus s 85 cm para...Mám twin LNB. Parabola magentická není, takže je tedy předpokládám Al. Já jenom, že mi místo bíle paraboly poslali šedivou, tak jsem si říkal jestli ještě k tomu náhodou místo Al neposlali Fe. :-). |
xtreo
![]() |
|
ManetoJa mám zárubně dřevěné...:-)))On Air!
|
Saxon
![]() |
|
@SaxonV rodinnom dome drevené zárubne v pohode... ;) V paneláku jedine po rekonštrukcii bytu. Ale kto vie... :)))DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.
|
Maneto
Stránka: 1 2 [ 3 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 67 | |
![]() |
|
![]() |