Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Programy na orbitu

jaka parabola lepsi

jaky mate názor na parabolu Triax 88cm nebo Maximum E-85 Multifocus na pouziti na multifeed,jaka je lepsi,nazor.Nebo jinou.Diky.

Sanca
Registrace: 1/2009
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 45
Odpověď v diskusním vlákně

@sanca

za mna z bezne dostupnych v kazdom obchode Fuba potom Gibertini a EmmeEsse.
ako som tu pisal 10rokov som siel Gibertini 28-23stred-19-13. twin lnb Chess, zo zaciatku na 13E stary jednopasmovy Sharp 1.2dB z r96. po prechode Supertenisu na 12MHz som ho musel vymenit.
teraz mam gibertini 23-19stred-13, pretoze to na mojej novej adrese tak bolo. samozrejme 13e ma o 1.5dB viac ale poznat u 23 ze vypadky pri burkovych mrakoch su podseatne castejsie.
este je otazka ako mas ukonceny koax u prijimaca-v povodnom zapojeni som ho mal napriamo, v novom boli zasuvky sat+tv+r ktore podla vyrobcu maju 2dB utlm ale zeru podstatnu cast sily signalu takze estetika neestetika musia prec. mozno mas podobny problem

Dagy2
Registrace: 11/2010

Dagy2

Mam zásuvky sat+tv+r,mozna je to tim

Sanca

@Sanca

nejlepší levné řešení pro tento účel je Mascom/Telesystem 85 příp. 100 - nejlépe ještě ty staré s ocelovým držákem LNB (seženeš v bazaru), nové už jen hliník + plast... např:
https://www.antena.cz/parabola-85cm-al-tele-system-media-line-bez-potisku-p5299/
https://www.antena.cz/tele-system-drzak-4xlnb-multifokus-na-parabolu-60-105cm-p5287/

Další varianta Emme Esse 85 s orig. multifokusem

Triax88 asi taky v pohodě, je otázka v jakém je stavu a s jakým multifokusem... nevidím v ní ale žádný extra velký přínos proti TM85, E85 může být ale na 28-13 bych ji nedával (na 23 bude slabší než ostatní varianty)

lance
Registrace: 10/2008

@Sanca

houby zásuvka, ještě jsi ani nenapsal na jakou parabolu a jak to máš teď zbastlené... pokud máš nějakou 80 se středem na 23 tak s LNB na 13 už si musíš hodně pohrát... je to rukama!!! psal jsem ti už v minulém vlákně jak to lze nastavit a provozovat s 80...

lance

lance

když bude ohnisko 23.5 tak si myslis,ze signal bude slabsi na E-85

Sanca

RE: jaka parabola lepsi

s ohniskem na 23 bude mít TM85 lepší signál na 23 než E85

lance

lance

Mam 80,budu to prave resit,tak jsem se ptal na ten E-85,Triax nebo Gibertini a nebo co jsi psal ty.jo uz jsem to nasel ok diky

Sanca

@Sanca

hlavně je důležité přesné a pečlivé nastavení, musíš si s tím pohrát a k tomu potřebuješ nějaký ukazatel KVALITY signálu který dobře škáluje (stačí i STB, ale takový který zobrazí jemné změny v kvalitě - nastavit na nejlepší možné maximum), přesné nastavení paraboly i LNB má naprosto zásadní vliv, opakovaně dotahovat šrouby atd... tady dokážeš zkazit nebo naopak získat daleko víc než půlročním rozhodováním o nákupu paraboly... schválně si vyzkoušej svoje "klepýtka" napřed se svou stávající parabolou a uvidíš, třeba ti nakonec pojede OK Skylink i ten Supertenis i bez nové paraboly a ještě si uděláš radost ;)

lance

@sanca

to čo píše lance v poslednom príspevku je určite na 100% pravda. Nastavenie 4LNB je určite o tom, že so stredom sa treba pohrať niekoľkokrát - azimut, skew a znova či nie je možné dosiahnuť lepšiu kvalitu opätovným pohnutím azimutu. U multifeedu máš výhodu že aj stred je možné donastaiť už nie povoľovaním celej paraboly ale len miernym postrčením LNB po koľajničke.
Tvoje dotazy ma utvrdzujú v tom, že tam máš ešte stále digi anténu. No. Myslím že 10° v azimute je na tento skvost docela dosť...
Pred tým než všetko rozhádzeš skús kábel rovno z LNB, resp. za diseqC do prijímača. Možno budeš prekvapený. U mňa je hlavne u Digi ktorú mám na druhej Gibertini solo sila signálu ca 45÷50% s kvalitou 10.5dB. Po odstránení zásuvky kvalita 10.5dB rovnaká ale sila signálu 75%.

Dagy2

Dagy2

No prave od Digi mam,prave to chci resit

Sanca

@Dagy2

tak vidíš, kvalita rovnaká :))) a jde vždy o kvalitu a ne o "sílu", síla nemá prakticky na nic vliv pokud úroveň signálu (ona "síla") na vstupu do přijímače neklesne pod minimální zpracovatelnou mez (třeba pokud bys měl extra dlouhý svod s enormními ztrátami a pod...), takže nějaká zásuvka v cestě obvykle vůbec ničemu nevadí ;)

lance

při správném nastavení i na orezlé parabole od DIGI lze obstojně provozovat Skylink se Supertenisem (28,23,19,13) pokud má poklice původní tvar, pevný držák LNB a uchycení :)))

lance

@lance

nezivim sa montazami, ale niekolko veci mam odskusanych takze nemozem s tvojim poslednym prispevkom suhlasit ani na 2%:
a/ sice kvalita je dolezita ale signal rovnako. utlm v zasuvke samozrejme kvalitu nepokazi pretoze neprinasa rusenie do signalu. potial je to ok.
avsak ta zasr..a zasuvka zrazi signal na hranicnu uroven,takze presne ako pises prijimac to spracuje ale pri menej zamracenom pocasi je signal v tahu. po vyhodeni tej svi.ne je v pohode rezerva na burkove mraky.
pritom blby zlucovac pod strechou nesposobi znizenie urovne signalu.
b/ mal som digi antenu a teraz mam ten isty LNB na Gibertini na 0.8w. samozrejme plocha gibertini je zrejme o 20% vacsia a kvalita signalu ca 2dB. porovnavam stred 0.8W v oboch pripadoch.
povodna nastavena technikom digi, teraz mnou pomocou teplomerov prijimaca
tak netusim to silhanie na tej digi ako moze fungovat ale ja som to neriskoval. digi skoncila v garazi

Dagy2

Dagy2

ještě se zeptam,jestli mas zkušenost,ted mam 4druzice,EMP-centauri DiSEqC přepínač S4/1PCN-W1 (P.164-IW)pro 4 druzice.To je jasny,ale ted se mi jedna když,budu chtit třeba 5 nebo 6 druzic.Jaky ten DiSEqC přepínač a jak ho zapojit.Mam Topfield a ted to mam na DiSEqC 1.0,ale co jsem cetl tak potom by mel byt DiSEqC 1.1, 1-16druzic,ale ja tam mam jenom na tomto DiSEqC 1-4druzic.Tak jak to potom zapojit.

Sanca

Co máš za stb?vetšina umí i diseq 1,1/buď koupit 8/1 a nebo zapojit 2 prepinace za sebe jak to mám já,ale to bude pro tebe složitý :bigeyes:
https://www.parabola.cz/album/foto-1198/
sekce Album: Zapojeni 2x diseq přepínač
Popis fotografií:
[1] Zapojeni 2x diseq přepínač

Skylink//1,9°+4,8°+13°+16°+19.2°+23,5°+28,2°+39°+42°+0,8°w//Octagon SX88/ Homatics Box HD

jackino
Galerie: jackino

jackino

Topfield SBI-2050,aha 8/1,a když 2 prepinace tak jaky,jde to popsat nejak

Sanca

No nevím ten Topfield neznám,ale mám takový pocit,že umí jen 1,0,já mám diseq(v galerii)Maximum 8/1+centauri 4/1,na tom 8kovým je taková dipol destička na které jde přepnout v jakém chceš jet protokolu,tam jedu 1,1 na tom 4kovým jedu 1,0 a potom to musíš nastavit s stb(viz foto),ale všechny to taky neumí. :((

Skylink//1,9°+4,8°+13°+16°+19.2°+23,5°+28,2°+39°+42°+0,8°w//Octagon SX88/ Homatics Box HD

jackino

@Sanca

Já na více LNB používám tento diseqc

https://www.videotech.cz/prepinac-diseqc-8-1-amiko-vnitrni-p75054/

ale je vnitřní, tz. je jej potřeba dát do krabičky, pokud jej máš venku ...

Jinak k montáži E85: střed dej na 13e (seřiď podle SuperTennis) ... hrát ti bude i 28e i 1w ... snad i 5w (neodzkoušeno). Jinak je lépe dát zrovna LNB quad alespoň máš do budoucna klid a nemusíš LNB měnit ...

Pokud jsi to nikdy nedělal, tak to nechej na zkušeném montérovi ...

T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin

ivo2001
Registrace: 4/2006

@Sanca

Jestli je to tento typ https://www.parabola.cz/clanky/3990/topfield-sbi-2050-hdtv-satelitni-prijimac-s-irdeto-pi-sys/ tak zvládá i diseq 1,1 tak v tom by problém nebyl,ale pokud si to nikdy nedělal tak jak ti napsal ivo,zavolej si toho kdo tomu rozumí, R^

jackino

zvaz rozumne zda potrebujes vic nez 4 druzice. pokud ma prijimac pouze diseqC 1.0 tj 4LNB a 1.2 tj motor lze pouzit rele od centauri s 16 vstupy ktere funguje pomoci motoroveho protokolu 1.2
musis ovsem pocitat s prodlevou nekolika vterin pri prepnuti mezi programy ruznych drzic.
taky jsem nad tim uvazoval protoze mi z predesle instalace zustali lnbcka a kolejnici mem volnou ale zjistil jsem ze to opravdu nepotrebuji.

Dagy2
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 45

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra