![]() |
|
Nastavenie elevácie parabolyChcel by som sa opýtať, prečo mám STV1 dobrý signál 10 dB a na Markíze žiaden, ak sa používa iba jeden satelit Astra 23,5 st. E?Ako postupovať pri nastavení elevácie paraboly, aby boli všetky TP funkčné? |
karamelka
Registrace: 2/2013 Příspěvků: 395 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 26 | |
![]() |
|
RE: Nastavenie elevácie parabolyTo si děláš srandu?![]() |
koax
Registrace: 2/2008 Příspěvků: 2 326 |
![]() |
|
RE: Nastavenie elevácie parabolyMarkíza má opačnou polarizaci, problém může být v nastavení skew, tedy polarizační rovině LNB.On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
@karamelkato jsem řešil asi před 10ti roky,za (nevhodné slovo) nešlo nastavit,pak jsem zjistil,že je praslá objímka pro lnb a trošku šilhal |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 397 |
![]() |
|
koaxNie, len sa pýtam, pretože momentálne mám problém nastaviť eleváciu paraboly, robil som to už viackrát, podarilo sa mi to urobiť, ale dnes skutočne niektoré TP sú nefunkčné, preto sa pýtam, na akom TP nastavovať parabolu, aby ak dosiahnem požadovanú maximálnu úroveň signálu na nastavovanom TP som mal istotu, že budú aj všetky TP vysielané z danej pozície funkčné. |
karamelka
![]() |
|
RE: Nastavenie elevácie parabolyNebo máš v hajzlu LNB. Vyměnit za jiný.On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
koaxVeľmi ťažko sa nastavuje elevácia, pretože stačí keď len trošku pohneš parabolou signál sa stratí. Mal som perfektne nastavenú parabolu, nebol som spokojný na jednom TP slabý signál a podarilo sa my to celé rozbabrať s tým, že sa už k pôvodnému stavu nedokážem vrátiť. Nastavoval som multifocus 28,2 23,5 a 19,2. Vždy sa mi podarí nastaviť buď 28,2 a 23,5, alebo 19,2 a 23,5. Nikdy sa mi nepodarí nastaviť 28,2 23,5 a 19,2 súčasne. Podľa mňa bolo by dobré, ak by výrobcovia doriešili nastavovanie elevácie paraboly pomocou skrutky s jemným závitom. Otáčaním imbusového kľúča by sa plynule naklápala parabola. |
karamelka
![]() |
|
@karamelkamálo informací, parabola je nová? není to nějaká jetá-promáčklá? nedávno jsem řešil něco podobného u zákazníka, průhyb byl vidět jenom při určitém lomu a úhlu světla, ten lnb samo prověř a taktéž zda box genenruje oba typy napětí, je schopen přepénat V/H polarizacizgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 3 001 Galerie: gunter |
![]() |
|
RE: Nastavenie elevácie parabolyTy teda nastavuješ multifeed? Na čem a jaký rozsah??zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
![]() |
|
@gunterhttps://www.tvsatnitra.sk/obchod/action/productdetail/oc/1771490/product/parabola-emme-esse-85-cm-al-original-multifeed.xhtmlPozície 19,2 23,5 a 19,2 st. E. |
karamelka
![]() |
|
gunterUž som to mal nastavené. Ale iba dva satelity dokážem nastaviť tak, že úroveň z oboch satelitov je 10 dB. |
karamelka
![]() |
|
RE: Nastavenie elevácie parabolyDej jiné(vhodné) konvertory na ty svářečky.Elevace na to vliv mít nebude,spíše ta polarizační rovina.....zkus 26E a 19,2E a 13E a uvidíš.Pokuď taky ne,tak ty konvertory hoď do popelnice.Zkoušel jsi to bez Disequ?Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.
|
Kamil_k4
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 3 858 Galerie: Kamil_k4 |
![]() |
|
RE: Nastavenie elevácie parabolyNo 10 db je málo zkus víc tak 16 jinak LNB vyměň nebo nastav paraboluVu+Uno 4 K Se
|
Laik
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 533 |
![]() |
|
RE: Nastavenie elevácie parabolyAnebo kamarád s měřâkemVu+Uno 4 K Se
|
Laik
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 533 |
![]() |
|
RE: Nastavenie elevácie paraboly10dB meria určite na Technisate a je to s prehľadom dosť a dosť.Najlepšie nastavenie ktoré sa mne podarilo podľa tohto "meráka" je 11.8dB, profíkovi od Digi na 80cm 8.8dB. Všetko je to absolútne OK. Normálne sa snáď elevácia nastavuje ešte "na zemi" podľa mierky na držiaku a ak máš v oboch rovinách stožiar alebo držiak 100% zvislý tak by toto malo ísť úplne bez problémov. |
Dagy2
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 4 173 |
![]() |
|
Ty měřiš signál teploměrem, aleměl bys namísto max. signálu hledat maximim KVALITY.Maximum signálu je někdy na okraji prostoru polohy LNB pro satelit a proto je to špatně. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 412 |
![]() |
|
@karamelkana frekvenciach z tejto tabulky pre A3B v oboch polarizacnych rovinachhttps://www.parabola.cz/abc/referencni-kmitocty/ pre orbitalnu poziciu 23,5E vymen LNB a nastav jeho skew na maximum KVALITY signalu... Rakovinu diskusie nick suto..., nie sám ignorujem -_-
|
bohus31
Registrace: 10/2009 Příspěvků: 8 673 Galerie: bohus31 |
![]() |
|
RE: Nastavenie elevácie parabolyano hlavne hned vymenit lnbako píše ten sat majster tam nado mnou ![]() karamel 10db ty považuješ na stv za dobry signál? ja teda nie ! |
rohan
Registrace: 9/2018 Příspěvků: 267 |
![]() |
|
Vďaka za informácieDnes sa mi to konečne podarilo dať do pôvodného stavu. Zlyhal držiak paraboly, ktorá sa posunula do zadu. Podľa prachu som videl obrysy na držiaku a tak sa mi podarilo dať parabolu na pôvodné miesto.Skúsenosti: 1. Ak nastavím parabolu čo najlepšie na referenčnom kmitočte budem mať zaručené, že všetky TP budú funkčné. 2. Najlepšie použiť multifeed Multifeed 4xLNB EmmeEsse, Multifeed 3xLNB UNI kovový sa mi neosvedčil, môže prasknúť LNB. Okrem toho sa mi to uchytenie LNB nepozdáva. 3. Stožiar musí byť umiestnený podľa vodováhy. Čo u mňa je problém, pretože je na balkóne a kvôli dobrému náteru som ho zatiaľ nechal tak, ako je,čo spôsoby to, že nepokryjem všetky smery od 13 do 28 st. 4. Venovať veľkú pozornosť nastaveniu elevácie paraboly, čo sa ručne robí pomerne dosť ťažko. Stačí mala zmena a signál rapidne klesne. Som presvedčený, že ak by bol nejaký prípravok so skrutkou určite by sa dali dosiahnuť aj lepšie výsledky. Azimut sa dá v pohode ručne nastaviť, ale elevácia ide ťažko. Podarilo sa mi nastaviť na úroveň 11,5 dB. iConcerts. Ostatné TP cca. 10 dB. Z pozície 28,2 st. cca. 8 - 9 dB. Najhoršie výsledky sú z pozície 19,2 st. 5,6 dB. 13 st. už chytám z inej paraboly. Prijímač Technisat. Dosť veľa robí krivo umiestnený stožiar a rodinný dom suseda. Takže vďaka všetkým, ktorý sa zapojili do tohoto vlákna, a vďaka ktorým so mohol zhrnúť skúsenosti z nastavovaním paraboly. |
karamelka
![]() |
|
@karamelkaten multifeed funguje, ale máš opravdu 85cm emme esse parabolu?? nemáš jen 80cm?Problém býval pokud se použily 4 lnb s tím, že ten hranatý profil co drží lnb se vysmekával z uchycení dole na zádech paraboly a tak jsem buď ten šroub zdvojoval (vrtal jsem ještě jeden) nebo se to dalo vypodložit. Plech je moc měkký, plast-držák lnb pro 28E asi pak budeš muset trochu pozvednout, prostě si s tím vyhrát..nastavovat na takových parabolách v dnešní době více družic není žádná hitparáda. Jinak múže být, že plasty co drží lnb jsou docela masivní a tak se nedostaneš s těmi lnb blíž k sobě zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
![]() |
|
RE: Nastavenie elevácie parabolyUž se tu něco podobného probíralo nedávno....Parabolu EmmeEsse neznám, ale na 85ce Telesystem jde v pohodě udělat 13+19+23+28, ale lnb jsou na sebe totálně nalepena na půl milimetru, někde ani to ne. Na té samé parabole jsem nacpal ještě 16E, ale při použití ALPS, a multifokusu Vantage(EmmeEsse). Na 80ce je toto naladit nemožné....i ta 85je na hraně! 0,8WFreesat+5E+13E+19E+16E+23ESkylink+28E+42E + UPC Kabel
|
palermo67
Registrace: 8/2011 Příspěvků: 1 011 |
![]() |
|
RE: Nastavenie elevácie paraboly...a jak píše gunter, tak 28.2, musí být trochu výš...0,8WFreesat+5E+13E+19E+16E+23ESkylink+28E+42E + UPC Kabel
|
palermo67
Registrace: 8/2011 Příspěvků: 1 011 |
![]() |
|
@gunterParabola je 80 cm, stožiar umiestnený o zábradlie balkóna krivo, vodováha ukazuje vzduchovú bublinu vľavo tak, že je vidno iba na poly úplne vľavo. Na to krivé umiestnenie stožiara dosahujem ešte pomerne dosť dobré výsledky. Na jar úplná rekonštrukcia, začnem od stožiara a vymením parabolu za 85 cm. |
karamelka
![]() |
|
Yarohttps://www.parabola.cz/galerie/ctenari-yaro/Všimnite si ten úchyt paraboly, ktorý umožňuje meniť len uhol elevácie. |
karamelka
![]() |
|
@karamelkano a jsme doma...bohužel jsi při svém úvodním dotazu neuvedl všechny potřebné informace! Na té 80tce parabole to za těchto podmínek neuděláš, musel bys postupovat tak, že necháš objímku pro střed 19°E ale na 23°E použiješ užší lnb typu raketa bez objímky a připevníš ho např. elektrikářskými plastovými pásky nebo kovovou inst. objímkou atd. Prostě bastl, hotbird bude fungovat ok, "vleze se" vedle 19°E i na té menší parabole včetně objímek. Pozice 28°E by potom zas mohla být v objímce, ale nevím jestli bys jsi zboku kde bys měl přibastlenou astru 23°E nemusel nějak opilovat nebo prostě zúžit. Já jsem jednou takový bastl dělal, ale byla to "nouzovka" po dobu MS ve fotbale kdy majitel zateploval barák. Mám i nějaké fotky, ale nemáš aktivní souk. zprávy, tak Ti nemůžu ani na ně dát link. Možná jsem to napsal trochu zmateně, ale myslím, že chápeš oco go... zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
![]() |
|
@gunterUž som aktivoval súkromné správy. Pochopil som, čo si napísal. Vďaka. |
karamelka
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 26 | |
![]() |
|
![]() |