![]() |
|
Použití zesilovače na FMZvažuji variantu, zda zařadit zesilovač do přijmu FM. Doposud mám hlavní příjem realizován pasivně samostatným kabelem s dálkovým přepínačem vertikální a horizontální polarizace. Mám i další tunery po domě, které mám ale připojené na normální STA, kde je příjem realizován pouze kusem drátu. Třetí anténu na FM se mi nechce instalovat. Mám takovou ideu, že bych z antén FM přivedl signál také do STA, ale tím si utlumím hlavní příjem. Jaké by měl mít parametry zesilovač FM, aby pouze nahradil ztrátu rozbočení, nepřebudil se místními signály a neprodukoval nějaké intermodulační produkty. Zisk tak 5-6dB? Dík.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
Registrace: 5/2015 Příspěvků: 1 687 |
Stránka: 1 [ 2 ] 3 4 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 82 | |
![]() |
|
RE: Použití zesilovače na FMV kabelovce prochází FM přes kaskádu zesilovačů, tak to nějak musí jít. Nejspíš nižší úrovní.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
@omar3Teroz 475 se ziskem 10dB, nic jiného bych nezkoušel. Jestli ti to ve výsledku k něčemu pomůže nebo ne, uvidíš sám, ale je zcela zbytečné tlachání tady v diskuzi, zde nikdo nezná tvoje signály na místě, jestli ti rozbočení -4db nějak zhorší nějaký příjem pochybuju, ale může být a ten zes. by to mohl dorovnat, ale jestli tam máš nějakou svářečku poblíž, může i tento zes. být ve výsledku problém. Musíš to vyzkoušet sám, se zes. pak projet pak celé pásmo a ověřit jak se to projevilo. Já jsem tento zes. použil do auta + starý dobrý 80cm pasivní prut na střeše = nejlepší výsledek FM v autě, křížovou modulaci jsem zaznamenal jen v bezpr. blízkosti silného vysílače![]() |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
RE: Použití zesilovače na FMNejblíž mám Hády 8km, ale za kopcem. Nejsilnější signály jsou těsně přes 60dB.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
RE: Použití zesilovače na FMRozboč nejdřív pasivně a uvidíš jestli ti to ten příjem na přímo do tuneru nějak zhoršilo, ne? Až pak případně řeš zesilovač. Celk. zesílení v rozvodu asi znáš, tak si to lze spočítat, ale myslím, že pokud na vstup STA rozvodu přivedeš VKV o cca 6dBuV silnější (zesilovač mínus rozbočení) tak to snad nebude žádná katastrofa![]() |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
RE: Použití zesilovače na FMO.K. tak by to šlo.Ještě tam můžu dát odbok, třeba 1/9. Přímý signál pustím dolů a ten odbočný do STA. DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
RE: Použití zesilovače na FMna anténu a čistý kábel Ti bude toho hrať najviac, pred zosíkom musíš utlmiť miestne zváračky a zosík pridá trochu zdvihne hladinu šumu, takže si zhora aj zdola orežeš rozsah prijímaných signálov ... |
whitecreek
Registrace: 9/2018 Příspěvků: 140 |
![]() |
|
signálové procesoryKeď už tu máme tému FM - teraz sú v kurze VHF/UHF signálové procesory, niektoré majú okrem 8 a 7 MHz filtra aj filter 1,7 MHz v pásme VHF III. Otázka znie, nemá niektorý aj filter 0,3 MHz pre pásmo VHF I/II ? |
whitecreek
Registrace: 9/2018 Příspěvků: 140 |
![]() |
|
RE: Použití zesilovače na FMchcem sa pripojit k teme..riesim slaby signal radia..Antena Rock..ano viem ze ide aj cez net,ale chcem zosilnit signalnieco som nasiel ,len neviem ci to pomoze.. https://www.satelity.ellano.sk/zlucovac-vonkajsi-vkv-fm-ii-a-tv-6-60k_37011.html vlavo sa napaja VKV,napravo TV a k comu sluzi to prostredne napojenie... je potrebne pouzit napajaci zdroj 12v osobitne pre TV a VKV ,alebo staci jeden zdroj pre obe pasma?? Dish:Supral 200cm-90E-47,5W.C+Ku band:QARL 3636+GBOX2000,dekl.:HARL3612+ PaceMSP995,FIX-120cm-23,5E,LNB:INVERTO Quad:90cm+DM3800-95E-50W,Clarke TechHD4100+,Octagon SF8008 combo,AB Cryptobox 752(LNB): WSI,ZINWELL a vela inych..C band polarotor+Supermax 13
|
Dano
Registrace: 1/2007 Příspěvků: 975 |
![]() |
|
RE: Použití zesilovače na FMV "kabelovce" jsou (byly), FM signály zpracovány především kvalitními anténními systémy (např. dvojčata 9 prvkových KATHREINŮ), pro různé vysílače.Špičkové anténní systémy (za desítky tisíc),je možné si na hlavní stanici dovolit.Dále následuje zpracování s automatickou regulací zisku a změnou kmitočtu.Zhoršení signálových parametrů v CATV síti,lze velmi dobře teoreticky i prakticky predikovat (např. optika + END zesilovače)...a k tomuto tedy stanovit příslušné vstupní signálové parametry.Pokud jde o dálkový FM příjem, chová se,jak se chová.Proto, bych CATV a individuální systémy,až tak nesrovnával.Jak pravil SAXON, optimální, je u individuálního (nejen) příjmu, co nejlepší dosažení odstupů C/N anténní sestavou,zesilovač je na kulový -Jasáněk.V 80.desátých letech,jsme např.v Ostravě chytali s UKS 14, Kahlenberg (ORF 3, 99,9 MHz?), tehdy na docela dobrý FM tuner SONY.Většinou to jelo bez úniků (American TOP Forty, neděle 16,00 h).Možná si mnozí vzpomínáte,jak VAN HALEN s Jumpem, trůnil neustále na 1.příčce.![]() |
hdpe
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 4 402 |
![]() |
|
RE: Použití zesilovače na FMžádné DSP nemají filtr 1,7MHz. Současné možnosti čipů končí na šířce cca 8MHz, plus minus strmost...On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
@DanoTo na co jsi dal odkaz je slučovač, vlevo píchneš anténu na VKV, vpravo na TV a prostředek je výstup, tím samotným nic nezesílíš, spíš o nějaký desetiny možná víc zeslabíš. |
Xmux
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 418 |
![]() |
|
HdpeTen Jump bych chtěl zažít někdy na živo, ale oni jsou snad jediní, kteří v ČR ještě nebyli. A nejspíš už nebudou...On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Použití zesilovače na FMtaky se zeptám DVB-T2 BYTOVKA 20 BYTŮ . Od STA v bytě zásuvky do 10m je televize 1 tak to funguje dobře kvalita dobrá nic nevypadává , ale na 20m mi druhá vypadává na DVB-T2 v děcáku . Prosím o radu čím ten signál trochu posílit jen na druhou tv co je necelých 20 m od STA zásuvky . U zásuvky v bytovce mám klasickou rozvojku. Napište prosím zdali to jde a přímo co mám koupit. Děkuji |
standa111
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 1 753 |
![]() |
|
@standa111Pokud je STA udělaná správně a na zásuvce je signál takovej jak má být, tak 7 dB ůtlumu (správně zapojený kvalitní rozbočovač + 20m kvalitního koaxu) nemůže mít na příjem zádný zásadní vliv. Příčiny můžou být ledajaký, nevíme jak to máš "udělaný", ale co se téhle "závady" týká, tak většinou je v použití nekvalitního rozbočovače s IEC konektory zastrčenýho do zásuvky STA a z něj připojení TV tzv. "účastnickou sňůrou" např. od Hamy apod., kterých jsou plný obchody, ale ke koaxiálu mají hodně daleko. |
Xmux
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 418 |
![]() |
|
RE: Použití zesilovače na FMXmux děkuji za radu . Mám samozřejmě IEC konektory ,rozdvojku 2 WAY TV SPLITTER TS025 rovnou do STA pak na JEDNU TV a na DRUHOU TV VÝVOD . Do STA tam jiný nejdou a koax bílý koupený normálně v elektře - DOPORUČUJEŠ PROSÍM JINÝ ZPŮSOB ?? |
standa111
![]() |
|
@SAXONZdar, Edýnek je naprostý kytarový Pánbůh,David Lee Roth starkýn (Sammy Hagar Morkýn a ten třetí vocal na trojce,též fajni jak byk).Edýnek to dobře zkomponoval aji Majklovi (Beat-It), též to tame živě zdupali ![]() (ne)napodobitelné.) a živě tady,to maso ,bych si nenechal ujít... ![]() |
hdpe
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 4 402 |
![]() |
|
RE: Použití zesilovače na FMMajkl si uměl vybírat, jemu tam nedrbala nikdy žádná nicka...:)On Air!
|
Saxon
![]() |
|
@omar3dej na řešení valsora. Pri 65dBuV na anténě a zisku předzesilovače 20-25dB se ti zesilovač nepřebudí ani omylem. Za to dej regulovatelný útlumák 0-20dB + rozbočení a zisk si pro tunery nastavíš dle potřeby. Zesilovač s menším ziskem bude mít spíš horší výsledky než toto provedení. |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 044 |
![]() |
|
@omar3Promiň tu otázku: Kolik je Vás doma? Kolik přijímačů poslucháš současně? Já bych ty dva -Pioneer a Yamahu jel na střídačku na tu "dobrou" anténu, anténa-kabel-tuner, a na zbytek bych nechal ten kus drátu na lokální stanice.T.sat Sir, G.ini 100-m.fokus 28°,23°,19°,13°, AB Cryptobox 752 HD G.ini 85-monoblok 19,23°E, Octagon SF 4008, G.ini 125-SG 2100, 30W - 60E, G.tini 100 m.f 30,27.5,22°W, Skylink, ORF, SRG, C. Digitaal NL, E.Esse 15RB3 vert., mot. Conrad, DAB+ Yamaha T-D50
|
Jousi
Registrace: 12/2012 Příspěvků: 1 478 |
![]() |
|
@standa111Kvalitní koaxiální kabel osazený F konektory + kvalitní rozbočovač a musí to šlapat...![]() Octagon SF 8008 V3 Supreme , Skylink Premium, Oneplay Maximum, Eurosport player - MAX, SONY Bravia 49XG9005, E85 multifocus.
|
drobeček
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 6 764 |
![]() |
|
@JousiKolik je nás doma je jedno. Poslouchám jenom já. Tunerů mám dost, ale poslouchám vždy jen jeden. V obyváku, v dílně, ve sklepě, na zahradě. Problém je, že na ty další místa nemám samostatný kabel na FM a mohu použít jen ten od STA.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
tak přednězesilovač nemá význam,pouze jako náhrada ztrát rozvodu,signál/šum zůstane stejný,jedině lepší anténa,nebo lepší tuner,třeba laděnej kvartálem,což už dnes nikdo nezná,nebo zesilovač s nižším šum číslem,než má tranzistor tvého tuneru na vstupu,nebo laditelný zesilovač na vstupu tuneru,vyber si |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 398 |
![]() |
|
XmuxTAK KOUKÁM DVB-T2 ted na to na těch 20 m na konci tv ukazuje 99% přessetobox kvality a 30 % síly . To znamená že je to někde ve vedení že to kostičku je , nebo setoboxem , NEBO BY TO MĚLO FUNGOVAT a chyba jinde ? Děkuji |
standa111
![]() |
|
RE: Použití zesilovače na FMTa síla signálu je dost málo, vyměnit ten koax. kabel a nejlépe i rozbočovač...![]() Octagon SF 8008 V3 Supreme , Skylink Premium, Oneplay Maximum, Eurosport player - MAX, SONY Bravia 49XG9005, E85 multifocus.
|
drobeček
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 6 764 |
![]() |
|
RE: Použití zesilovače na FMMyslím si totéž co pierrepetr.Ad. digitální data - všechno vysílání na FM se dnes děje z digitálních dat. Takže nemůže mít lepší kvalitu, než ta samá data dopravená jiným způsobem. Tipuji, že jenom tak desetina z vás má instalovaný takový audio systém, který umožní rozlišit uchem třeba FLAC, MP3 s 320kbs, a CD téhož obsahu, nemluvě o tom, že jenom další desetina z té desetiny poslouchá něco, kde to snad je slyšet (klavír, klasická kytara), a jenom polovina něco slyší, protože od padesáti nahoru neslyšíte nic nad 10kHz a i to kdoví jestli. Jediné, co snad může slyšet každý, je praskání zrnek prachu na přenosce při přehrávání LP desek. Jinak nepoznáte se zavázanýma očima ani tu desku. |
Antonín
Registrace: 8/2005 Příspěvků: 5 988 |
Stránka: 1 [ 2 ] 3 4 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 82 | |
![]() |
|
![]() |