Quantcast

Změna se nekoná. Šéfem ČT opět Janeček

| redakce | tisk

Jiří Janeček byl ve středu opět zvolen šéfem České televize (ČT). Veřejnoprávní médium povede dalších šest let, rozhodla o tom Rada ČT. V prvním kole mohli radní hlasovat pro dva uchazeče, ve druhém už mohli dávat hlas jen jednomu.

Pro úspěch ve druhém kole potřebovali kandidáti získat minimálně 10 hlasů, což se ani jednomu nepodařilo. Jana Bobošíková vypadla z boje o křeslo ČT už v prvním kole a neobdržela žádný hlas. Z prvního kola postoupili Janeček (12 hlasů) a Kasalová (8 hlasů), dále Hynek Chudárek získal 5 hlasů a Radomír Pekárek jeden hlas. Ve druhém kolem dostal Janeček devět hlasů a Kasalová tři. Ve třetím kole Janeček zvítězil s 10 hlasy.

Bývalá eurosposlankyně Bobošíková přišla na veřejné slyšení jako první. Podle ní by měla být ČT respektovaná, dynamická a kreativní televize. "Nechci, aby ČT byla slouhou politiků a poskokem lobbistů,“ uvedla Bobošíková. Jejím plánem by bylo zrušit koncesionářské poplatky a přeměna sportovní ČT4 na vzdělávací kanál.

Výkonný ředitel TV Óčko Hynek Chudárek se chtěl zaměřit na hospodaření a tvrdé šetření. Cílem by bylo jasné profilování jednotlivých okruhů, otevření prostu mladým a nezávislým tvůrcům.

Suverénní Janeček díky přístupu ke konkrétním údajům chrlil na slyšení čísla. Uvedl, že by v ČT ponechal reklamu a po roce 2011 by z ní financoval státní fond kinematografie a rozvoj kultury. Radní Fibingerová chce sama vést s umělci dialog, kteří požadovali zrušení právě skončeného tendru na nového ředitele ČT. Též Janeček chce s externisty více mluvit.

Jana Kasalová nesnáší vyčůranost a lenost. Nechce bezhlavě rušit programy a dávat výpovědi. Televize by podle ní měla chránit český jazyk. Její snahou bylo přitáhnout do ČT kvalitní lidi a novináře, zmodernizovat obrazovku pro dětské diváky.

Staronový šéf ČT Jiří Janeček se narodil v květnu 1956. Vyučil se chemikem, pracoval jako dělník a při zaměstnání studoval střední školu. Po maturitě pracoval ve výzkumu a redigoval podnikové noviny a rozhlas. V srpnu 1981 vstoupil do KSČ, informace o jeho členství ve straně, které ukončil koncem roku 1989, vyšla najevo až začátkem roku 2007. Od roku 1983 byl redaktorem a později šéfem táborských okresních novin.

Dálkově vystudoval žurnalistiku a v roce 1989 jej zaměstnala Československá televize. Od roku 1997 uváděl zpravodajské relace, dva roky poté se stal šéfem moderátorského týmu ČT. Od prosince 2002 stál zhruba půl roku v čele zpravodajství.

zdroj: Novinky.cz,Právo,ČTK





Reklama




Vybrané články