Quantcast

3 sezóny v pekle na ČT1 a v HD

| redakce | tisk

Kryštof Hádek v hlavní roli milostného příběhu rebela, bouřícího se proti společenským konvencím a nastupující komunistické totalitě. Premiéra koprodukčního filmu ČT 3 sezóny v pekle odvysílá ČT1 a ČT HD 17.5.2011 ve 21:00

Film 3 sezóny v pekle scenáristy a režiséra Tomáše Mašína je inspirovaný životními osudy a motivy básníka Egona Bondyho ale nevypravuje životopisný film. „Film je o střetu bytostného individualisty se systémem,“ říká režisér, který vytváří vlastní postavu tvůrce. Přes tuto svou fiktivní postavu tak vykresluje pozoruhodně autentický obraz let 1947-1949, času, s nímž jsme se stále ještě nedokázali pravdivě vyrovnat. „Hlavní hrdina zosobňuje tradici estetických a filozofických buřičů, kteří se odmítají nechat spoutat systémem, ať už je jakýkoliv. Film klade otázku, do jaké míry se má člověk nechat válcovat státní mocí, a to v jakékoliv formě. A to je téma žhavé zejména dnes, kdy jsme neustále konfrontováni s mocí bank, médií, kdy politici manipulují s veřejným míněním a svobodně myslící jedinec je jim vysloveně překážkou,“ dodává režisér.

Hlavní osou filmu je milostný vztah dvou silných individualit - rebela a básníka Ivana a o několik let starší, vyzývavé, životem protřelé Jany. Tvoří svým způsobem tragikomický pár, žijící v šíleném tempu, bez odpovědnosti a myšlenek na zítřek. Ivanovo peklo představuje nejen jeho zjitřená básnická představivost a tvůrčí hyperaktivita, ale právě Jana, jejíž inteligence a hédonistický styl života zažehnou v Ivanovi plamen skutečné vášně.

V hlavních rolích excelují Kryštof Hádek a polská herečka Karolina Gruszka (představitelka jedné z hlavních rolí filmu Davida Lynche Inland Empire). Také obsazení dalších rolí je mezinárodní: Martin Huba; Jan Kraus, Táňa Pauhofová, Ľuboš Kostelný, Matěj Ruppert, Tomasz Tyndyk a další. Film mj. získal tři České lvy 2009 (nejlepší hlavní mužský herecký výkon - K. Hádek, nejlepší zvuk - Pavel Rejholec, Jakub Čech nejlepší kamera - Karl Oskarsson).

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články