Quantcast

Láska a erotika ve filmu na CS filmu v měsíci květnu

| redakce | tisk

Kam ten svět spěje... takhle by si povzdechla generace našich dědů a pradědů, stejně jako generace dávno předtím. Jenže co svět světem stojí, láska a erotika se lidstvu nevyhýbala, ba naopak lidstvo ji přímo vyhledávalo.

Proto už od nejstarších dob archeologové nalézají předměty a artefakty, jejichž účel leckdy objasní až moderní sexuologie, proto v každém starověkém vyobrazení najdeme připomínky intimity a krásy lidského těla /ať už si je daná doba představovala jakkoli/ - zkrátka nic lidského není lidstvu cizí.

Konec konců - pod pojmem láska můžeme doplnit mnoho přívlastků, aniž bychom pohoršovali. Co takhle láska mateřská, láska k Bohu, láska ke knihám, přírodě či vědě, nebo /minulými léty zprofanovaná/ láska bratrská? A protože květen je označován od dob K. H. Máchy jako lásky čas, CS film vám přináší několik podob lásky na televizní obrazovce. Samozřejmě ve vší počestnosti...

1. 5. 2013 v 18.00 hod. Jarní vody /1968/
Podle stejnojmenné Turgeněvovy novely natočil Václav Krška vzpomínání stárnoucího ruského šlechtice Sanina, jenž si vybavuje nenaplněnou lásku, již v mládí zažil.

3. 5. 2013 ve 14.00 hod. Previerka lásky /1956/
Příběhu režiséra Jozefa Medveďa, který sděluje, že přece vůbec nezáleží na národnosti, ale jen na lásce. Mladý slovenský dělník se oženil s českou dívkou, avšak mezi ním a tchánem záhy došlo k rozbrojům. Za zmínku ještě stojí, že hlavní ženskou roli ztvárnila mladičká Hana Hegerová, tehdy ještě Čelková.

6. 5. 2013 v 18.00 hod. První políbení /1935/
Manželský rozvrat v rodině proslulého obhájce doktora Nedbala těžce nese jeho dospívající dcera Věra. Při své cestě domů ze švýcarského penzionátu se Věra ve vlaku zamiluje do svého sympatického spolucestujícího, studenta Jaroslava... Film režíroval nejplodnější prvorepublikový režisér Vladimír Slavínský.

Láska a erotika ve filmu na CS filmu v měsíci květnu
▲ Láska a erotika ve filmu na CS filmu v měsíci květnu

11. 5. 2013 v 22.00 hod. Playgirls /1995/
První část erotické komedie o třech dívkách, které se rozhodnou založit exkluzivní erotický salón pro bohatou klientelu, a pak se pustí do složitých intrik, jejichž výsledek je však zcela nečekaný. ..Tento „první porevoluční erotický film v Čechách“ natočil režisér Vít Olmer.

Láska a erotika ve filmu na CS filmu v měsíci květnu
▲ Láska a erotika ve filmu na CS filmu v měsíci květnu

12. 5. 2013 ve 20.00 hod. Milenci v roce jedna /1973/
Vznikající milostný vztah mezi filmovým amatérem Pavlem a křehkou dívkou Helenou v prvním roce po válce. Film natočil režisér Jaroslav Balík.

15. 5. 2013 v 16.00 hod. Ja milujem, ty miluješ /1980/
Film slovenského režiséra Dušana Hanáka, který se do kin dostal s devítiletým zpožděním po zásahu shora. Ve vedlejších rolích zaujmou Juraj Nvota a Iva Janžurová. Film získal cenu Stříbrného medvěda za nejlepší režii v Berlíně v roce 1989.

18. 5. 2013 ve 22.00 hod. Playgirls II /1995/
Druhý díl trilogie režiséra Víta Olmera z erotického salónu.

19. 5. 2013 v 16.00 hod. Lásky jedné plavovlásky /1965/
Geniální a legendární film režiséra Miloše Formana podle scénáře Jaroslava Papouška, Miloše Formana a Ivana Passera. Znalci a fanoušci si jistě nenechají ujít mladinkou Hanu Brejchovou a Vladimíra Pucholta, stejně jako Vladimíra Menšíka či Miladu Ježkovou.

21. 5. 2013 ve 20.00 hod. Láska /1973/
Poetický a romantický film režiséra Karla Kachyni. Své milostné okouzlení prožívají nejen mladičtí hrdinové filmu šestnáctiletý Petr a stejně stará dívka Andrea, ale i jejich rodiče, kteří se po letech znovu setkali.

24. 5. 2013 ve 12.00 hod. Osmnáctiletá /1939/
Srdceryvný příběh vypráví o vesnické dívce, křivě obviněné švagrovou z vraždy nemanželského dítěte. Nešťastné děvče skončí před soudem, ale naštěstí její obhájkyně tuší, že v tomto případu vládnou vášně a nenávist. Společně pátrají po otci dítěte, jenž hrdinku svedl a opustil...Režie Miroslav Cikán.

27. 5. 2013 ve 12.00 hod. Polibek ze stadionu /1947/
Praha 1947 - Mistrovství světa v ledním hokeji. Vítězství Rakouska nad Švédskem dopomohlo Československu k získání titulu mistrů světa. V oslavujícím davu na stadionu dostane zubař Jan Vaněček polibek od rozjásané neznámé dívky. Atmosféru zachycuje kamera, která připravuje filmový žurnál do kin. Tento žurnál shlédne Vaněčkova snoubenka Lída, která nechce Jana už ani vidět. Ten žádá o pomoc v usmíření s Lídou svého přítele Oldřicha. Po dlouhém pátrání Jan najde dívku ze stadionu a žádá ji, aby mu před Lídou dosvědčila jeho nevinu. Dívka souhlasí. Celá aféra skončí šťastně, neboť Lída se sblíží s Oldřichem a Jan se zamiluje do Věry - dívky ze stadionu. Režie Martin Frič.

30. 5. 2013 ve 22.00 hod. Souhvězdí Panny /1965/
Posádka vojenského letiště nesmí opustit prostor, protože byl vyhlášen hotovostní stupeň číslo dvě. Byly zrušeny všechny vycházky a vojín Standa Urban se marně těší na setkání se svou dívkou, která za ním přijela na návštěvu. Kamarádi z ošetřovny mají pochopení a celou akci konspirativně zorganizují. Ve své době odvážné milostné scény proslavily studentku DAMU Jaroslavu Obermaierovou jako jednu z nejerotičtějších hereček poloviny 60. let.

zdroj: CS Film





Reklama




Vybrané články