Quantcast

Havárie Express MD1: Co se stalo se satelitem?

| redakce | tisk

Ve čtvrtek 4.7.2013 ve 13:37 hodin moskevského času došlo k výpadku všech programů na satelitu Express MD1 (80°E). Havárie telekomunikační družice Express MD1 omezila vysílání několika hlavních programů na Urale a ve střední části Ruska.

Hlavní ruské kanály získaly náhradní satelitní kapacitu u ruského satelitního operátora RSCC na družici Express AM33, která se nachází na pozici 96,5°E. Záložní distribuce umožnila stanicím Pervyj kanal a Rossija 1 pokrýt 94 procent obyvatel žijících v původní zóně pokrytí, v případě stanice Pjatyj kanal je pokrytí cca 75 procentní. Nejsložitější situace je s vysíláním kanálu Kultura a regionálních kanálů.

Ve stejný den v 19:00 hodin moskevského času se RSCC pokusil oživit satelit ale bylo jasné, že problém se nepodaří vyřešit. Vysílací společnosti, kterých se výpadek družice týkal, chtějí využívat záložní kapacitu. Technicky je možné využít volnou kapacitu na satelitech Express AM33, Jamal 200 a Jamal 300K.

Distribuci televizního a rozhlasového signálu pro 90 procent obyvatel v problémové oblasti lze vyřešit během dne, dalších 8 procent populace bude novým distribučním signálem pokryta do 10 dnů. V ostatních oblastech může trvat hledání náhradního řešení jeden až tři měsíce. Přesun programů na jiné orbitální pozice se týká přeladění téměř 2500 pozemních věží.

Zatím není jasné, co se přesně stalo se satelitem Express MD1. Ruské ministerstvo komunikací a RSCC se k celé záležitosti blíže nevyjádřilo. Satelit byl pojištěn a jakákoliv informace může způsobit problémy či stanovení výše náhrady škody.

Experti garantovali bezproblémový provoz satelitu po dobu pěti let, zcela funkční byl něco málo přes 4 roky. Odborníci zároveň připomněli, že podobný problém se vyskytl na satelitu KazSat. Družice několik měsíců s pozemní stanicí nekomunikovala. Po šesti měsících byl na družici obnoven provoz.

Express MD1 zhotovila a dodala společnost Khrunichev. Satelit byl vynesen v únoru 2009. Express MD1 byl založen na stejné platformě jako kazašský satelit KazSat 1, který byl nakonec ztracen na podzim 2008. "Express MD1 není KazSat a využívá úplně jinou jednotku s jiným softwarem a užitečným zatížením," upozornil Alexej Ostpchuk.

Družice Express MD1 byla pojištěna dvěma společnostmi - Ingosstrach (70%) a Sogas (30%). Náklady na pojištění satelitu u společnosti Ingosstrach se vyšplhalo na 1,1 miliardy rublů.

zdroj: comnews.ru





Reklama




Vybrané články