Quantcast

Vstříc divočině: Poznejte nezkrotnou přírodu celého světa

| redakce | tiskobrázek k článku: Vstříc divočině: Poznejte nezkrotnou přírodu celého světa

Televizní stanice Nat Geo Wild připravuje na rok 2014 mimořádný cyklus dokumentů nazvaný Vstříc divočině. Budete mít možnost poznat nejpozoruhodnější místa na světě od Konga přes Havaje až po Hebridy a neuvěřitelná stvoření, která v této nezkrotné přírodě žijí.

Podniknete cestu do divočiny od nejodlehlejších míst přes obávané hlubiny oceánů až po ohromující krásu kolem nás. Jedinečné záběry kamery a neodolatelný způsob vyprávění odhalí divočinu drsným, ale nádherným způsobem.

Celý cyklus Vstříc divočině bude čítat celkem 83 hodin dokumentů z divoké přírody. V rámci cyklu bude premiérově vysíláno 33 hodin unikátních záběrů v rámci čtrnácti jedinečných dokumentů o Kongu, Floridě, Brazílii, Nilu nebo Nepálu. Zároveň bude v rámci cyklu znovu uvedeno čtrnáct úspěšných dokumentů z dřívější produkce Nat Geo Wild o divočině v Americe, Rusku, Thajsku, Indii či Amazonii.
Celoroční cesta po celém světě za nezkrotnou přírodou začne v úterý 21. ledna, resp. 28. ledna 2014 v 18 hodin na Nat Geo Wild dvoudílným dokumentem Divoké Kongo.

Vstříc divočině: Poznejte nezkrotnou přírodu celého světa
▲ Vstříc divočině: Poznejte nezkrotnou přírodu celého světa

Divoké Kongo (2x60)
Divoké Kongo mapuje téměř 5 000 kilometrů dlouhý veletok, který je největší africkou řekou a druhým nejvodnatějším na světě. Mocné a nebezpečné Kongo slouží jako útočiště a domov pro mnoho nádherných a unikátních tvorů. Poznáte Kongo jako potůček na severu Zambie, kterému místní neřeknou jinak než Chambeshi. Budete mít možnost zúčastnit se největší swinging party ve střední Africe, kdy dochází k migraci milionů kalonů. Z nejrozmanitějších živočichů, jejichž život je propojen s Kongem, poznáte africkou rybu dvojdyšnou, neuvěřitelně přizpůsobivého člunozobce afrického nebo slona pralesního. Když postoupíme po proudu Konga dále, uvidíme, že podél obou břehů existují dvě zcela odlišná společenství. Naše vzdálené příbuzné, šimpanze a šimpanze bonobo, oddělují masivní vody řeky Konga a protože ani jeden z těchto primátů neumí plavat, vedl jejich separátní vývoj k vytvoření zcela odlišného společenského systému s brutálním a tyranským panováním na jedné straně, zatímco péče a vroucnost jsou prioritou na opačném břehu. V ústí řeky Konga do Atlantického oceánu se rodí nový život, kdy čerstvě vylíhnuté želvy začínají na pláží svůj celoživotní boj s oceánem.

Řeka příšer - úterý 21. ledna v 18 hodin
King Kongovo doupě - úterý 28. ledna v 18 hodin

Divoké ostrovy Skotska (4x60)
Na okraji Atlantického oceánu se nachází větrem ošlehané skotské Hebridy, které ukrývají spoustu přírodních krás. Po nezkrotné přírodě skotského souostroví vás bude provázet známý herec a skotský rodák Ewan McGregor. Ostrovy omývané divokým oceánem a s těžko předvídatelným počasím, kdy jedinou jistotou jsou neustálé změny, poskytují překvapivé útočiště a domov pro otužilé živočichy. Divoké Skotsko vás provede tyčícími se útesy, plážemi s bílým pískem, studeným a průzračným mořem, kde žijí hravé vydry, impozantní orli a žraloci. Mladé vlaštovky a tuleni musí na své cestě k dospělosti čelit nejsilnějším bouřím a největším přílivům v roce. Zima trvá na ostrovech dlouho a zajíci, kuny či kalousové zápolí s tím, aby nakrmili své potomky. S nástupem léta přichází sucho a lososové zůstávají uvězněni v mořských tůních. Divoká zvířata na Hebridách se ale přes všechny nesnáze dokážou přizpůsobit a najít způsob, jak přežít tyto extrémní podmínky.

1. díl - úterý 11. února v 18 hodin
2. díl - úterý 18. února v 18 hodin
3. díl - úterý 25. února v 18 hodin
4. díl - úterý 4. března v 18 hodin

Divoká Havaj (2x60) - březen 2014
Sopečná pustina začala před sedmi miliony lety stoupat, až vznikly Havajské ostrovy, které díky spojení ohně, ledu a vody představují moderní ráj. Na souostroví žijí pavouci, ryby či želvy, které na své cestě na Havaj urazí přes Pacifik až 1 600 kilometrů. V mocném oceánu vedou plejtváci dlouhoploutví boje a obrovské manty proplouvají napříč mořem, zatímco žraloci tygří při lovu demonstrují svou neuvěřitelnou vychytralost a divokou krásu. Tento pikareskní obraz přírody je ve stavu neustálého vývoje vlivem přírodních sil, které ho vytvořily a které jsou bez přestání činné.

Vydejme se k nejstaršímu ostrovu v souostroví, kde malé atoly protínají hladinu moře. Nejnovější část země velkého ostrova zvaného Havaj je tvořena každým dnem sopkou známou jako Kilaueas. Vulkanické erupce chrlí velké množství roztavené lávy do zelených deštných pralesů, které jsou sužovány bouřemi lámajícími rekordy. Dokument Divoká Havaj zachycuje nádherné a neočekávané momenty v nezkrotné přírodě.

zdroj: Channels





Reklama




Vybrané články