Quantcast

Tipy Prima ZOOM: Kim Čong-il: Utajená fakta, Původ stavitelů pyramid

| redakce | tisk

Prima ZOOM vám ukáže, co všechno se může dít na naší krásné planetě. Odhalí některé poklady. Pozor na arachnofobii a města v odpadcích. Premiérové tematické bloky vždy od pondělí do neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin.

Z programové nabídky vybíráme:

13. 5. 20.00 - Hitlerova tajná stíhačka
V létě 1945 se americkým jednotkám v severním Německu podařil ohromující objev: tajný hangár ukrýval tucet nedokončených letadel ve tvaru bumerangu. Nešlo o nic jiného než o HO 229 - Hitlerovu tajnou stíhačku. Tato „létající křídla“ byla odeslána do Spojených států amerických. O mnoho desetiletí později tým pečlivě vybraných odborníků pracuje na jejich dokončení. Chtějí ověřit, dokázat nebo případně vyvrátit, jestli nacisty navržená stíhačka předběhla moderní letadla stealth takřka o více než čtyři dekády. Skutečně mohly HO 229 proklouznout spojeneckému radaru a zvrátit výsledek druhé světové války?

Tipy Prima ZOOM: Kim Čong-il: Utajená fakta, Původ stavitelů pyramid
▲ Tipy Prima ZOOM: Kim Čong-il: Utajená fakta, Původ stavitelů pyramid

Foto: Kim Čong-il: Utajená fakta. Uvidíte na Prima ZOOM

13. 5. 21.00 - Kim Čong-il: Utajená fakta
Mezi světovými politickými vůdci byl největším tajnůskářem. Zároveň byl groteskním diktátorem s jedním prstem na aktivačním tlačítku jaderné rakety. Jenže už od roku 2008 Kim Čong-il věděl, že brzy zemře. Tento tyran proto odstartoval závod s časem, aby pojistil režim i po vlastní smrti, a předal moc synovi Kim Čong-Unovi. Postupně se ukazuje, že jeho šílená sázka může ovlivnit osud celého světa. Tento film začíná profilem osobnosti tohoto schizofrenního vůdce, předkládá exkluzivní svědectví a nabízí také geopolitickou analýzu korejského poloostrova založenou na informacích z ruských, čínských i korejských archivů.

14. 5. 18.00 - Největší zlo I (Lži vrahů)
Tato osmidílná minisérie nahlíží na zoubek nejzlověstnějším sériovým vrahům historie pomocí vzorce objeveného forenzním psychiatrem a odborníkem na chování z univerzity v Columbii doktorem Michaelem Stonem. Když si doktor Stone prostudoval stovky zabijáků, jejich metody a motivy, podařilo se mu vytvořit stupnici zla. Přelomový dokumentární seriál se zabývá rekonstrukcí zvrhlých skutků nejproslulejších sériových zabijáků a analyzuje jejich chování. Výsledkem je přehlídka nejzlovolnějších lidských bytostí naší doby.

15. 5. 18.00 - Zrození kontinentů (Afrika)
Před 250 miliony let Země vypadala jako něco z úplně jiné sluneční soustavy. Kontinenty, které známe dnes, byly koncentrované do jediné velké masy pevniny zvané Pangea. Tu obklopoval obrovský oceán dnes nazývaný Panthalassa. Jenže asi před 200 miliony let se super kontinent začal rozpadat na kusy. Díky tomu vznikly nové oceány, hory vyrostly do nebes a během několika dalších milionů let vzniklo ze zbytků staré pevniny sedm nových kontinentů. Každý z nich je jedinečný. Dokumentární film Zrození kontinentů dává prehistorickou skládačku Pangei znovu dohromady a díky tomu odkrývá vzrušující příběh každého z kontinentů a vysvětluje, proč je každý jiný.

15. 5. 20.00 - Podzemní válka (Hledání bunkru Vampýr)
Během první světové války docházelo v zákopech, v bludišti tunelů a bunkrů až 10 metrů pod zemí, ke krvavým a barbarským střetům. Tato tajná fronta byla nevítaným domovem tisícovek vojáků, kteří mezi sebou bojovali noži, pěstmi a výbušninami. Dokument mapuje - za použití špičkové techniky- nevídané pátrání po jednom z posledních spojeneckých zákopů. Ten se nachází hluboko v kukuřičných polích ve Vlámsku na severu Belgie. Mezinárodní tým archeologů a historiků musí najít skrytý vchod, vypumpovat ze zákopů tisíce litrů vody a pokusit se odhalit, co se ukrývá uvnitř. Jejich úkolem je nejen zjistit, jak je zákop velký, ale také jakou roli sehrál po skončení první světové války.

16. 5. 20.00 - Tajemství hlubin (Lovci pokladů)
Žijeme na planetě, kde je voda nejdůležitější živel. Na dně moří a oceánů jsou tisíce lodních vraků. Řada z nich převážela poklady, po kterých pátrají novodobí hledači pokladů. Když v roce 1985 objevil amatérský lovec pokladů zlato a drahokamy v hodnotě několika milionů dolarů, inspiroval mnoho dalších, aby se také začali potápět a pátrali po obsahu potopených galeon.

17. 5. 19.00 - Původ stavitelů pyramid
Egyptské pyramidy dominují Gíze už více než pět tisíc let. Dokument Původ stavitelů pyramid přesto otevírá jejich obdivovatelům oči. Většina ze starověkých tajemství pyramid má být teprve odhalena! Odborníci odhadují, že zatím bylo objeveno jenom kolem třiceti procent starověkých egyptských monumentů. Reportérka Jennifer Byrne se proto přidává k mezinárodnímu týmu archeologů, kteří prosívají písek pouště v Gíze, aby poskládali dohromady poznatky o životním stylu starých Egypťanů. Jennifer se stává svědkyní těžkého života egyptologů a mimo jiné zjišťuje, že pyramidy nestavěli otroci, ale obyčejní dělníci.

17. 5. 21.00 - Tajemství přírody (Smrt v pavučinách)
Snímek poodkryje tajemství pavouků - jejich dovednosti a hlavně lovecké techniky, během kterých transformují sítě do různých tvarů a využívají je mnoha způsoby. Pavouci jsou na Zemi už 400 milionů let a jejich počet závisí jen na dostatečném množství potravy. I přes svou velikost mají jed, který dokáže v extrémních případech zabít i člověka. Největší zbraní je hedvábná pavučina. Pavučina malého křižáka měří desítky metrů - tisíckrát více než je velikost pavouka. Zajímavostí je chování některých pavouků, kteří doprostřed pavučiny dělají široké pásy, aby na ni upozornili např. ptáky. Poškození je totiž stojí mnoho práce a proteinu. Ten získávají při stavbě nové pavučiny požíráním i té staré. A další zajímavosti o loveckých metodách pavouků se dozvíte v tomto filmu.

18. 5. 18.00 - Bordelopolis: Města v odpadcích (Mexico city)
Pod ulicemi každého velkého nebo většího města leží temné a ošklivé tajemství: odpadky. Dokumentární seriál Bordelopolis: Města v odpadcích odhaluje, že některé z největších světových metropolí včetně Říma, Káhiry, New Yorku, Paříže nebo Londýna byly vystavěny na vrcholcích páchnoucích hromad odpadků. Filmaři se noří hluboko do minulosti - i pod nic netušící ulice, aby prozkoumali, jak se s odpadem zacházelo v dobách minulých. Jak města musela kvůli skládkám přistoupit na rozsáhlé urbanistické nebo architektonické změny. Nebo dokonce jak odpad popohnal pokroky ve vědě a medicíně.

Tipy Prima ZOOM: Kim Čong-il: Utajená fakta, Původ stavitelů pyramid
▲ Tipy Prima ZOOM: Kim Čong-il: Utajená fakta, Původ stavitelů pyramid

Foto: Boj o planetu. Uvidíte na Prima ZOOM

18. 5. 20.00 - Boj o planetu
V přelomově pojatém moderním pořadu, který oživuje starodávné a zdánlivě mimozemské živočišné druhy, jde dobrodružství ruku v ruce s vědou i detektivními postupy. Na největší světová naleziště dinosauřích pozůstatků, jako je poušť Gobi v Číně nebo pohřebiště šavlozubých dravců v dehtových jámách La Brea v Kalifornii, klidně zapomeňte. Pokud jde o vědce, nejdůležitější fosílie na světě pochází z malého vápencového lomu nahoře v kanadských Skalistých horách. Naleziště Burgess Shale přezdívané „kelímek stvoření“ nabízí jedinečné nahlédnutí do světa zvláštních stvoření, která žila na zemi před půl miliardou let. První složitější životní forma na Zemi patří mezi nejpodivnější životní formy vůbec.

18. 5. 21.00 - Pátrání po dracích
Podobizny draků a příběhy o nich se objevují ve starověké literatuře, setkávají se s nimi archeologové, jsou jich plné mýty a báje, dokonce se jim nevyhnou ani vědci. Draci jsou součástí lidských kultur už od časů Sumeru čtyři tisíce let před naším letopočtem. Jenže jsou skuteční nebo ne?

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články