Quantcast

Panasonic představil nové produkty pro živé vysílání

| redakce | tisk

Společnost Panasonic Business představila svou řadu inovativních produktů a technologií vhodných pro vysílání, živé přenosy a firemní využití na veletrhu IBC 2018.

Pod sloganem: „Live. Sports. Entertainment“ („Živé vysílání. Sporty. Zábava.“) tento japonský výrobce představil nejnovější řady studiových, reportážních (ENG) a dálkově ovládaných kamerových systémů spolu s rozšířenou sítí doplňkových řešení třetích stran, mezi kterými byly k vidění různé technologie, od robotických přes přenosové až po sledovací systémy.

V segmentu dálkově ovládaných kamer představila společnost Panasonic nejnovější přírůstek do své rozsáhlé řady profesionálních PTZ kamer - kameru AW-UE150. Tento nový vlajkový model je prvním ve své třídě, který nabízí záznam v rozlišení 4K 50p, širokoúhlý záběr 75,1° spolu s 20násobným optickým zoomem a 32násobným inteligentním zoomem. Dodává se také s velkým MOS snímačem typu 1, 12G-SDI, HDMI, optickým výstupem, IP konektivitou a novou funkcí ořezu, která umožňuje současné pořízení několika Full HD snímků z jediného 4K obrazu. Kamera byla v Evropě k vidění úplně poprvé spolu s novým dálkovým ovladačem s dotykovou obrazovkou (AW-RP150). Velká LCD obrazovka nabízí náhled snímaného obrazu a menu. Ty lze ovládat pouze jednou rukou pomocí joysticku, kterým lze spravovat všechny řídící operace, což zvyšuje uživatelskou přívětivost.

(foto: Panasonic)
▲ (foto: Panasonic)

V nejvyšší řadě přepínačů představila společnost Panasonic produkt AV-HS7300 silnou a flexibilní střižnu, která je navržená pro produkční potřeby jak v 4K, tak v HD. Nabízí 72 vstupů a 42 výstupů, které si poradí i s velkoformátovými programy. Střižna má ergonomicky tvarované panely a poskytuje snadné ovládání a výkonný systém spolu s vlastním 4K zpracováním.

Společnost Panasonic také oznámila svůj rostoucí podíl na trhu v segmentu studiových kamer, které si pořídily přední evropské vysílací a produkční společnosti jako France Televisions, Mediapro a Streamteam. Od opětovného uvedení své řady studiových kamer v roce 2012 dosáhla společnost Panasonic 17% podílu celkového evropského trhu a 40 % svého cílového trhu v oblasti živého vysílání a studiového vysílání střední velikosti. Aby v tomto trendu pokračovala, oznámila společnost Panasonic uvedení volitelného vysokorychlostního (2x, 3x a 4x) firmwaru, kterým vylepšila svou AK-UC4000. Studiová kamera, která byla na trh uvedena v březnu 2018, má nyní možnost 4K výstupu díky 12G-SDI výstupům na hlavě kamery a z řídicí jednotky kamery. Dokáže vysílat současně v režimech HDR a SDR. Její 4,4K snímač a 2/3 B4 objektiv umožňují skutečné 4K rozlišení a snímání s vysokou citlivostí. Navíc nově uvedená hlavní řídicí jednotka AK-MSU1200 představuje kompaktní ovladač, který umožňuje uživatelům sladit a provozovat všechny kamery z jednoho centrálního bodu.

V oblasti reportážních ENG kamer odhalila společnost Panasonic zcela novou P2 B4 kameru na rameno - AJ-PX5100. Uživatelé v ní naleznou 2.2M 3MOS snímač typu 2/3, vysokou citlivost a podporu HDR (HLG). Díky tomu nabízí AJ-PX5100 vynikající kvalitu obrazu. Je vybavena výběrem kodeků včetně AVC-Intra200/100/50, AVC-LongG25/50 a nabízí nahrávání s duálním kodekem s AVC-Proxy. Co se týče úložiště, je kamera vybavena dvěma sloty P2 a micro P2, což z ní činí efektivní a spolehlivé záznamové zařízení. Několik rozhraní, možnosti přímého přenosu, pracovní postup P2 Cast s vyhrazenou aplikací ROP a integrace s ovladačem AK-HRP200 zajišťují, že kamera splňuje požadavky odvětví na vysokorychlostní síťové procesy.

Společnost Panasonic také oznámila novinku ze své rostoucí řady integrací třetích stran, dohodu se společností Quicklink, která bude distribuovat řešení „Studio-in-a-box“. Řešení v podobě přenosné krabice se dodává s integrovanou dálkově ovládanou kamerou Panasonic a míří na sektor ENG. Nabízí okamžité zpracování zdrojů vysílání z různých míst, které je možné dálkově ovládat z centrálního studia.

Na svém stánku společnost Panasonic představila také svou nejnovější technologii 8K ROI (Region of interest - oblast zájmu). Ta využívá jednu 8K kameru, která zaznamenává obraz, z nějž je možné získat až čtyři Full HD obrazy současně. Systém ve velkém snižuje provozní náklady a složitost u živého vysílání. Zvyšuje také příjmy díky tomu, že z míst pro kamery je možné udělat dodatečná místa na sezení a snižuje tak celkový počet potřebných kamer.

Další technologií, která byla k vidění, je 8K MoIP (Media over IP). Jedná se o novou generaci operačního systému na bázi IP, která umožňuje systémovou integraci s IP standardy vysílání (ST2110). Technologie podporuje škálovatelnost, provoz na dálku a sdílení zdrojů prostřednictvím standardních IP protokolů. Společnost Panasonic představila zcela nový IP mediální procesor, který byl k vidění na veletrhu IBC jako IP/SDI brána i škálovatelný mainframe přepínače, který umožňuje přepínači 2ME fungovat společně s běžným ovládacím panelem přepínačů.

A nakonec společnost Panasonic oznámila nové vylepšení v segmentu kamer s velkými snímači pro živou produkci, tzv. konfiguraci CineLive. Kamera EVA1 je nyní vybavena dálkovým ovladačem, který využívá CyanView RCP. Na stánku byly také k vidění systémy pro 4K DTS přenos a řídicí systémy pro VariCam LT.

zdroj: Panasonic





Reklama




Vybrané články