Quantcast

Druhá řada pořadu Dovolená ve starých časech na ČT

| redakce | tisk

Cesta do žamberské fabriky, ale především nazpět v čase, čeká patnáct protagonistů druhé řady úspěšného originálního pořadu České televize Dovolená ve starých časech. Ten v roce 2015 získal prestižní ocenění Eurovision Creative Forum Berlin jako druhý nejlepší TV formát Evropy.

Tentokrát se účastníci přenesou do období přelomu devatenáctého a dvacátého století. Ve fiktivní parní manufaktuře Kohoutek si prožijí veškeré životní strasti továrních dělníků z doby krátce před vznikem samostatného Československa, který letos Česká televize připomíná desítkami dokumentárních, zpravodajských a hraných pořadů. První díl Dovolené v éře páry uvede ČT1 ve středu 10. října ve 21.05 hodin.

Tři pětičlenné skupiny účastníků stráví osm týdnů v bývalé textilní továrně, ze které se pro potřeby natáčení stala autentická tovární manufaktura průmyslové revoluce. Tam na vlastní kůži zakusí, jak se tehdy dělníkům žilo.

Dovolená ve starých časech (foto: ČT)
▲ Dovolená ve starých časech (foto: ČT)

Při Dovolené v protektorátu naše rodina žila na idylickém místě v Beskydech, byť museli tvrdě pracovat a zažívat strasti spojené s životem obyčejného člověka v protektorátu. Éra páry je mnohem tvrdší, celé dva měsíce naši dělníci tráví v továrně, obklopeni železem, stroji, prostě průmyslovou revolucí,“ říká autorka projektu Zora Cejnková.

Sledovat naše současníky, jak se dokáží popasovat s realitou továrního života z konce 19. století, je docela adrenalinový zážitek. Patnáct odvážných zakusilo historii na vlastní kůži. Společně si také projdou skutečnou historií od roku 1866 až do počátku 20. století, tedy dobu postupné emancipace českého národa, která následně vyústila až do vzniku samostatného Československa,“ popisuje kreativní producentka Lenka Poláková.

Dovolená ve starých časech (foto: ČT)
▲ Dovolená ve starých časech (foto: ČT)

Veškeré situace, jichž se účinkující stávají součástí, věrně korespondují se skutečnými událostmi, jak je tehdejší dynamické dění přinášelo. Nad věrohodností těchto situací bdí odborní poradci z řad renomovaných historiků a technických expertů. Diváci se tak, prostřednictvím protagonistů, dozvědí například, jak fungovala tehdejší strojní výroba a kovovýroba, co je to parní lokomobila, nebo jak probíhala postupná elektrifikace továren. Především ale Dovolená v éře páry, na základě osobní zkušenosti účastníků, nabídne netradiční pohled na období průmyslové revoluce, kdy byl lidský život vnímán diametrálně odlišně, než je tomu dnes.

Dobu, která sebou nesla obrovský technický pokrok a významné sociální změny, nebude simulovat jen prostředí parní manufaktury, ale - podobně jako v předchozí řadě - také skupina herců, kteří postupně v jednotlivých dílech iniciují situace a nastolují problémy, jejichž řešení se stává denním chlebem účastníků. Ti se tak musejí vyrovnat například s vyčerpávajícími dvanáctihodinovými směnami, musejí vyžít se skromným výdělkem, vypořádat se s nízkou úrovní hygieny a nuzným bydlením a také prosazovat své zájmy a požadavky v rámci postupné dělnické emancipace.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články