Quantcast

Dokumentární seriál První Američané na Viasat History

| redakce | tisk

Když na americkém kontinentu roku 1492 poprvé přistál Kryštof Kolumbus, existovala tam už poměrně rozvinutá civilizace, jejíž historie samozřejmě musela zákonitě směřovat zpět k nějakému bodu nula. A právě o ten se teď znovu zajímají vědci i veřejnost.

Už od 30. let 20. století se experti víceméně shodují na tom, že lovci doby ledové pronikali před zhruba 12 tisíci lety z Asie do Ameriky po souši, jež tehdy oba kontinenty spojovala. Existuje pro to mnoho důkazů a dodnes se tak obecně soudí, že by právě tito lovci mohli být předky severoamerických a jihoamerických indiánů. Ale je tomu skutečně tak - respektive, jedná se o předky jediné?

Velká část historie obou Amerik je pro nás stále zahalena tajemstvím. Toto tajemství dnes pomáhají odkrývat mimo jiné týmy brazilských, francouzských a německých archeologů, kterým se v odlehlém pohoří východní Brazílie zvaném Serra da Capivara (tedy Kapybaří hory) podařilo objevit pozůstatky dávného osídlení, datovaného do doby před přibližně 30 tisíci lety.

První Američané (foto: Viasat)
▲ První Američané (foto: Viasat)

Což znamená, že na území dnešní Brazílie žili lidé už celých 18 tisíc let před příchodem asijských lovců doby ledové. O těch už máme důkazy především z oblasti města Clovis v Novém Mexiku, kde se ve 20. a 30. letech našly nástroje charakteristické pro prastarou indiánskou kulturu stejného jména.

Brazilské nálezy jsou ovšem ještě starší, což by mohlo mimo jiné naznačovat i to, že Jižní Amerika nemusela být (a nejspíš ani nebyla) osídlena ze severního směru, kde by se jinak logicky musely najít minimálně stejně staré důkazy civilizace. Rozsáhlé jeskynní malby v Serra da Capivara obsahují okolo 50 tisíc jedinečných kreseb, což je samo o sobě dost unikátní množství. Stáří těch nejstarších z nich bylo po roce 2016 poměrně přesně určeno termo-luminiscenční analýzou.

Výzkum prvních obyvatel Brazílie je přes více než patnáctileté úsilí stále do značné míry zahalen tajemstvím. Proč si tito lidé z celého rozsáhlého kontinentu vybrali právě zmíněnou oblast? A jak byla tato oblast velká (důkazy starého osídlení se našly i 800 km daleko od Serra da Capivara, v místě zvaném Chapada Diamantina)? Odkud tihle první Američané pocházeli? A hlavně - kam zmizeli, aniž by zanechali nějaké potomky? To jsou otázky, které trápí nejen tým archeologů, který na místě pracuje.

Pokud se o tajemné civilizaci chcete dozvědět více, potom sledujte dokumentární seriál První Američané, od neděle 8. března ve 21.00 hodin na kanále Viasat History.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články