Quantcast

Chorvatsko začne 27.10.2020 vypínat DVB-T

| redakce | tisk

Chorvatsko začne 27. října proces přechodu od stávajícího standardu digitálního pozemního televizního vysílání DVB-T/MPEG-2 na DVB-T2/H.265 (HEVC). Poslední DVB-T vysílače budou vypnuty 12. listopadu 2020.

Místní regulátor Hakom rozdělil zemi do 9 zón, počínaje D1 v severovýchodní části země a konče D9 v nejjižnějším okrese Dubrovnicko-neretvanské župy.

Přechod na druhou generaci pozemního vysílání se týká pouze těch domácností, které sledují programy na klasickou terestrickou anténu. Ostatních diváků s příjmem televizních programů přes IPTV, kabelové či satelitní sítě nebudou těmito změnami ovlivněny.

Přechod na DVB-T2 měl v Chorvatsku proběhnout již dříve. Z důvodu pandemie způsobenou koronavirem COVID-19 byla migrace na nový standard odložen.

Diváci DVB-T2/HEVC získají v Chorvatsku přístup k programům HTV 1 HD, HTV 2 HD, RTL HD, Nova TV HD, HRT 3 HD, HRT 4 HD, RTL 2 HD, Doma TV HD, Sportska televizija (SD), RTL Kockica HD, CMC HD a řadě regionálních stanic (jejich počet se v každém regionu liší a pohybuje se od jednoho do tří programů).

kanály v DVB-T/MPEG-2 jsou stejné. Liší se jen technickou kvalitou přenosu.

zdroj: hakom.hr + satkurier.pl





Reklama




Vybrané články