Quantcast

Express 80 uveden do komerčního provozu

| redakce | tisk

Ruský satelitní operátor RSCC uvedl v pondělí 15. března 2021 do komerčního provozu nový telekomunikační satelit Express 80. Technické testy proběhly před uvedením družice do provozu s pozitivními výsledky.

Satelit Express 80 je zaparkován na orbitální pozici 80°E a je určen k poskytování pevných mobilních služeb, přenosu digitálního televizního a rozhlasového vysílání, vysokorychlostního přístupu k internetu, stejně tak i k přenosu dat v rámci Ruské federace a do zahraničí.

"Orbitální umístění satelitu Express 80, 80°E v samém středu Ruska, nám umožňuje poskytovat moderní a spolehlivé komunikační a vysílací služby uživatelům kdekoliv v naší zemi," uvedl generální ředitel společnosti Jurij Prochorov. "Zahájením provozu nového satelitu nabídneme na trhu zásadně nové produkty, které jsou dnes na trhu nejvíce žádané: paketové digitální vysílání, přístup na internet v letecké a námořní dopravě, distanční vzdělávání a telemedicínu."

Express 80 byl vypuštěn na orbitální dráhu z kosmodromu Bajkonur dne 31. července 2020. Družice byla vyrobena společností JSC - Information Satellite System pojmenovaná po akademikovi M.F. Reshetneva ve spolupráci s evropskou společností Thales Alenia Space.

Očekávaná životnost družice je 15 let. Pokrytí nové družice stále nebylo zveřejněno.





Reklama




Vybrané články