Quantcast

Raketa Sojuz vynese Galileo

| redakce | tisk

Evropa se rozhodla vypustit navigační satelity Galileo nosnou raketou Sojuz. Vypuštění dvou evropských navigačních satelitů Galilea bylo naplánováno na první kvartál 2022.

Podle původních plánů měly satelity letět za pomocí nové evropské rakety Ariane 6 z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně. Toto rozhodnutí bylo nedávno změněno, protože kvůli pandemickým omezením se stavba nové rakety Arianespace zpozdila. Start bude proveden pomocí ruské rakety Sojuz ST.

V září 2017 byla podepsána smlouva o vypuštění 4 navigačních satelitů Galileo se dvěma raketami Ariane 6 v období od konce roku 2020 do poloviny roku 2021. Smlouva stanovila použití raket Sojuz ST jako nouzové řešení. Později, kvůli zpoždění prvního startu Ariane 6, který je nyní naplánován na druhé čtvrtletí 2022, byl jeden ze dvou startů Galilea přeložen na raketu Sojuz - start je aktuálně plánován na září 2021.

V letech 2011 až 2016 vynesly rakety Sojiz na orbitální dráhu z kosmodromu Kourou celkem 14 satelitů evropského globálního navigačního systému Galileo. V letech 2016 až 2018 bylo vypuštěno dalších 12 satelitů Galileo za pomocí tří raket Ariane 5.

Galileo je jedním z mála globálních satelitních navigačních systémů na světě. Globální navigační služby navíc poskytuje americký systém GPS, ruský Glonass a čínský Beidou.

Konstelace Galileo má 26 satelitů, z nichž 22 je na oběžné dráze a 4 dočasně nefungují podle plánu. Od prosince 2016 je systém Galileo v počáteční fázi poskytování služeb.

zdroj: satkurier.pl + Galileo





Reklama




Vybrané články