Quantcast

Netflix musí jihokorejským providerům platit za svůj trafic

| redakce | tisk

Jihokorejský soud rozhodl v neprospěch společnosti Netflix v případu platby za používání síťové infrastruktury. Píše o tom server telecoms.com. Podle rozhodnutí soudu bude muset populární americká streamovací platforma platit poskytovatelům internetového připojení za svůj trafic.

Netflix podle veřejných údajů představuje 4,8 procent celkového internetového provozu v Jižní Koreji. Poskytovatelé internetových služeb požadují, aby byl platformě účtován poplatek za přenos dat.

Zástupci společnosti Netflix, opírající se o zásahu síťové neutrality, naopak tvrdili, že s provozem by se mělo zacházet stejně a že jej nelze "rozdělit na části", za které by se účtovaly samostatné poplatky.

Kancelář provozovatele služby Netflix (foto: Netflix)
▲ Kancelář provozovatele služby Netflix (foto: Netflix)

Soud se postavil na stranu volného trhu a rozhodl, že společnosti musí mezi sebou sjednávat veškeré obchodní dohody. Tímto postupem zrušil zásahu neutrality, na kterou se společnost Netflix odvolávala.

Soudce navíc rozhodl, že dodatečný poplatek v případně Netflixu byl "přiměřeným" požadavkem, protože množství dat bylo příliš velké. Netflix se hodlá odvolat. Až do dalšího soudního jednání se bude muset služba řídit rozhodnutím soudu.

Odborníci upozorňují, že takové rozhodnutí soudu by mohlo mít dalekosáhlé důsledky i pro další mediální společnosti. Pokud odvolání Netflixu bude zamítnuto, podle nového precedentu se může rozhodnutí dotknout i platforem jako Facebook a Google, které představují obrovské množství provozu v Jižní Koreji, stejně jako Disney a Amazon, které se snaží posílit svoji pozici v zemi.

zdroj: cableman.ru





Reklama




Vybrané články