Quantcast

Airbus zajistí satelitní komunikaci pro ozbrojené síly Česka

| redakce | tisk

Společnost Airbus podepsala s ministerstvy obrany České republiky a Nizozemska smlouvy o poskytování satelitní komunikace po dobu 15 let.

Ozbrojené síly České republiky a Nizozemska budou využívat 2, respektive 3 kanály vojenského komunikačního zařízení Airbus UHF (Ultra High Frequency) na palubě telekomunikační družice Eutelsat 36D, jejíž start je naplánován na rok 2024.

Díky tomuto novému zařízení v UHF bude společnost Airbus schopna nabídnout ozbrojeným silám, zejména ozbrojeným silám evropských zemí a spojenců v NATO, novou komunikační službu v pásmu UHF. Vzhledem k tomu, že kmitočtové pásmo UHF je poměrně vzácným orbitálním zdrojem, bude tato nabídka kompenzovat nedostatek kapacity na celém světě. Společnost Airbus již podepsala několik závazných objednávek na tuto kapacitu, a to v dostatečném předstihu před plánovaným vypuštěním družice.

Kapacita v UHF bude provozována ze střediska síťových operací společnosti Airbus v Toulouse. Jeho 18 kanálů UHF umožní až 200 souběžných komunikací v Evropě, na Blízkém východě, v Africe, ve velké části Asie a také v Atlantském oceánu (do východní Brazílie) a Indickém oceánu (do západní Austrálie).

Vojenské UHF satelity používají ozbrojené síly pro operace na zemi, na moři i ve vzduchu. Mají vysokou úroveň interoperability, a jsou proto velmi užitečné pro mnohonárodní a koaliční operace. Pásmo UHF je velmi flexibilní a nabízí lehké, robustní a vysoce bezpečné komunikační prostředky. Pro potřeby různých ozbrojených sil je k dispozici široká škála terminálů pro použití na zemi, na moři i ve vzduchu.

Společnost Airbus má jedinečné zkušenosti s provozováním služeb UHF milsatcom. Toto nové užitečné zatížení rozšíří její portfolio po celou dobu životnosti družice. Společnost Airbus je jediným soukromým provozovatelem satelitní komunikace ozbrojených sil, který pokrývá celé spektrum vojenských (UHF, X, Ka Mil) a komerčních (L, C/Ku, Ka) frekvenčních pásem a aplikací.

Družice Eutelsat 36D bude postavena společností Airbus na základě její platformy Eurostar Neo. Kromě užitečného zatížení v pásmu UHF bude vybavena také 70 transpondéry v pásmu Ku pro televizní vysílání. Satelit bude zaparkován na pozici 36°E, kde nyní slouží Eutelsat 36B a Express AMU1 (Eutelsat 36C).

zdroj: Airbus





Reklama




Vybrané články