Quantcast

Chystá se fúze SES (Astra) a Intelsat?

| redakce | tisk

Satelitní operátoři SES (Astra) a Intelsat údajně jednají o možném sloučení. Uvádí to Financial Times ( FTA). Oba vlastníci provozují velké satelitní flotily a podle FT aktivně diskutují o struktuře potenciální transakce.

Je třeba také říci, že v poslední době dochází k integraci a propojení mezi satelitními operátory. Připomeňme pouze kombinace operátorů Viasat a Inmarsat a také Eutelsat a OneWeb.

Provozovatel SES byl založen jako komerční provozovatel společnosti Astra v Lucembursku v roce 1985 - v Lucemburském velkovévodství sídlí dodnes. Intelsat má také oficiální sídlo v Lucembursku, i když své obchodní sídlo má na předměstí Washingtonu DC.

Ilustrační foto (foto: SES Astra)
▲ Ilustrační foto (foto: SES Astra)

Společnost Intelsat, která se dostala z konkurzu (z tzv. kapitoly 11), má nyní jako hlavního investora mnichovskou společnost poskytující finanční služby Allianz.

SES a Intelsat vedly a nadále vedou ostré spory o přidělování plateb FCC jako kompenzace za frekvence v C pásmu pro 5G. Možná by spojením tento spor skončil.

Ve své zprávě Financial Times uvádí, že případné sloučení společností SES a Intelsat by vytvořilo skupinu s ročními příjmy kolem 4 miliard dolarů.

Je třeba dodat, že tržní kapitalizace SES je 3,5 miliardy eur a čistý dluh 3,6 miliardy eur, zatímco Intelsat vyšel z bankrotu na začátku tohoto roku s dluhem 7 miliard dolarů.

Zajímavé je, že se zveřejněním výsledků SES za první pololetí se objevují informace o možné fúzi. Z nich vyplývá, že v prvním pololetí společnost vygenerovala tržby ve výši 899 milionů EUR, což je o 2,8 % více než ve stejném období loňského roku. Upravená EBITDA činila 545 milionů EUR (+ 0,1 %) a upravený čistý zisk činil 168 milionů EUR (+ 10,6 %). Základní výnosy z videa však byly v první polovině roku o 501 milionů EUR nižší o 7 % než v roce předchozím.

zdroj: satkurier.pl + broadbandtvnews.com + www.ft.com





Reklama




Vybrané články