Quantcast

Zakázané tv Rossija 24 a RTR Planeta opustily 53E, pokračují na 14W

| redakce | tisk

Na území Evropské unie (EU) zakázané ruské veřejnoprávní kanály VGTRK - konkrétně Rossija 24 a RTR Planeta v minulých dnech překvapivě ukončily vysílání na domácím (ruském) telekomunikačním satelitu Express AM6 (53°E) a v distribuci pokračují na družici Express AM8 (14°W).

Krok vysílatele je poměrně překvapivý a svým způsobem nepochopitelný - vysílání z pozice 53°E totiž bylo možné bez problémů přijímat na parabolách malých rozměrů na území Evropy, na jehož území toto vysílání cílí.

Problémem je distribuce na pozici 14°W, kde nyní probíhá distribuce do Evropy. Vysílání je zde zarušeno silným signálem na podobných frekvencích ze sousední družice Telstar Vantange 12 na pozici 15°W.

Rossija 24 je zpravodajský kanál VGTRK. Divákům přináší aktuální zpravodajství a informace Kremlem kontrolovaného média. RTR Planeta nabízí výběr z pořadů vlastní produkce VGTRK. Kanál cílí především na diváky v zahraničí.

RTR Planeta a Rossija 24 patří mezi zakázané programy na území Evropské unie (EU). Programy nesmí šířit na svých kapacitách evropští satelitní operátoři, kabelové a internetové platformy. Stanice se mohou k divákům dostat ze satelitu jen skrze operátory ze zemí mimo EU, kteří mají k dispozici evropské pokrytí. Takové nabízejí i ruské družice.

nové technické parametry - RTR Planeta, Rossija 24:

• Express AM8 (14°W), freq. 11,638 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 1/2, DVB-S2/QPSK, FTA

původní technické parametry - RTR Planeta, Rossija 24 (vysílání zde bylo ukončeno!):

• Express AM6 (53°E), freq. 11,481 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S2/QPSK, FTA





Reklama




Vybrané články