Quantcast

Den otevřených dveří Českého rozhlasu

| redakce | tisk

Poslední prohlídka historické budovy před obří rekonstrukcí

Český rozhlas zve na Den otevřených dveří. Ten se koná v sobotu 21. dubna 2007 od 8.00 do 18.00 hodin. Návštěvníci při něm mají poslední možnost vidět v původní podobě studia, ve kterých tvořily slavné generace herců, hudebníků, režisérů či dirigentů. V příštích několika měsících totiž tato studia projdou obří rekonstrukcí stejně jako zbytek historické budovy.

Vstup na prohlídku je z Římské ulice 13, odkud jednotlivé skupiny odcházejí na zhruba hodinovou prohlídku v desetiminutových intervalech. Trasa exkurze povede nejen Studiovým domem, kde se budou moci návštěvníci seznámit s moderními vysílacími pracovišti, ale i historickou budovou Českého rozhlasu na Vinohradské ul. 12. V jejím průběhu se hosté seznámí se všemi stanicemi Českého rozhlasu, prohlédnou si Studiový dům s vysílacími pracovišti a setkají se s řadou zajímavých lidí. Budou si moci vyzkoušet, jak se točí rozhlasový pořad, nebo se seznámit s prací Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Hned při vstupu z Římské ulice umožní například pracovníci Českého rozhlasu Online všem čekajícím nahlédnout pod pokličku přípravy internetových přímých přenosů. Návštěvníci si zde také mohou vyzkoušet ovládání kamery umístěné v pražské zoo, která v předchozích třech měsících nepřetržitě sledovala těhotnou gorilí samici Kambu v rámci projektu Odhalení.

Během prohlídky se mohou návštěvníci těšit například na návštěvu zpravodajského newsroomu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál nebo na možnost seznámit se a diskutovat se zahraničními zpravodaji této stanice. Své redaktory a členy motohlídek představí hostům i Zelená vlna. Zahraniční vysílání představí Český rozhlas 7 - Rádio Praha. Ten kromě jiného vzpomene krátkým filmovým dokumentem na 70 výročí vysílání stanice. Ve vysílacím studiu Českého rozhlasu Leonardo se návštěvníci seznámí s činností této digitální stanice, zaměřené na vědu, techniku, vzdělávání apod. Prohlédnou si moderní vysílací pracoviště a seznámí se s tvůrci oblíbených pořadů.

Doslova programem našlapány jsou historická vysílací studia. Například v prostorách Studia 6 si Producentské centrum Českého rozhlasu pro své hosty připravila možnost zapojit se do nahrávání pohádky se známými českými herečkami a herci (Valerie Zawadská, Miriam Kantorková, Stanislav Zindulka a Michal Zelenka). Ve Studiu 2 zase mohou hosté po celý den sledovat přípravu a živé vysílání oblíbených pořadů Českého rozhlasu 2 - Praha (např. „Výborně“, „Láska za lásku“, „Textempore“, „Toulavé boty“ a „Domino“). Český rozhlas 2 připravil pro návštěvníky také setkání s mnoha hosty rozhlasového vysílání, jakými jsou například Lucie Výborná, Jana Drbohlavová, Valerie Zawadská, Jan Přeučil, Eva Hrušková, Aleš Cibulka, Rudolf Křesťan a mnoho dalších. Ve Studiu 1 pak budou po celý den pro návštěvníky hrát mladí talentovaní klavíristé, v jejichž podání zazní díla českých i světových skladatelů.

V rámci návštěvního dne se představí i Nadační fond Českého rozhlasu se svým projektem Světluška nebo moderátor Pavel Kudrna, který jezdí po českých i moravských městech s akcí Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál „Výlety“.

Na rohu Balbínovy a Vinohradské ulice (bývalá prodejna Radioservisu) najdou návštěvníci i stanici pro mladé Český rozhlas 4 - Radio Wave. Po celý den se zde mohou účastnit živého vysílání, porovnávat jednotlivé hudební žánry a seznámit se s řadou zajímavých lidí.

Po celý den bude také pro zájemce otevřena reprezentační prodejna Českého rozhlasu. Ta je nově umístěna na druhé straně Vinohradské ulice, tedy přímo proti budově rozhlasu. S mimořádnou slevou si v nových prostorách mohou návštěvníci zakoupit knihy, MC, CD i DVD s nejrůznějšími nahrávkami hudby i mluveného slova, ale i různé propagační předměty.

Časové vstupenky na prohlídku se budou zdarma rozdávat v sobotu 21. dubna od 7.50 hodin v Římské ulici 13. Větší skupinky nebo mimopražští zájemci si je mohou předem objednat na telefonním čísle 22 155 1313.

Upozorňujeme zájemce o návštěvu Českého rozhlasu, že absolvování prohlídky vyžaduje - vzhledem k nutnému překonání cca devadesáti schodů - jistou fyzickou zdatnost.

zdroj: PR ČRo





Reklama




Vybrané články