Quantcast

RAI chce Freeview a Freesat platformu

| Martin Vyleťal | tisk

Výbor vedení italské státní televize RAI zamýšlí nad spuštěním digitální pozemní sítě (DVB-T) a nekódované satelitní platformy se všemi dalšími národními broadcastery. Iniciativa také zahrnuje komerční vysílatele Mediaset (Italia 1, Rete 4, Canale 5) a Telecom Italia Media (vlastník La 7) s cílem pokrýt těmito programy 100 procent území Itálie digitální pozemní a satelitní technologií.

Plány vznikají především kvůli přechodu na digitální pozemní vysílání. Podle odhadů nebude mít v roce 2012, v roce vypnutí posledního analogového pozemního vysílače, digitální terestrický signál okolo 4 až 6 procent domácností.

Obdobné digitální "kombo" služby existují již v řadě zemích - např. ve Francii (TNT - TNTSAT), Velké Británii (Freeview - FreeSat a FreeSatFromSky). V Itálii takový společný projekt chybí. Na satelitu Hot Bird (13°E) již dnes vysílají všechny základní italské programy RAI, mediálních skupin Mediaset a Telecom Italia Media.

Podle posledního průzkumu GFK Marketing Services pro DGTVi bylo na konci března letošního roku prodáno 8.069.889 digitálních pozemních přijímačů, z toho 1.961.072 (24,3 procenta) jsou televizory s integrovaným DVB-T tunerem, většina, tj. 6.108.817 (75,7 procenta) jsou externí dekodéry. Z toho 59,5 procenta jsou bez státní podpory, 34 procenta z nich jsou interaktivní dekodéry a 6,5 procenta tvoří set top boxy se základní výbavou.

zdroj: AdTV





Reklama




Vybrané články