Quantcast

Rozhodnuto: Česká TV Nova v rukách americké CME!

| Tisk

logoAmerická společnost CME dnes oznámila, že se dohodla s finanční skupinou PPF na prodeji 85 procentního podílu v televizi Nova. Zaplatí za něj 642 miliónů dolarů, z toho 529 miliónů v hotovosti.

"Tento obchod představuje rozvoj pro naši společnost a naplní jeden z jejích klíčových cílů," řekl výkonný ředitel CME Michael Garin.

Finanční skupina PPF do Novy vstoupila v roce 2002 už s tím, že ji časem prodá. Po celou dobu, co Novu stabilizovala, se spekulovalo o tom, kdo nakonec bude kupcem. CME byla jedním z vážných favoritů. PPF ale vyjednávala i s dalšími společnostmi - například s německou RTL .

Podle známých informací bude obchod uzavřen v první polovině příštího roku. Zbylý podíl si PPF stále nechá. "Na spolupráci s PPF, jako druhým největším vlastníkem Novy, se těšíme," doplnil Garin.

Společnost CME v současné době neplánuje žádné personální ani programové změny. Novinářům to dnes řekli zástupci CME a společnosti PPF. "Změny neočekáváme. Výkonnost Novy je v Evropě nejvyšší, proč bychom to dělali," prohlásil šéf CME Michael Garin.

"Nepředpokládáme, že bychom nějakým zásadním způsobem měnili směřování na zásah cílových skupin nebo způsob, jakým Nova programuje a jaké nasazuje formáty," doplnil Petr Dvořák, který zůstane generálním ředitelem televize.

Připomeňme, že CME pomáhala v roce 1994 zakládat TV Nova, nejúspěšnější českou stanici. V roce 1999 ji ale další z majitelů, Vladimír Železný, od práv odstřihl a od srpna 1999 začal vysílat "vlastní" Novu z pražského Barrandova. Působení CME v TV Nova ukončily spory s tehdejším generálním ředitelem TV Nova Vladimírem Železným. CME zažalovala Českou republiku u arbitrážního soudu o výši náhrady za ztracené investice v televizi Nova. V mediálně známé arbitráži získala CME od Česka přes 10 miliard českých korun.



CME působí v řadě zemích střední a východní Evropy - mj. také na Slovensku, kde ovládá privátní TV Markíza. Vlastník TV Nova ještě drží 10% podíl ve druhé slovenské komerční televizi Markíza.

podle Novinky,Mam

redakce





Reklama




Vybrané články