Quantcast

Popularita britské digitální TV Freeview roste

| Tisk

Britská digitální pozemní televize (DVB-T) Freeview zaznamenala v letošním roce u diváků nečekaný úspěch a podle odhadů bude mít do konce letošního roku více diváků než satelitní placená televize Sky Digital (družice Astra 2A/2B/2D a Eurobird-1). Na britských ostrovech je skutečně důvod k oslavě - během letošního roku získala nabídka Freeview více jak 3 milióny nových diváků. Bezplatný britský DVB-T paket celkem sleduje 5 miliónů domácností Spojeného království.

Analytici očekávají, že do konce prosince 2005 bude mít satelitní platforma Sky Digital okolo 7,5 miliónu abonentů, zatímco paket nekódovaných programů digitální terestrické televize Freeview bude atakovat hranice 8 miliónů abonentů. Všeobecně se očekává, že v následujících 12 měsících zájem o DVB-T nabídku Freeview ještě významně vzroste.

Na úspěchu digitální pozemní televize se ve Velké Británii podílí i programový balík "Top Up TV", která nabízí nejpopulárnější kanály, které se vysílají v satelitních a kabelových paketech placené televize. Proces digitalizace je v Británii až tak daleko, že dochází k postupnému odpojování analogových pozemních signálů. Pro diváky tento technický pokrok znamená, že si musí pořídit přídavný set top box k televizoru nebo si pořídit "digitální" televizor.



Pozici pay-tv Sky Digital může výrazně ohrozit pozemní televize Freeview s Top Up TV, na kterou může přejít řada současných abonentů Sky. Pro BSkyB, provozovatele Sky Digital, tato doba znamená další zkvalitnění programové nabídky a posílení propagace značky Sky Digital. Připomeňme, že společnost BSkyB přišla konce října letošního roku s bezplatným paketem satelitních kanálů pod značkou "Freesat from Sky". Zájemce za jednorázový poplatek 150 liber získá set top box od Sky s dekódovací kartou, malou parabolu a universální LNB. Většina programů "Freesatu" se vysílá volně, dekódovací karta umožní přístup k několika dalším neplaceným kanálům (ITV, Five, Channel4).

dle DSPY,satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články