Quantcast

Novinky TechniSat a Invex

| Tisk

Technisat na Invexu...Celý minulý pracovní týden se v Brně konal již 14.ročník mezinárodního veletrhu informačních a komunikačních technologií Invex 2004. První dva dny byl Invex určen především odborné veřejnosti, další dny - středa, čtvrtek a pátek široké veřejnosti.

Invex tentokrát (alespoň zčásti) oslovil i příznivce digitální satelitní, terestrické a kabelové televize. V pavilonu B, na stánku č.11 vystavovala brněnská firma Omko, která zde představila nejnovější receivery pro DVB-S, DVB-T a DVB-C německého výrobce Technisat a především PC karty PCI i USB pro příjem digitální TV ve všech uvedených systémech.

Celý stánek se těšil velkému zájmu návštěvníků, což dokládají i pořízené fotografie, kde na snímcích vidíme expozici krátce před otevřením bran veletrhu i po otevření Invexu.
Mezi nejžhavější novinky podzimu od TechniSat zajisté patří PCMCIA modul ModiTel, který jsme Vám na stránkách parabola.cz již představili. V krátkosti připomeňme, že jde o kartu do notebooku či laptopu, která umožní příjem digitální pozemní televize (DVB-T). Invex byl vůbec první místem, kde mohli zájemci spatřit ModiTel 1 i ve funkci, neboť výrobek ještě není na trhu, předpokladem je termín jednoho měsíce. Pro ukázku příjmu DVB-T bylo využito zkušební vysílání Telecomu, které v současnosti dosud běží i v Brně a zkušební invexové vysílání monoskopu od Českých Radiokomunikací.
Novinkou byl i modul Cryptoworks od TechniSat, který by se měl také během měsíce objevit na trhu. Zajímavostí bylo také představení DVB-C přijímače Digit CIP s vestavěným dekodérem pro Premiere + CI slot. Tento model není určen pro náš trh, sloužil jen jako ukázka modelu pro kabelový digitální příjem, i když, kdo ví? Budoucností kabelových sítí je samozřejmě i digitální přenos. Zájem o tyto modely z řad kabelových operátorů podle sdělení německého zástupce TechniSat na Invexu částečně vypovídá o budoucnosti i tohoto odvětví digitálního příjmu.

Návštěvníci stánku se mohli seznámit i s reálným příjmem digitální televize ve vysokém rozlišení (HDTV). Satelitní signál byl pomocí PC karty SkyStar2 přenášen z PC střídavě do LCD monitoru PC i plazmové obrazovky o úhlopříčce 120 cm. Zájemcům byl představen HDTV kanál HD1 (ex-Euro 1080), Astra HDTV a v té době fungující kanál Pro Sieben HDTV. Divák mohl porovnat kvalitu HDTV vysílání na plazmě s vysokým datovým tokem programů paketu Czech Link.
Na tomto místě snad zajímavou poznámku, že PC karta SkyStar2 díky svým zajímavým možnostem příjmu digitální satelitní televize, možnosti HDR i příjmu HDTV, se umístila v soutěži o Křišťálový disk veletrhu Invex mezi 1. až 5. místem.

Technisat na Invexu...Na stánku TechniSat - Omko bylo představeno i invexové číslo prestižního časopisu SAT Magazín, který s číslem 10/2004 změnil logo i název časopisu na SAT & DVB-T Magazín. Časopis dává prostor všem trendům televizního vysílání, v současné době je mimo jiné věnována velká pozornost i digitální pozemní televizi (DVB-T), která by měla v následujících měsících/letech odstartovat naostro i v České republice.



ZÁVĚR
Brněnský veletrh Invex přinesl návštěvníkům představení novinek a trendů i v příjmu digitální televize. Ať už jde o satelitní, terestrickou či kabelovou televizi.

redakce





Reklama




Vybrané články