Quantcast

Německo: Spokojenost s olympijským TV servisem

| Tisk

logoI když olympijský maratón na domácích a zahraničních televizních stanicích ještě neskončil, v samotném Německu už proběhl výzkum, jak a zda byli diváci s olympijským servisem na TV kanálech spokojeni. Stručně řečeno: mezi oslovenými respondenty převládala velká spokojenost.

Berlínský institut Forsa provedl na základně objednávky ARD a ZDF výzkum. Institut v období od 25. do 26.srpna 2004 oslovil 1006 vybraných osob starších 14ti let a zjistil, že více jak 65% dotázaných diváků hodnotí olympijský servis ARD a ZDF "velmi dobře" nebo "dobře". 91% diváků mělo pocit, že byli obsáhle informováni o dění na OH, rovněž 91% diváků sledovalo přenosy na kanálech ARD a ZDF. Celkem 88% diváků bylo spokojeno s úrovní průvodního komentáře a 87% sportovních fanoušků ohodnotilo přenosy jako dobře odvedenou práci profesionálů.

Většina diváků (85 procent) kladně ohodnotilo, že kanály ARD a ZDF nabídly přenosy z mnoha sportů, 74% diváků uvedlo, že v programu našli všechny důležité sportovní disciplíny. Kriticky se k olympijskému programu vyjádřila menšina diváků: 29% chyběl aktuální přehled a 22% diváků ohodnotilo mnoho přenosů jako nudné. Rozsah olympijského zpravodajství byl pro 80% dosatečný, pro 11 procent diváků bylo zpravodajství z OH příliš mnoho a 7% diváků by uvítalo více zpráv z OH.

Institut zjišťoval i zda by se v budoucnu měly přenosy z olympijských her vysílat na obrazovkách německých stanic s veřejnoprávním posláním. Celkem jednotně (93 procent diváků) si přeje, aby OH opět vysílaly kanály ARD a ZDF. Pouze 2% diváků si přálo, aby olympiádu přenášely komerční televize.

Připomeňme, že německé televize ARD a ZDF nabídly u příležitosti OH sportovní maratón na stanicích ARD/ZDF a 4 speciálních digitálních kanálech Athen 1, 2, 3 a 4. Nekódované vysílání kanálů si mohli naladit všichni diváci, kteří přijímají signály ze satelitního systému družic Astra 19,2°E. Kvalitní pokrytí přenosy z OH nabídla i britská veřejnoprávní televize BBC (Astra 2B/2D).



K popularitě a k rekordům vysílání z OH přispělo i samotné digitální vysílání. Mezinárodní olympijský výbor (IOC) očekává, že přenosy z olympijských her (OH) z Athén bude sledovat okolo 3,9 biliónu lidí na některém z 300 televizních kanálů, které přinášejí 35000 hodin olympijského programu. Pro srovnání: v roce 2000, kdy digitální satelitní vysílání nebylo tak rozšířené, sledovalo olympiádu v Sydney 3,61 biliónu domácností. Televizní kanály tehdy nabídly 29600 hodin programu z olympiády.

Podle informací IOC nabídlo 60% broadcasterů více programu z olympiády než před 4 lety. Americká NBC přinesla 1210 hodin programu OH z Řecka a čínská CCTV s více jak 600 programů OH. V Německu nabídly kanály ARD a ZDF trojnásobný počet programů (okolo 1400 hodin) oproti OH v roce 2000. V Jižní Africe odvysílaly kanály Supersport International, SABC2 a SABC3 okolo 1965 hodin přenosů z OH.

podle DF





Reklama




Vybrané články