Quantcast

Podzimní změny v kódování pay-tv

| Tisk

Na letošní podzim připravili někteří provozovatelé placené digitální satelitní televize řadu nových programů. Vedle programových novinek dojde v některých případech i ke změně v kódování. Provozovatelé z celkem pochopitelných důvodů nepublikují detailní plán změn v kódování, některé události však už leccos napovídají.

VIASAT
Viasat Broadcasting, provozovatel pay-tv Viasat (Sirius 5°E), oznámil koncem března loňského roku, že podepsal kontrakt s firmou NDS Group na užívání kódovacího systému NDS Videoguard u paketu Viasat. Viasat, který od startu digitální pay-tv nabídky používal výhradně systém Viaccess, začal po několika měsících používat i systém Videoguard.

Abonentům pay-tv Viasat ve Skandinávii musí provozovatel vyměnit set top box či zajistit přechod na příjem programů v systému Videoguard. Vzhledem k neexistenci CAMů Videoguard není změna v přechodu na jiný kódovací systém jednoduchá. Uživatel musí používat jen receiver od provozovatele platformy, nemůže k příjmu použít vlastní, lépe vybavený přijímač.

Přechod na systém Videoguard pokračuje. Před pěti dny byl odpojen z Viaccess1 švédský sportovní kanál Viasat Sport 1. Včera k podobnému kroku došlo u dánské verze stejného kanálu.

Kdy dojde k ukončení kódování v systému Viaccess1 není zatím známo. Celý přechod na Videoguard mohou komplikovat i pobaltské republiky (Estonsko, Litva, Lotyšsko), kde se nabízí některé programy Viasatu.

SKY ITALIA
Italská platforma Sky Italia, která vznikla před rokem fúzí dvou největších satelitních pay-tv operátorů Tele+ Digitale a Stream TV, přistoupí ke změně v kódování ještě v tomto roce.

Sky Italia v současnosti používá dva kódovací systémy - Seca Mediaguard2 a Videoguard, přičemž prvně uvedený chce opustit. Provozovatel platformy začal v minulých měsících vyměňovat abonentům ze systému Seca Mediaguard set top boxy na příjem ze systému NDS Videoguard. Abonent, podobně jako v případě Viasatu, přijde tak o možnost příjmu programů na jiném receiveru, než který je dodán k příjmu Sky Italia. Opět kvůli neexistenci CAMů Videoguard. Takové omezení může plno zájemců o předplatné odradit.

CYFROWY POLSAT


Dostáváme se ke třetímu operátorovi, který připravuje změny v kódování. Tentokrát nejde o výměnu kódovacího systému, nýbrž jen o plošnou výměnu přístupových karet. Provozovatel polské platformy Cyfrowy Polsat připravil na letošní podzim výměnu karet Nagravision za nové karty Nagravision2, karty, které jsou lépe zabezpečené proti zneužití.

O připravované výměně karet informoval své abonenty provozovatel platformy již na jaře t.r. Abonenti mají nahlásit případné změny v adrese, na kterou je karta zaregistrována.

TPS
Čtvrtý operátor, který připravuje změny v kódování je provozovatel francouzské pay-tv TPS (Television per Satellite). Detailní informace o změnách v kódování zatím schází. TPS, podle dostupných informací, připravuje plošnou výměnu přístupových karet. Abonenti by měli obdržet nové karty Viaccess, zřejmě verze 2.6.

Připomeňme, že provozovatel TPS používal až donedávna u všech programů 2 kódovací systémy - Viaccess2 a TPS Crypt, přičemž systém TPS Crypt opět nahradil standardním systémem Viaccess1.

redakce





Reklama




Vybrané články