Quantcast

Podzimní změny v kódování pay-tv (2.)

| Tisk

Je tu podzim. Jako každoročně provozovatelé televizních stanic namíchali ten nejlepší televizní program, kterým chtějí dosáhnout co nejlepších čísel sledovanosti. S novinkami přicházejí i provozovatelé digitální satelitní placené televize. Nejde jen o nové televizní a rozhlasové programy, ale i o řadu protipirátských opatření, které by měly lépe zabezpečit zakódované programy. K několika změnám již došlo - skandinávský operátor Viasat (Sirius - 5°E) opustil systém Viaccess1 u prémiových kanálů. Přešel na NDS Videoguard. Viaccess1 zůstal jen u základních kanálů. Otázkou je, jak ještě dlouho...

SKY ITALIA
Provozovatel italské placené televize Sky Italia (Hot Bird 13°E) provedl kolem poloviny září několik protipirátských opatření a jak se ukazuje, byla úspěšná. Technici Sky Italia provedli poměrně zásadní změnu - změnili algoritmus kódování Seca Mediaguard2, který používá italská Sky. Díky tomuto kroku se podařilo vyřadit všechny černé diváky Sky Italia, kteří přijímali programy z pirátských karet a různých emulátorů.

Ukazuje se, že nové přístupové karty Seca Mediaguard2 mají řadu možností, jak se vypořádat s pirátským příjmem. I bez výměny dekódovacích karet se podařilo (natrvalo?) zlikvidovat neautorizovaný příjem placených kanálů.

Provozovatel tak může dále používat systém Seca2 a přejít na bezpečnější kódovací systém NDS Videoguard, který používá nejenom britská Sky, ale i již zmíněný skandinávský operátor Viasat. Změna kódovacího systému nemusí být pro všechny diváky zrovna přijatelná. Na trhu nejsou moduly Videoguard a ani volně prodejné lépe vybavené receivery s CA Videoguard. Divák má značně omezené možnosti využití a příjmu satelitní televize. Na trhu se kolem systému Videoguard přeci jenom něco děje. Díky software NewCamd je možné již na receiverech Dreambox přijímat programy paketu Viasat, který používá právě Videoguard. Možná se časem objeví i podpora pro italské a britské karty Sky.

DIGITAL+
Operátor španělské digitální televize Digital+ (Astra 19,2°E) provedl včera stejné technické opatření, ke kterému přistoupila v minulých dnech italská pay-tv Sky Italia. Změnilo se nano 51 09 a veškeré pirátské karty a emulátory přestaly fungovat.

Španělská platforma Digital+ vysílá přes satelity Astra 19,2°E, kde používá kódovací systém Seca Mediaguard2. Po fúzi CSD a Vía Digital, ke které došlo před rokem, využívá Digital+ transpondérové kapacity i na družicích Hispasat 1C/1D (30°W). Zde používá systém Nagravision 2.

CYFROWY POLSAT
Na plošnou výměnu přístupový karet se nyní připravují i u našich severních sousedů. Cyfrowy Polsat (Hot Bird 13°E) měl zahájit výměnu dekódovacích karet již začátkem příštího měsíce. Podle zatím posledních informací se výměna karet odkládá. Nelze v tuto chvíli říci, zda o týdny či měsíce. Možná právě proto provedli technici nové protipirátské opatření, kdy změnili strukturu instrukcí EMM.

Cyfrowy Polsat přechází ze starého systému Nagravision1 na nový, lépe zabezpečený systém Nagravision 2, který používá mj. již výše uvedená španělská pay-tv Digital+ či portugalská TV Cabo.

NTV PLUS
Nové přístupové karty na tzv. Viaccess2 se příliš neosvědčily operátorovi ruské pay-tv NTV PLUS Eutelsat W4 - 36°E), který se zhruba po roce rozhodl přejít opět na nové, lépe zabezpečené přístupové karty.



Doposud používané karty Viaccess PC 2.4 jsou nyní měněny na nové karty Viaccess PC 2.5 Evolution. Přechod na nové karty bude dokončen o půlnoci na pondělí 18.10.2004, kdy budou odpojeny karty v.2.4. Důvodem ukončení kódování programů v systému Viaccess 2.4 a přechod na v.2.5 je lepší zabezpečení před pirátským příjem.

CANAL DIGITAL
Do boje proti pirátskému příjmu vstupuje i druhý provozovatel skandinávské placené televize Canal Digital (Thor2/3 + Intelsat 10-02). CD zahájil výměnu přístupových karet a modulů Conax.

Všichni abonenti Canal Digital, kteří mají modul Conax mohou od provozovatele získat bezplatně receiver a novou přístupovou kartu. Výměna karet a modulů by měla být dokončena do 1.11.2004.

Výměna karet a modulů Conax by měla vyřešit možný pirátský příjem placených kanálů.

ZÁVĚR
Provozovatelé digitální satelitní placené televize označili podzim za období, kdy budou ve větší míře bojovat proti pirátskému příjmu pay-tv. Dá se říci, že se jednotliví operátoři poučili z předešlých let, kdy pirátský příjem způsobil provozovatelům značné ztráty.





Reklama




Vybrané články