Quantcast

Alhurra přitahuje milióny arabských diváků

| Tisk

logoZatímco v České republice nemáme ani jednu zpravodajskou televizní stanici (i když se plánují hned dvě Z1 slovensko-české finanční skupiny a zpravodajská stanice České televize, známá pod pracovním názvem ČT24), v arabských zemích mají zpravodajsko-informačních stanic hned několik.

Jednou z arabskojazyčných stanic je AlHurra TV, která zahájila vysílání v sobotu 14.února 2004. Název stanice, který nám spíše přijde jako radostné zvolání, znamená v překladu "svobodná televize". Kanál vysílá 24 hodiny denně pro 22 zemí.

Statistiky ukazují, že půl roku po startu stanice Alhurra TV si nový arabskojazyčný kanál se zpravodajstvím, talk show, debatami, dokumentárními pořady, zábavně-informačními programy a různými druhy magazínů od sportu, módy až po technologie získává stále více diváků na Středním východě.

Podle průzkumu, který v červenci a v srpnu provedla společnost ACNielsen, si stanici Alhurra TV v kategorii 15+ naladí více jak 20% domácnosti, kteří mají satelitní komplet. V Egyptu sleduje kanál Alhurra pouze 12% diváků, podstatně vyšší zájem o program stanice je v dalších zemích. V Jordánsku si kanál týdně naladí 29% lidí, v Kuwaitu 33%, Lebanonu 20%, Maroku 22%, Saudské Arábii 24% a ve Spojených arabských emirátech 20 procent domácností. Na stanici, která vysílá jen několik měsíců, jsou to již slušné výsledky.

Alhurra se profiluje jako kanál s vyváženým spravodajstvím a informacemi. Podle průzkumu pokládá zpravodajství Alhurra většina diváků za velmi či spíše seriózní. Alhurra vysílá 24 hodiny denně a signál přes Arabsat a Nilesat si může naladit okolo 120 miliónů domácností s analogovým či digitálním satelitním receiverem.

Alhurra, je komerční nekódovaný arabskojazyčný satelitní kanál a je svým způsobem protiváhou k fungujícím kontroverzním stanicím katarské Al-Jazzeera Satellite Channel a Al-Arabiya TV, které věnují prostor teroristické organizaci Al-Kaida. Al-Jazzera si získala zvláště pozornost po zářijových útocích na USA, kde se velmi často objevoval nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin. Stanici Al-Jazzera v minulosti hrozil zákaz distribuce stanice přes evropské satelitní systémy. V příštím roce má provozovatel odstartovat program Al-Jazeera Satellite Channel v angličtině.

Vysílání Alhurra TV zabezpečuje společnost The Middle East Television Network, Inc. (MTN), která je financovaná americkým Kongresem. MTN přijímá tyto prostředky od Broadcasting Board of Governors (BBG), nezávislé a autonomní federální agentury.

Příjem Al-Hurra TV ze satelitu
* Arabsat (digitálně)
kmitočet 11,661 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4



* Arabsat (analogově)
kmitočet 3,964 GHz, polarizace vertikální, zvuk je na nosné 6,60 MHz

* Nilesat (digitálně)
kmitočet 11,823 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4


dle TSI

redakce





Reklama




Vybrané články