Quantcast

Česká TV Nova v rukou Bertelsmanna?

| Tisk

logoJednání o prodeji největší české privátní televize Nova vlastněné skupinou PPF finišují. Podle týdeníku Nedělní svět má být kupcem německý koncern Bertelsmann, vlastník sítě programů RTL a vydavatelství Random House a BMG.

Deník Lidové noviny před měsícem zveřejnil informaci, že PPF za českou TV Nova požadovala deset miliard korun, kontrakt ale nebyl uzavřen kvůli nedořešeným sporům s americkou firmou CME a servisní organizací ČNTS (Česká nezávislá televizní společnost). To se však již podle majitele PPF Petra Kellnera podařilo vyřešit.

Investiční skupina PPF do Novy vstoupila v červnu 2002 a zhodnocení investice předpokládala v horizontu dvou až čtyř let. Připomeňme, že koncem listopadu prodala společnost PPF svůj 40% podíl v sesterské stanici TV JOJ na Slovensku, kde si ponechala pouze 10% podíl. Kupcem podílu se stala společnost Grafobal Group, která tímto vlastní 90% JOJky. Investoři TV Nova oznámili, že získané prostředky využijí pro plánovaný start digitální pozemní televize v České republice. Nova plánuje další 2-3 nové TV kanály. Nova jako jedná česká celoplošná terestrická televize doposud nevysílá na žádném satelitu.

Bertelsmannu patří 90 procent RTL, která je největším provozovatelem televizního vysílání v Evropě. RTL má podíly ve 29 televizních kanálech a 30 rozhlasových stanicích v desítce evropských zemí.

V Německu Bertelsmann provozuje televizní programy RTL, RTL-2, Super RTL, Vox a novou seznamovací televizní stanici Traumpartner TV, která nedávno zahájila vysílání na družici Astra 19,2 stupňů východně, na kmitočtu 12,187 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4, kde vysílají i ostatní výše uvedené kanály sítě RTL. RTL, podobně jako privátní televize společnosti ProSiebenSat1 (programy Pro Sieben, SAT.1, Kabel 1), šíří své programy v dalších německy hovořících zemích - v Rakousku a Švýcarsku. Programy jsou opatřeny reklamními bloky pro rakouského, resp. švýcarského diváka. Další programy RTL se vysílají v Holandsku, Francii či Chorvatsku.



Otázka do diskuse: Co očekáváte od Novy vlastněnou Bertelsmannem?

podle ČT, NS, Mam

redakce





Reklama




Vybrané články