Quantcast

Technisat Digit MF4-S v praxi

| Tisk

Technisat Digit MF4-S
Přední panel přijímače Technisat Digit MF4-S
Dnes bych chtěl čtenáře seznámit se satelitním přijímačem známé německé firmy Technisat a to modelem Digit MF4-S. Výrobky firmy Technisat se na našem trhu dobře zabydlely a tak mě zajímalo, jak si povede v praktických testech tento model. Vzhledem k nízké ceně přijímače, nečekejte žádný high endový model, ale musím říct, že mě tento přijímač docela příjemně překvapil.

Přijímač má elegantní design, je velmi malý a lehký. Na předním panelu je display, tři funkční tlačítka a čtečka vestavěného dekodéru Conax, více by se tam už nevešlo. Na boku přijímače se nachází prostor pro jeden CI modul a vedle něj se nachází datový konektor RS 232.

Na zadním panelu nalezneme dva konektory scart (video + tv), optický i analogový SPDIF výstup, levý a pravý audio cinch konektor a jeden F konektor pro připojení paraboly (loop through zde není). Při velikosti přijímače se zde více vydat už nemůže.

Popis menu a chování přijímače

Technisat Digit MF4-S
Zadní panel přijímače Technisat Digit MF4-S
Menu má velmi jednoduchou strukturu, takže i méně znalý uživatel si s ním dovede poradit. Menu je k dispozici v češtině a prakticky bez chyb. Ladění nových programů je rychlé, přijímač umožňuje ladění i pomocí pidů. Kanály lze pak editovat, tedy je přesouvat nebo mazat. Grafické provedení je sice slabší, ale nesporným kladem je výborná čitelnost jednotlivých údajů v menu.

Přijímač bezproblémově naladil i různé programy s nízkým SR, vyzkoušel jsem řadu programů na družicích Eurasiasat 1, Turksat 1C, Astra 3A apod. Dokonce zvládnul i SR pod 2 Msym/s.

Ani vysoké hodnoty SR nečinili přijímači žádné problémy. Přepínaní mezi programy je rychlé a to i na scpc kanálech, což mě příjemně překvapilo. Audio track lze uložit na předvolbu, levý nebo pravý audio kanál uložit nelze.

V průběhu testování jsem narazil na jeden zajímavý jev. Některé stanice, které nepoužívají úplně čistý mpeg-2, tento přijímač zobrazuje s problémy. Občas dochází ke čtverečkování obrazu. Těchto stanic je minorita, ale je to např. turecká Show TV na Eurasiasatu 1 nebo ruská RGVK Dagestan na Expressu AM1, ale také i slovenský Nautik TV na Thoru. O tomto problému vím, protože používám ještě starý dobrý d-box (Nokia 9500), který má s těmito programy také problémy.

Přijímače Technisat mají jednu docela pěknou funkci a to zobrazování různých technických informací o vysílaném kanále. Live nám měří video datový tok, jaké rozlišení obrazu se používá, jaká je kvalita audio apod.

Příjem v C pásmu

Technisat Digit MF4-S
Dálkový ovladač
přijímače Technisat Digit MF4-S
Tento přijímač umožňuje také příjem v C pásmu, má však jedno zásadní omezení a to kmitočtový rozsah, který je pouze od 3,8 - 4,2 GHz. Takže přijdeme o řadu programů. Je Vám ale asi jasné, že tento levný přijímač je určen pro méně náročné diváky, kterým tohle vůbec nevadí. Přijímač neumí také zpracovávat normu NTSC.

Citlivost tuneru je ale výborná. Vyzkoušel jsem hraniční příjem programu UTV Uganda na satelitu Intelsat 906, dále pak i kanály BBC na Astře 2D s pozitivním výsledkem.

EPG

Tento programový průvodce Technisat nazývá „SFI“ a musím říci, že pracuje skvěle. Leckteré mnohem dražší přijímače by mohly v tomto směru Technisatu jen závidět. Podrobné informace jsou zobrazovány neoříznuté a jsou velmi pěkně čitelné.

Vyzkoušel jsem EPG na řadě paketů jako Sky Italia, Polsat, BskyB, Telenor apod. Naprosto bez problémů, problém byl je se zobrazováním na portugalském paketu Cabo TV na Hispasatu. Samozřejmě si neporadí s diakritikou v UPC Direct.

Rovněž přehled programů na několik dní dopředu je samozřejmostí, načítaní dat bylo velmi rychlé. Přijímač si hravě poradí i s azbukou na ruském paketu NTV+.

Spolupráce s CI moduly a s vestavěným dekodérem Conax

Přijímač má vestavěný dekodér Conax. Společně s přijímačem se dodává zdarma i karta Conax na rádio programy Technisat na satelitu Astra. Tyto rozhlasové stanice jsou určeny pro náročnějšího posluchače, k 1.6. zde bude již 13 stanic, postupně během tohoto roku asi 25. Podrobnější informace o nabídce nalezneme zde - www.technisat-radio.de . Karta je aktivní do 31.6.06, poté již bude třeba zaplatit příslušný poplatek za příjem, necelých 20 EUR za rok.

Dále jsem do vestavěného dekodéru vložil zapůjčenou kartu Telenoru Slovakia, opět pracovala bez problémů. S CI moduly Cryptoworks, Conax, Alphacrypt, Viaccess 1.20 a Matrix pracoval přijímač bezproblémově.

Přechod z nekódovaného vysílaní na kódované a naopak jsem testoval na slovenské STV1. Přijímač s CI modulem Cryptoworks v.3.02.007 ty přechody zvládnul bezproblémově.

Spolupráce s PC

Na přenos settingu po sériové lince se používá originální editor Technisat, komunikace byla bezproblémová. Díky dodavateli těchto přijímačů jsem si mohl vyzkoušet také licencovanou verzi editoru SetEdit od Wolfganga Litzingera. Tento autor, je známý svými velice pěkně zpracovanými editory pro různé satelitní přijímače a i tento pro Technisat mě nezklamal.



Na změnu firmwaru se používá speciální utilita od Technisatu, provedl jsem upgrade na poslední verzi firmwaru 2.22.0.4 (323) z 11.3.05. Použitý hardware byl 25.3 (20).

Závěr

Spolehlivý a stabilní satelitní přijímač, který jistě méně náročnému divákovi vyhoví. Navíc je zde možnost poslouchat paket rádií Technisat kódovaný systémem Conax. Pokud použijeme modul Cryptoworks a příslušnou kartu, můžeme tak zvětšit nabídku programů o české nebo slovenské stanice.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Staňkova 33, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články