Quantcast

SPI připravuje Nonstop Kino v HDTV a Nostalgia TV

| Tisk

logo Filmová a distribuční společnost SPI International a provozovatel filmových kanálů TV Filmbox a Nonstop Kino připravuje pro nejbližší období dvě nové stanice - Nonstop Kino HD a Nostalgia TV.

Nonstop Kino HD bude filmový kanál ve vysokém rozlišení (HDTV), který hodlá společnost šířit na území České republiky, Slovenska, Maďarska a také Polska. Filmová nabídka HD verze kanálu bude částečně shodná se stávajícím programem Nonstop Kino ve standardním rozlišení (SDTV), který působí v Česku i na Slovensku.

Zahájení vysílání je naplánováno na únor až březen (február - marec) roku 2007. V současné době se jedná o podobu distribuce HD verze. V úvahu přichází šíření programu přes satelit, případně přes optické sítě. V případě distribuce přes satelit bude muset provozovatel rozhodnout v jakém kompresním formátu a normě bude vysílat. Jsou tři možnosti: DVB-S/MPEG-2, DVB-S/MPEG-4 a DVB-S2/MPEG-4

Stanice Nonstop Kino HD bude vůbec prvním kanálem ve vysokém rozlišení v Česku i na Slovensku a prvním filmovým HDTV programem v Polsku a Maďarsku.

Dosavadní program Nonstop Kino vysílá 24 hodiny denně a je koncipován jako prémiový kanál (za příplatek).

Druhou novinkou SPI je stanice Nostalgia TV. Stanice bude v první fázi k dispozici v České republice a na Slovensku. Plné vysílání zahájí během jara příštího roku, omezené vysílání chce spustit již letos. Kanál Nostalgia bude vysílat pro Českou republiku a Slovensko. Stejně jako v případě Nonstop Kino HD zatím není jasné způsob distribuce signálu. Program může být šířen pomocí optických sítí nebo družici.



Nostalgia nabídne archivní české a slovenské pořady. Do budoucna hodlá expandovat na polský a maďarský trh.

Filmové kanály TV FilmBox a Nonstop Kino jsou doposud šířeny na izraelském distribučním satelitu Amos 2 (4°W), na kmitočtu 11,588 GHz, polarizace horizontální, SR 8888, FEC 3/4. Signály jsou kódovány systémem Viaccess PC 2.5. V prvním kvartále příštího roku se oba programy přesunou na satelit Astra 1D (23,5°E) do paketu CS LINK. Změní se tím i kódování i přístupové karty.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články