Quantcast

Nizozemské regionální FTA programy startují na Astře

| Tisk

logo Společnost SES Astra dnes oznámila, že uzavřela kontrakt na pronájem transpondérové kapacity s ROOS, asociací nizozemských lokálních broadcasterů pro digitální nekódované vysílání přes satellity Astra. Paket bude obsahovat programy 10 vysílatelů. Provozovatel platformy Canal Digitaal bude dodávat lokálním programů služby jako EPG (elektronický programový průvodce).

Distribuci nizozemských regionálních broadcasterů přes Astru umožní domácnostem (nejen) v Nizozemí přijímat regionální televizní a rozhlasové programy v digitální kvalitě i po přechodu na pozemní digitální vysílání. Vedle regionálních programů mohou diváci přijímat všechny národní nizozemské programy a řadu tématických programů v rámci placené služby Canal Digitaal.

10 regionálních kanálů odstartuje dnes na satelitu Astra za účasti Maria van der Hoevena, nizozemského ministra pro vzdělávání, kulturu a vědu a Joop Wijna, ministra pro ekonomiku.

Nizozemské regionální programy budou zpočátku vysílat přes orbitální pozice 19,2°E a také 23,5°E, kde je zaparkován satelit Astra 1D, který má k dispozici 16 transpondérů. Díky souběžnému vysílání přes dva satelitní systémy budou mít diváci přístup k regionálním programů bez nutnosti měnit konfiguraci své paraboly. Satelitní diváci se ale budou muset vybavit pro příjem programů z pozice 23,5°E (např. multifocus). Vysílání lokálních stanic z Nizozemí bude po přechodné době na 19,2°E ukončeno a pokračovat bude jen na 23,5°E. Tato pozice, kterou využívají i české a slovenské programy, se v budoucnu stane druhou důležitou družicí pro nizozemský trh. Na pozici 23,5°E je naplánován nový satelit Astra 3B.

"Jsme velmi potěšeni, že nizozemské regionální programy vstupují na satelit Astra a rozšíří se tak nabídka programů v holandštině", říká Alexander Oudendijk, šéf komerčních služeb SES ASTRA. "Vstup nizozemských regionálních vysílatelů potvrzuje popularitu satelitů jako digitální infrastruktury na velmi konkurenčním nizozemském trhu. Start je také důležitým krokem pro rozvoj naší orbitální pozice 23,5°E jako hlavní orbitální pozici pro DTH v Nizozemí a v dalších evropských zemích. Budeme pracovat na zvýšení atraktivity této nové pozice."

Gerard Schuiteman, ředitel ROOS k tomu uvedl: "Nekódovaná distribuce programů přes Astru poskytuje důležité rozšíření vysílání programů pro nizozemské domácnosti, kteří mohou přijímat programy i po přechodu z analogového na digitální pozemní vysílání. A díky satelitní distribuci je možné regionální programy přijímat daleko za hranicí země."

Balík 10 regionálních programů zahrnuje: Omrop Fryslan, RTV Noord, RTV Drente, RTV Oost, Omroep Gelderland, RTV Noord-Holland, RTV Rijnmond, Omroep Zeeland, Omroep Brabant a L1 Radio-TV.

Parametry pro příjem nizozemských lokálních programů:

Astra 19,2°E
kmitočet: 11,479 GHz
polarizace: vertikální


SR: 22000
FEC: 5/6

Astra 1D (23,5°E)
kmitočet: 11,914 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4

redakce





Reklama




Vybrané články