Quantcast

Digi TV má v Rumunsku přes 800 tisíc abonentů

| Tisk

logo Rumunsko je nejrychleji se rozvíjející trh s placenou satelitní televizí. Digi TV, jedna ze satelitních pay-tv v zemi, má již přes 800 tisíc klientů. Vyplývá to z neoficiálních údajů, které zveřejnil rumunský server. Na konci roku 2006 se zrychlil příliv nových abonentů. Během listopadu a prosince loňského roku provozovatel získal 150 tisíc nových klientů.

Platforma Digi TV má celkem 800 tisíc abonentů a to jen v samotném Rumunsku. Službu dále provozovatel nabízí v řadě dalších zemí střední Evropy, včetně České republiky a Slovenska. V loňském roce začala rychlá expanze platformy po zemích střední a východní Evropy. Digi TV začala v únoru působit na maďarském trhu, v květnu vstoupila na Slovensko, v září do Česka a na podzim do zemí bývalé Jugoslávie, kde převzala konkurenční službu See More. Během posledních dvou měsíců roku 2006 zde získal provozovatel služby 5 tisíc klientů. Na konci roku pak v Srbsku a Chorvatsku provozovatel evidoval celkme 15 tisíc abonentů. Aktuální informace o počtu abonentů v Česku a na Slovensku se serveru parabola.cz nepodařilo získat.

A jak si vedou konkurenční rumunské satelitní placené TV? Focus Sat, kterou nyní kontroluje Liberty Global, překročil hranici 50 tisíc abonentů a nyní má 52.000 klientů. Paket Focus Sat se vysílá ze stejné orbitální pozice jako Digi TV (Focus Sat vysílá na satelitu Thor 3 na 0,8°W a Digi TV na 1°W). Focus Sat používá kódovací systém Conax.

Další rumunská platforma co do velikosti je Max TV. Vysílá se ze dvou satelitních systémů - Sirius (5°E) a nověji ze satelitu Eutelsat W2 (16°E). Nabídka je kódována v simulcryptu - systémy Conax a Viaccess. Několik programů Max TV se vysílá i přes satelit Hot Bird (13°E).

Nejnovější placená televize v Rumunsku se nazývá Dolce TV a vlastní ji RomTelecom. Služba má již nyní 18 tisíc zákazníků a počet abonentů zatím stoupá stejně rychle jako u Digi TV. Paket Dolce se vysílá ze satelitu Hellas Sat 2 (39°E) v kódovacím systému NDS Videoguard.



Z rumunských pay-tv je na tom nejhůře Boom TV na izraelském satelitu Amos na pozici 4°W. Boom TV nabízí 9 vlastních kanálů. Provozovatel platformy plánoval, že do konce roku 2006 bude mít 40 tisíc abonentů. Toto číslo se nepodařilo dosáhnout. Služba má jen 8 tisíc zákazníků.

podle sateliTV.com

redakce





Reklama




Vybrané články