Quantcast

ČRa otestovaly vysílání v DVB-T2

| Tisk

logo Společnost České Radiokomunikace včera představila digitální terestrické vysílání blízké budoucnosti - novou normu DVB-T2. Ta je druhou generací standardu pro zemské digitální vysílání.

Normu DVB-T2 začala v závěru loňského roku využívat Velká Británie pro multiplex s programy ve vysokém rozlišení (HDTV). High-definition obsah je jednou z možností, jak využít efektivnější formát pro digitální vysílání. Prostor v takovém multiplexu mohou využít i stanice ve standardním rozlišení (SD). DVB-T2 je obdobou satelitní normy DVB-S2 a pro příjem je nutný nový set top box s podporou DVB-T2. Některé stávající set top boxy ve své specifikaci uvádějí, že jsou připraveny pro příjem HD vysílání. To ale nestačí. Je nutná podpora normy DVB-T2. Zatím takové přijímače na českém trhu nejsou.

ČRa mají v úmyslu zahájit dlouhodobý pilotní provoz v DVB-T2 v Praze a postupně jej rozšířit na celé území České republiky. Tendr na provoz DVB-T2 multiplexu vypíše Český telekomunikační úřad (ČTÚ) až bude dokončen přechod z analogového na digitální terestrické vysílání v DVB-T, který bude dokončen v listopadu 2011.

"Jsme připraveni spustit pilotní provoz DVB-T2 v řádu měsíců, byli bychom rádi, kdybychom dostali kmitočet od ČTÚ během letošního roku," řekl ČTK manažer rozvoje a strategie služeb ČRa Jiří Vykydal.

Problémem pilotního provozu je z hlediska zákona jeho omezená délka vysílání, která nemůže být delší než jeden měsíc. Hledá se způsob, jak umožnit delší provoz pilotního projektu.

DVB-T2 by se po Praze mělo dostat do všech krajských měst, aby diváci mohli sledovat letní olympijské hry z Londýna v roce 2012 ve vysokém rozlišení (HDTV). Koncem roku by měl být proces završen a síť pokrývat celé území České republiky.

DVB-T2 jednou nahradí stávající DVB-T a majitelé stávajících set top boxů / televizorů budou muset opět investovat do nákupu nového přístroje. "Chtěli bychom připravit samostatný multiplex, na kterém rozvineme celoplošné pokrytí televize s vysokým rozlišením. Poté začneme jednat o přechodu ze systému DVB-T na DVB-T2," uvedl Vykydal.

technické parametry provedených testů:

* K25, vysílač Praha - Žižkov (Mahlerovy sady)

šířené programy: ČT HD, Nova HD



K25 byl dříve využíván pro provoz přechodné sítě A s programy ČT, TV Nova a ČRo, kterou provozovala společnost České Radiokomunikace. S přechodem na definitivní sítě 1 až 4 původní sítě A, B a C zanikly a K25 byl pro Prahu a okolí nevyužíván.

Zda bude DVB-T2 na trhu vůbec úspěšný lze polemizovat. Programy ve vysokém rozlišení, včetně atraktivní nabídky placených HD kanálů najde již dnes zájemce na satelitech, kabelech a také v IPTV.

V současné době se pro testy vysílání v HD formátu využívá starší norma DVB-T. V Praze a okolí lze naladit testy televize Prima HD ze sítě Czech Digital Group, v Praze, Brně a Ostravě i Nova HD a ČT HD z multiplexu O2 (síť 4).

využito zpravodajství ČTK

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články