Quantcast

LinkBox Mini - malý, menší, nejmenší HD

| Tisk

Další novinka, která přichází na náš trh, je HD přijímač LinkBox Mini. Už jeho název napovídá, že se výrobce snažil minimalizovat celkové rozměry přijímače při zachování plné funkčnosti a použitelnosti. A nejen o tom, jak se to podařilo, bude následující recenze. Velikost papírové krabice ještě mnoho o velikosti přijímače nenapoví, ze základních ikonek poznáme, že přístroj jazykově plně podporuje češtinu i slovenštinu, nahrávání na UBS zařízení, má zabudovanou čtečku přístupových karet ve formátu Irdeto, která plně podporuje nové karty společnosti SkyLink, a v neposlední řadě je spotřeba přijímače ve spánkovém módu nižší než 1W.


obrázek

Po vybalení celého obsahu pak dostaneme úplný přehled nejen o velikostech, ale také o množství doplňků, které jsme spolu s přístrojem obdrželi. Samotný přijímač má rozměry 165 - 130 - 30 mm (š - h – v) a neobsahuje interní zdroj, ten je nahrazen externím adaptérem s dostatečně dlouhou přívodní šňůrou. Dále máme dálkový ovladač včetně dvou baterií AAA a návod, který je také plně v českém i slovenském jazyce. Pro připojení přijímače k TV máme k dispozici dva kabely: HDMI se zlacenými konektory a CINCH kabel pro připojení standardních AV vstupů. Posledním zajímavým doplňkem je infračervené čidlo, které umožní celý přijímač schovat mimo zraky obsluhy (klidně i do zásuvky nebo skříně) a vyvést na přímý dosah signálu dálkového ovladače jen malou červenou pecičku. K jejímu upevnění je také přidáno malé oboustranně lepivé kolečko.


obrázek

Na přední straně přijímače není žádný ovládací prvek, je tu jen signální pruh pro demonstraci stavu přijímač (Zapnuto – modré světlo, StandBy – červené světlo) a čidlo dálkového ovladače. Tím je dána i odpověď, že externí IR čidlo není potřeba používat v každém případě, ale pouze pokud není přední panel přijímače dostupný pro signál dálkového ovladače.

Na zadní straně pak vidíme všechny potřebné vstupy a výstupy. Vzhledem k požadavkům na minimální rozměry byl použit jeden satelitní tuner, který nemá průchozí výstup na další přijímač. Výstup digitálního zvuku je řešen optickým konektorem, možnost připojení standardních AV vstupů je pomocí dodaného kabelu, který se připojuje do zdířky AV/OUT. Dále zde máme dnes již standardní výstup pro připojení TV s vysokým rozlišením: HDMI. Vedle něj je konektor na připojení externího IR čidla. Vcelku zajímavým a dnes ještě málo rozšířeným rozhraním (kromě CAM modulů) je zdířka pro vložení přístupové karty. Standardním konektorem je USB, do kterého můžeme připojit Flash nebo HDD disky a tím umožnit přijímači na toto externí médium nahrávat pořady i je následně přehrávat. Posledním konektorem je vstup napájení z adaptéru.


obrázek

Dnes vyráběné přístupové karty jsou již vybaveny i možností vylomení vlastního čipu do kompaktní velikosti, známé spíše jako SIM karta. Takto vylomenou kartu pak můžeme zasunout to příslušné zdířky a přijímač bude připraven zobrazovat i kódované kanály podle nabídky poskytovatele karty. Tím, že podobné sloty ještě nejsou rozšířené a karty je možno vložit hned 4 způsoby, zkoušel jsem najít praktickou radu v návodu – bezvýsledně. Proto zde připomenu, že karta se vkládá kontakty dolů a širší částí dovnitř.



obrázek


obrázek

Dálkový ovladač je příjemných rozměrů, dobře se drží v ruce i díky mírnému pogumování na spodní části. Tlačítka jsou přehledně popsána, běžně veliká i dobře daleko od sebe, takže nehrozí nechtěné dvojstisky.


obrázek

Po odstranění horního krytu přijímače se objeví jediná základní deska, na které je vše napevno napájeno. Jen malý přední panel je připojen kabelem s konektorem pro snadnější kompletaci i rozborku. Na základní desce jsou pak i další 3 konektory, zřejmě servisní nebo i pro připojení dalších komponent v jiném modelu, kde je použita stejná základní deska. Procesor nemá žádné chlazení, má minimální teplotní ztráty a přijímač se výrazně nezahříval ani po delším provozu. Pokud jej však budete chtít (díky vývodu IR čidla) používat skrytě ve skříni nebo šuplíku, rozhodně nedoporučuji jej obložit spodním prádlem či svetrem. Základní cirkulace vzduchu by měla být zajištěna vždy.


obrázek


obrázek

Tak zařízení již máme dostatečně poznáno a popsáno, nyní ho připojíme v televizoru, satelitní anténě a v mém případě USB Flash disku a prověříme i všechny základní funkce. Po zapnutí se objeví logo přijímače, kde mě zaujalo hlavně „ČeskoSlovenské“ označení.


obrázek

První má cesta vedla k nastavení jazyka, abych potvrdil podporu jazyků našeho regionu.


obrázek

Menu je přehledně graficky uspořádáno, ve spodní části obrazovky je rozděleno do tematických skupin a odpovídá požadavkům na podobný přístroj kladených.


obrázek

Jak už jsem si u firmwarů přijímačů firmy AB-COM zvyknul, nastavení antény a satelitů je mnohdy odlišné od starších a zaběhnutých konvencí, zejména pak od postupů používaných linuxovými přijímači s Enigmou 2. V tomto přijímači se nastavuje každý satelit zvlášť, takže je nejprve vhodné si projít všechny satelity, zdali nezůstalo některé nastavení z předchozích pokusů (nebo je možné nejprve přijímač uvést do továrního nastavení). V horní části pak můžeme vidět ukazatele síly a kvality signálu na nastaveném transpondéru.


obrázek

Před automatickým vyhledáním kanálů máme možnost výběru nejen jednotlivých satelitů a typů programů, ale můžeme si nechat vyhledat i jen některé normy kódování.


obrázek

Samotné hledání již postupuje bez problémů a firmware má v sobě uložený aktualizovaný seznam transpondérů všech běžně dostupných satelitů v naší zeměpisné šířce. Po ukončení hledání jsme pak vyzváni k uložení nalezených kanálů.


obrázek

Běžná nastavení odpovídají všem požadavkům dnešních přístrojů, připojovaných k televizorům s vysokým rozlišením popř. zvukovým sestavám domácího kina.


obrázek

Zajímavostí je nastavování času, zvláště pak definice automatického překlápění letního a zimního času. Aktuálně jsou přechody nadefinovány správně, zároveň je přijímač nachystán i na možné změny těchto definic.


obrázek

Také nastavení informací, zobrazovaných během sledování satelitních kanálů, je podrobné a umožní zvolit nejvhodnější nastavení podle požadavků obsluhy.


obrázek

Obraz je čistý a přirozený, přepíná je rychlé a probíhá asi okolo 1 sekundy mezi SD i HD kanály.


obrázek

Bezproblémové je zobrazování informačního pruhu i detailních informací podle EPG. Množství dat a ikonek dokonale informuje o stavu kanálu i aktuálního a budoucího pořadu, včetně rozlišení a služeb běžících na právě sledovaném kanálu.


obrázek

Také zobrazení kanálů s vysokým rozlišení probíhá bez problémů a obraz je velmi čistý a plynulý.


obrázek

Tlačítkem OK vyvoláme seznam kanálů, výběr provádíme šipkami nahoru a dolů, pohyb po stránkách zajišťují tlačítka P+ / P-. U každého vybraného kanálu můžeme ve spodní části sledovat i jeho detailní parametry.


obrázek

Pohybem kurzoru vlevo a vpravo se dostaneme do dalších nabídek manipulací s kanály. Pro představu jsou zde jednotlivé popisy, které přesněji napoví, co všechno lze s kanály provádět.


obrázek

Při změně názvu se obrazuje virtuální klávesnice, která umožní pomocí dálkového ovladače zadávat potřebné znaky.


obrázek

Při zobrazení seznamu kanálů je zajímavým doplňkem i zobrazení kódovacích norem, které jsou na vybraném kanálu použity.


obrázek


Pro vyhledávání a manipulaci s kanály slouží tlačítko OK a barevná tlačítka na dálkovém ovladači. Některá nastavení jsou seskupena pod jedno tlačítko a mezi jednotlivými volbami se přepíná šipkami vlevo – vpravo. Tímto se dosáhne menšího množství tlačítek na DO, které je tak jednodušší a přehlednější. Takto seskupené volby se stejně používají méně často a tudíž je jen otázka krátkého zvyku se podobnému nastavování přizpůsobit.


obrázek

Přijímač zvládne i zobracení 3D kanálů, v mém případě však TV 3D není a tak tento signál zpracuje nesložený.


obrázek

Pokud máme k dispozici záznamové USB zařízení, po připojení jej nejprve musíme naformátovat, aby bylo připraveno k používání. Tento formát není standardním počítačovým formátem a bude čitelný pouze pro satelitní přijímač. Tím je také předurčeno, že přijímač umí přehrávat pouze záznamy, které sám uloží.


obrázek

Při spuštění nahrávání jsme dotázáni na délku nahrávání. Výchozí délku můžeme nastavit v základním Menu přijímače.


obrázek

Během nahrávání jsme informování o délce provedeného záznamu v informačním pruhu.


obrázek

Manuální ukončení potřebuje přijímač také potvrdit, o každém konci nahrávání přijímač informuje.


obrázek


obrázek


Na dálkovém ovladači je tlačítko List, kterým vyvoláme nabídku nahraných pořadů. Nápovědy na možné činnosti jsou ve spodní části obrazovky. Přijímač má vestavěný i jednoduchý editor záznamů pro možné vystřižení nebo přeskočení nahraných pasáží (třeba reklam). K těmto činnostem slouží i speciální tlačítka ve spodní části dálkového ovladače.


obrázek

Přehrávání je stejně plynulé, jako samotné zobrazení kanálu, časový průběh je v informačním pruhu.


obrázek

Zobrazení teletextu je přesné včetně české diakritiky, na načtení některých stránek je potřeba si však počkat, neboť přijímač není vybaven tak rozsáhlou pamětí.


obrázek

Také elektronický programový průvodce EPG v jednoduchém zobrazení přehledně ukáže pořady aktuálního kanálu. Vlevo nahoře můžeme stále sledovat obraz aktuálního kanálu.

obrázek

Červeným tlačítkem si pak můžeme přímo zarezervovat zvolený pořad k nahrávání.


obrázek

Pokud však přepneme zeleným tlačítkem do Multi EPG – zobrazení přehledu pořadů na více kanálech - přehlednost se začne vytrácet. Grafika a její rozlišení je jednotné pro všechny módy rozlišení obrazovky a tudíž snaha zachovat hodně obsahu snižuje přehlednost.




obrázek

Co říci závěrem? Zmenšení výrobků neznamená snížení jejich kvality nebo funkčnosti, jen využívá moderních technologií a směřuje svůj zájem na další skupinu lidí, kteří nevyžadují nadupané přístroje plné funkcí, které ani nevyužije. Příkladem toho je právě LinkBox Mini, který uspokojí běžného zákazníka, kterému stačí platit SkyLinku za sledovanou nabídku, užívá si kvality obrazu v HD rozlišení a okázale nepředvádí přerostlé přijímače ve věži domácí elektroniky – ba možná i naopak – skryje prostředníka příjmu kvalitního televizního signálu a sleduje výsledky kvality takového příjmu. Tento výrobek si jistě svou cílovou skupinu najde, možná právě u těch uživatelů, kteří nemohou, nechtějí – nebo dokonce nesmějí i nedobrovolně – ukazovat množství elektroniky, ale přitom chtějí zůstat na příjmu kvalitních kanálů s vysokým rozlišením kdekoliv a kdykoliv.

Podle výrobce je doporučená koncová cena v České republice 2470,- Kč s DPH.

Za zapůjčení přijímače děkuji firmě AB-COM (pro ČR: www.abcomcz.cz, pro SK: www.abcom.sk)

Exklusivně pro server Parabola.cz
K.S. Ječný (www.jecny.cz)





Reklama




Vybrané články