Quantcast

Xtrend ET9200 - známá novinka

| Tisk

V dnešním testu bych rád představil „známou“ novinku na trhu linuxových satelitních přijímačů. Jedná se o nový digitální HDTV satelitní přijímač s Twin tunerem DVB-S2 pod názvem Xtrend ET9200.


obrázek

Mnohým z čtenářů je tento přístroj, nebo spíše jeho předchůdci, známý pod jménem Clarke Tech. Jméno Clarke Tech ale zcela zmizelo a na jeho místě se přístroj pyšní jménem Xtrend. Toto na první pohled poněkud matoucí označení je snadno vysvětlitelné: když koncem roku 2010 představila firma Clarke Tech revoluční novinku, linuxový satelitní přijímač CT ET-9000, objevily se zakrátko stejné přístroje pod názvem Xtrend ET9000, které se lišily pouze označením na předním panelu přístroje. Tato skutečnost vedla k nekonečným diskusím na různých odborných fórech a protože byla kvalita první série přístrojů Xtrend ET9000 velmi špatná, i k vlně reklamací u německého výrobce CT ET-9000, firmy Clarke Tech, který ale s těmito přístroji neměl nic společného.

Firma Clarke Tech na situaci reagovala poněkud nestandardně, když v létě 2011 uvedla na trh nástupce CT ET-9000 pod názvem CT ET-9100, ale zmatky na trhu bohužel neustávaly a proto se firma Clarke Tech rozhodla vyřešit situaci právní cestou. Po dlouhém soudním sporu uzavřela firma Clarke Tech s vlastníkem komerčního názvu Xtrend, holandskou firmou NxTrend, dohodu, podle které budou přístroje vyráběny pod názvem Xtrend a firma SatMedia Německo, která patří firmě Clarke Tech, bude majiteli komerčního jména Xtrend platit licenční poplatky, exklusivně ale převezme výrobu a distribuci nového přístroje Xtrend ET9200.

A přesně tento přístroj bych chtěl v tomto článku představit a přesvědčit se, jestli výrobce splnil slib a skutečně postavil lepší satelitní přijímač, než byl velmi úspěšný CT ET-9000.


obrázek

ET9200 přichází v pohledném černém balení, které kromě samotného STB obsahuje HDMI kabel, SATA kabel, dálkové ovládání, 2 x AAA baterie, kabel pro prosmyčkování tunerů a šroubky pro upevnění 3,5“ HDD do konzoly, která je již v přístroji osazena. Tištěný uživatelský manuál je v angličtině a němčině, přičemž dovozce do ČR na jeho internetových stránkách WWW.SWOOPO.CZ nabízí český manuál v elektronické podobě ke stažení.


obrázek

Podívejme se na hardware přístroje:
Na první i druhý pohled je zevnějšek nového přístroje velmi podobný jeho předchůdcům. Rozdíly se objeví až po demontáži horního krytu. Jako první padne do oka kvalitně provedený zdroj napětí s velkými chladiči a kondenzátory, které slibují stabilní chod i při vyšších teplotách. Přístroj je totiž pasivně chlazen, tzn. že nemá žádný ventilátor, což na jedné straně umožňuje jeho absolutně bezhlučný provoz, ale na druhé straně znamená vyšší provozní teplotu. Proto je osazení většími chladiči a kvalitnějšími kondenzátory nezbytné a umožňuje bezproblémový chod přístroje i při osazení většího interního pevného disku.


obrázek

Další vylepšení spočívá v použití modernizovaných a rychlejších tunerů s osvědčeným čipovým osazením Availink AVL2108, které při testování na různých transponderech dokázaly signál posílit až o +1,5db.


obrázek

Velmi podstatným vylepšením hardware je zdvojnásobení paměti pro uložení firmware, tzv. Nand Flash, ze 128MB na 256MB. Tato změna je velmi významná, protože umožňuje použití více přídavných programů, tzv. pluginů. V současné době se pro tento přístroj používají obrazy firmware, tzv. image, ve velikosti zhruba 100MB, a to hlavně z důvodu kompatibility k přijímačům řady ET9000/9100. Nový přístroj ale umožňuje image jednou tak velké a vůbec bych se nedivil, kdyby vývojáři firmware tento prostor již brzy začali využívat pro jejich nové firmwarové kreace.

Souhrnně lze tedy říci, že se celkové provedení hardware velmi povedlo a použití kvalitních komponentů vynáší přístroj na špičku současné technologie.


obrázek

Přejdeme tedy k novinkám firmware, operačního systému přístroje.

Začneme u nás poněkud neznámou funkcí HbbTV, která prakticky slučuje klasické televizní vysílání a internet na televizní obrazovce. Tato technologie je u nás ještě v počátcích, ale úspěšně se rozvíjí. Dle dostupných informací plánuje ČT zavedení této mediální platformy na příští rok, takže se máme na co těšit.

O něco dále ve vývoji jsou naši němečtí sousedé, kde HbbTV funguje od minulého roku a proto jsem funkci odzkoušel na německém televizním programu ARD na Astře 19,2E. Zde je HbbTV již plně funkční, kvalita obrazu a rychlost zobrazování informací je velmi solidní, samozřejmě za předpokladu připojení přístroje k internetu pomocí rychlého DSL.


obrázek

Ukázka funkce HbbTV na televizním programu ARD


obrázek

Nastavení funkce HbbTV

Nová je též podpora linuxového jádra verze 3.x. Pro recenzi jsem zvolil firmware HDF verze 4.3, i když je volba firmware spíše otázkou vkusu a všechny funkce lze úplně stejně používat na kterémkoliv firmware.


obrázek

Startovací obrázek firmware HDF V4.3

Dále jsem pro tuto recenzi rozšířil přístroj o třetí USB DVB-T tuner a v podstatě jej změnil na „twin sat combo“. Operační systém je na provoz s třetím tunerem plně připraven a instalace je během několika minut dokončena.


obrázek

Systémové informace o firmware a hardware přijímače


obrázek

Programy z nabídky pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T


obrázek

Nabídka pozemních DVB-T a satelitních DVB-S vysílačů

Operační systém Enigma2 není zkušeným uživatelům linuxových přijímačů jistě nutné představovat. Tento spolehlivý operační systém pracuje již řadu let např. v přístrojích značky DreamBox.


obrázek

Hlavní menu přístroje s image HDF v4.3

Pro méně zkušené uživatele stačí říci, že pomocí tohoto systému získáváte nad satelitním přijímačem naprostou kontrolu a možnost nastavit vše, na co si jen pomyslíte. Popis možností tohoto operačního systému by byl pro tento článek přiliž dlouhý a i když tento systém používám již několik let, musím se přiznat, že se stále učím a objevuji nové možnosti jeho využití.


obrázek

Menu pro ovládání tunerů a ladění televizních programů


obrázek

Možnosti nastavení audio/video výstupů


obrázek

Nalezená zařízení v síti


obrázek

Ukázka systémových informací o aktuálním programu


obrázek

Nabídka instalovaných rozšíření, tzv. pluginů

Celý systém lze upravit nebo rozšířit o nové funkce instalací přídavných programů a sestavit si tak vlastní originální firmware. Velmi jednoduché je též zálohování celého systému nebo jen uživatelského nastavení. Tato základní funkce pracuje velmi spolehlivě a pokud se instalace nějakého přídavného programu nezdaří, lze její pomocí přístroj velmi rychle uvézt do původního stavu. Přijímač je možné spravovat i na dálku pomocí instalovaného webového rozhraní nebo dalších, volně dostupných programů. Další zajímavostí je integrovaný plnohodnotný webový prohlížeč, který si poradí i s mediálními soubory ve formátu flash video, které např. používá známá internetová stránka YouTube.


obrázek

Menu webových služeb


obrázek

On line předpověď počasí

Plně v trendu dnešní technologie je i možnost měnit výstupní rozlišení a snímkovou frekvenci dle potřeb a pokynů uživatele až do maximálního rozlišení FullHD 1080p. Přístroj nabízí celou paletu možných nastavení a v závislosti na připojeném televizoru tak lze docílit perfektního obrazu, který bude vyhovovat i sebekritičtějšímu oku velmi náročného televizního diváka.


obrázek

Ovládání výstupních rozlišení a snímkových frekvencí na výstupu přijímače


obrázek

Ukázka přehrávání flash videa z internetové stránky YouTube v FullHD rozlišení 1080p

Přístroj nabízí dokonce i možnost HDMI-CEC konfigurace. Funkce CEC (Consumer Electronics Control) umožňuje ovládání jednoho nebo i několika připojených televizorů pomocí jednoho dálkového ovládání, předpokládá ale podporu této funkce i u připojených televizorů. Vzhledem k tomu, že můj televizor tuto funkci nenabízí, nebylo pro tuto recenzi možné ji otestovat.


obrázek

Konfigurace HDMI-CEC

Souhrn vlastností a funkcí satelitního přijímače Xtrend ET9200:

- kvalitní provedení hardware, výkonný zdroj napětí, nové DVB-S2 tunery
- příjem a nahrávání satelitního a v případě doplnění o DVB-T tuner i pozemního digitálního televizního vysílání s možností časového posunu TimeShift
- současný záznam několika televizních programů a současné sledování živého vysílání
- multimediální přehrávač, který přehrává kromě obvyklých formátů MPEG, MKV, AVI, H.264, MP3 a dalších nově i formáty WMV a WMA
- zdroj sdíleného streamovaného vysílání televize a nahrávek po síti, tzn. možnost sledování jednoho televizního programu na připojeném televizoru a jiného programu nebo nahrávky na počítači, připojenému k počítačové síti
- přehrávač DVD a BluRay z různých zdrojů jako např. USB paměť, lokální a síťová optická mechanika, HDD a dalších
- internetové rádio s možností nahrávání rozhlasového vysílání
- funkce HbbTV


- možnost nastavení rozlišení na FullHD 1080p
- prohlížeč digitálních fotografií
- přehrávání a nahrávání mediálních souborů z internetu, např. ze stránky YouTube
- plnohodnotný webový prohlížeč

Veškeré funkce přístroje pracovaly naprosto spolehlivě a po celou dobu testování jsem neměl jediný výpadek. Satelitních přijímačů této kvality není na trhu mnoho a pokud se nějaký najde, tak většinou v podstatně vyšší cenové kategorii. Xtrend ET9200 je sice nabízen za poněkud vyšší cenu než jeho předchůdci ET9000/ET9100, ale počtem nových funkcí a kvalitou provedení je jeho cena naprosto oprávněná.

Na závěr bych chtěl poděkovat českému dovozci, firmě WWW.SWOOPO.CZ , za zapůjčení tohoto zajímavého přístroje.

Dudek Petr, Mělník





Reklama




Vybrané články