Quantcast

28,2E: BBC HD a BBC One HD změní parametry

| Tisk

logo Britská veřejnoprávní BBC (British Broadcasting Corporation) se chystá na další změnu parametrů příjmu svých kanálů ve vysokém rozlišení na družici Astra 1N, která dočasně pracuje na orbitální pozici 28,2 st. východně pro potřeby britského a irského trhu.

Klíčovým dnem bude ráno 27.9.2012, kdy dojde k úpravám parametrů DVB-S2 transpondéru Astra 1N s programy BBC One HD a BBC HD. Za tři týdny ve čtvrtek bude změněna modulace z QPSK na 8PSK a parametr FEC změněn z 8/9 na 2/3. V praxi to bude znamenat, že na některých přístrojích bude nutné programy znovu nainstalovat.

S úpravou parametrů mohou diváci BBC HD a BBC One HD, kteří mají signál s minimální či takřka žádnou rezervou, očekávat zhoršené příjmové podmínky. Transpondér bude i po změně parametrů pracovat v britském svazku, což znamená, že příjmové podmínky ve střední Evropě se budou lišit region od regionu.


obrázek

Mapa 1 - Footprint satelitu Astra 1N na 28,2°E v britském svazku

Na druhou stranu se zvýší kapacita DVB-S2 multiplexu ze zhruba 40,6 Mbit/s na celkových cca 45,5 Mbit/s.

S navýšením kapacity satelitního multiplexu BBC chystá další zkvalitnění nabídky - spuštění regionálních mutací BBC One HD Scotland, Wales a Northern Ireland.



DVB-S2 multiplex na kmitočtu 10,847 GHz bude obsahovat pouze programy BBC - britská komerční ITV zde dnes ukončila šíření svého programu ITV1 HD v regionální mutaci Meridian South East.

parametry DVB-S2 multiplexu BBC před a po změně 27.9.2012:

parametrystávajícínové
kmitočet (GHz)10,84710,847
polarizacevertikálnívertikální
symbol rate (ksymb/s)2300023000
FEC8/92/3
modulaceDVB-S2/QPSKDVB-S2/8PSK

BBC původně poskytovala své programy BBC HD a BBC One HD na DVB-S kapacitě. Bylo to v době fungování družice Astra 2D, která je dnes již mimo provoz a služby za ni převzal satelit Astra 1N. V červnu loňského roku došlo k optimalizaci kapacity a překlopení multiplexu do DVB-S2 při zachování modulace QPSK. Na konci září bude ve spolupráci se satelitním operátorem SES (Astra) provedena další změna parametrů, které je možné využít u moderní družice Astra 1N.

BBC One HD a BBC HD patří mezi atraktivní bezplatné programy z orbitální pozice 28,2°E/28,5°E. BBC nedávno diváky potěšila skvělým a rozsáhlým servisem z domácích letních olympijských her, které přinesla na 48 programech, z toho byla polovina v HD rozlišení.

redakce





Reklama




Vybrané články